Zadáte-li si na internetu do vyhledávače spojení "jantarové korálky pro děti na zuby" budete zavaleni nabídkami, nejčastěji okolo 300 korun za kus. Eshopy slibují nesmysly a o nebezpečí samozřejmě mlčí. Reprofoto: ZD

Jantarové korálky nepomáhají, ale mohou dítě zabít. Běžně se prodávají v Česku

Osmnáctiměsíční batole zemřelo, protože se uškrtilo na jantarovém náhrdelníku, který mu navlékli jeho rodiče. Před používáním těchto korálků, které jsou nabízené jako „pomoc při prořezání zoubků“ nebo „ochrana proti uřknutí“ varuje americký úřad Food and Drug Administration. Podle něj neexistují žádné spolehlivé důkazy, které by potvrzovaly slibované účinky těchto šperků. Naopak jejich nošení může vést k uškrcení nebo udušení dítěte, případně ke vzniku infekce nebo poranění úst. Přesto jsou tyto šperky běžně prodávány také v Česku.

 

„Jantarové korálky kolem krku přináší úlevu od bolesti hlavy, zubů, šíje a krku. Jantar snižuje horečku. Je také velmi účinným ochranným kamenem,“ tvrdí český eshop Biocare.cz, který prodává různé náhrdelníky a náramky z jantaru určené dětem, včetně batolat a kojenců. Zákazníkům nabízí „jantarové korálky proti bolesti při prořezávání zoubků“ a doporučení jejich nošení na holé kůži, protože jen tak mohou „dodávat organismu energii“. Další eshop Nosenideti.cz tvrdí, že se „jantaru v evropské kultuře tradičně připisují léčebné účinky, jedním z nich je také tišení bolesti“. Specializovaný obchod Jantarovekoralky.com pak vyjmenovává celou řadu údajných blahodárných účinků jantaru, k nímž má patřit „pozitivní vliv na imunitní systém“. Při nošení na krku má prý stabilizovat stav štítné žlázy. Pozitivně údajně působí také při bolestech v krku, rýmě, zánětu dutin, bolestech hlavy nebo citlivosti na změny počasí. „Tím, že díky elektrostatickému náboji likviduje kladné ionty, navozuje energetickou rovnováhu v organizmu. Tím tělu umožňuje zahájit samoozdravné procesy (prokázáno několika studiemi),“ tvrdí obchod, aniž by předložil jediný odkaz na konkrétní studii, jež by tato tvrzení potvrzovala. Tento eshop také doporučuje různé odstíny jantaru podle barvy vlasů či očí dětí tak, aby jim „korálky slušely“.

Jak upozorňuje americký úřad Food and Drug Administration (FDA), který nedávno dokonce vydal před používáním těchto korálků oficiální varování, tyto domnělé účinky jantaru nejsou ničím podloženy. Naopak používání těchto šperků je spojeno se závažnými riziky, která však prodejci neuvádí. „FDA obdržela zprávy o úmrtí a vážných zranění u kojenců a dětí, včetně uškrcení a udušení, které byly způsobeny ‚zubními šperky z jantaru‘,“ shrnuje FDA. Tyto jantarové šperky mohou mít podobu náhrdelníků nebo náramků či náramků na kotník jsou prodávány jako „léčivé amulety“ pro děti, včetně batolat a kojenců, a dospělé. Podle FDA je lidé používají v naději, že zmírní bolesti kloubů, prořezávajících prvních zubů a dalších zdravotních problémů. Také mohou být doporučovány jako „senzorická stimulace“ pro děti s neurovývojovými poruchami, jako jsou poruchy autistického spektra nebo porucha pozornosti.

Oblíbené, ale velmi nebezpečné korálky

FDA má pro toto varování velmi konkrétní důkazy v podobě případů dětí, které byly poškozeny v důsledku používání těchto korálků. „Víme, že tyto šperky a náhrdelníky jsou stále oblíbenější mezi rodiči a pečujícími osobami, které chtějí poskytnout dětem úlevu od bolesti nebo senzorickou stimulaci, pokud mají speciální potřeby. Jsme znepokojeni riziky, která jsou s používáním těchto výrobků spojeny, a proto chceme rodiče varovat před tím, aby je podávali svým dětem. Jejich používání je spojeno s rizikem vážného zranění a smrti,“ uvedl Scott Gottlieb, komisař FDA, který se mimo jiné zabývá otázkami ochrany zdraví spotřebitelů. Podle agentury by tak rodiče měli zvážit doporučení ze strany American Academy of Pediatrics a zvolit jiné bezpečnější metody tišení bolestí spojených s prořezáváním prvních zubů. K těm patří například masáž dásní nebo použití speciálních „kousátek“ vyrobených z pevného kaučuku. Ty lze vložit do chladničky a takto vychlazené nabídnout dítěti ke zklidnění bolestivých dásní.

K rizikům spojeným s používáním jantarových korálků patří podle FDA udušení, uškrcení, poranění úst a také infekce. „K úmrtí dítěte může dojít, pokud se šperk rozbije, a malý korálek se dostane do úst a dýchacích cest. K uškrcení může dojít, pokud je náhrdelník příliš pevně navlečen na krku, anebo se náhrdelník zachytí o další předmět, například o postýlku,“ shrnuje reálná rizika používání korálku FDA. Tento úřad mimo jiné eviduje případ úmrtí osmnáctiměsíčního batolete, které zemřelo, protože se na náhrdelníku uškrtilo během spánku. Další sedmiměsíční kojenec musel být přijat na urgentním příjmu nemocnice, protože jeden korálek z náhrdelníku vdechl, i když byl v té době pod dohledem rodičů.

Eshopy odmítají zodpovědnost za prodávané zboží

Žádnou z těchto závažných informací ale české eshopy, které jantarové korálky z úspěchem prodávají, neuvádí. Ani rodiče nijak neupozorňují na možná rizika spojená s používáním těchto výrobků. Eshop Jantarovekoralky.com uvádí pouze poněkud vágní sdělení, podle kterého nemůže nijak garantovat slibovaný efekt: „Veškeré účinky jantaru jsou ovšem silně individuální. Zpravidla platí, že pokud se někdo léčí jemnými prostředky už dlouhou dobu (bylinkami, přírodní medicínou, homeopatií), jantar na jeho zdraví působí výrazně až převratně. Pokud je někdo zvyklý užívat chemické léky, dočká se jen mírných nebo žádných účinků. Berte prosím na vědomí, že jantar není oficiálně uznaný léčivý prostředek (lék).“

Další eshop Biomineraly.cz, který sebe označuje jako „vaše cesta ke zdraví“ a doporučuje konkrétní kameny podle zdravotních problémů svých zákazníků, se pak brání tím, že korálky nejsou atestovány pro děti do 3 let. Nicméně prodává několik desítek různých výrobků, které sám označuje jako „jantarové korálky pro děti“. Předem se však hájí takto: „My, biomineraly.cz, neneseme žádnou zodpovědnost za újmy způsobené užíváním výrobků zakoupených na našich webových stránkách.“ Obchod Biocare.cz, který mimo jiné tvrdí, že „děti nosící jantarové korálky jsou klidnější a více relaxované“, pouze rodiče upozorňuje, aby nenechávali děti kousat korálky o samotě, protože by mohlo dojít k jejich rozkousnutí a polknutí.

Úřad FDA však rozporuje i další časté tvrzení prodejců jantarových korálků, a to sice, že jantarová kyselina, která se může ze šperků uvolňovat, je zdraví prospěšná. „Kyselina jantarová se může uvolnit do organismu kojence či batolete v neznámém množství. Výrobci tohoto zboží často tvrdí, že kyselina jantarová působí protizánětlivě a zmírňuje bolesti zubů. Úřad FDA ale tyto požadavky na bezpečnost a účinnost nehodnotil a doporučuje rodičům, aby tyto výrobky nepoužívali,“ shrnuje zpráva úřadu. Nicméně prodejce jantarových korálků Biocare.cz zákazníkům tvrdí pravý opak: „Mnoho matek a porodních bab připisuje jantaru léčivé účinky, které jsou známy již po staletí. Obsažená kyselina jantarová účinkuje jako vynikající biostimulátor. U dětí se jantar používá pro své protizánětlivé a analgetické účinky tlumící bolest při růstu zubů.“

Prý chrání proti uřknutí, tvrdí rodiče pediatričce

Korálky jsou v Česku prodávány asi 200 až 400 korun. S rodiči, kteří je používají, se běžně ve své praxi setkává Lilija Burianová, praktická lékařka pro děti a dorost působící na pražské Letné. „Jako lékařka mohu rodiče upozornit na to, že se korálky mohou zachytit například o postýlku a dítě se na nich snadno uškrtí, anebo dojde k jejich roztržení a dítě korálek vdechne. Bohužel jejich reakce jsou vždy odmítavé s tím, že oni vědí, proč korálky svým dětem dávají a chtějí je takto chránit,“ popisuje pediatrička. Část rodičů podle ní korálky používá, neboť takto dětem uleví při bolestech spojených s prořezáváním prvních zubů, většina se ale domnívá, že takto svým potomkům poskytují „ochranu proti uřknutí“. „Můžu rodiče poučit o rizicích, což také pravidelně dělám, ale samotné rozhodnutí je na rodičích,“ dodává.

Doporučení FDA pro ně jednoduše shrnuje americký magazín Forbes: „Než se rozhodnete používat jakýkoliv výrobek určený na bolení zubů, zvažte vědecké důkazy o tom, zda skutečně funguje a je bezpečný.“ Podle tohoto magazínu by si rodiče měli uvědomit, že jantar je něco, co do úst kojence nebo batolete rozhodně nepatří. „Kde je jakýkoliv důkaz o tom, že tyto korálky dělají i něco jiného, než jen mění vzhled dětí?“, ptá se Forbes. Rodiče by si tak měli uvědomit, že jantarové korálky nejsou totéž jako mnohem bezpečnější a spolehlivější kousátka, která jsou vyrobena z odolnějších materiálů.

Ludmila Hamplová