Foto: archiv

Platy a mzdy: kde a kolik už zdravotníkům přidali a kde se ještě vyjednává

Od počátku tohoto roku si mají sestry, sanitáři a mladí lékaři ve státních nemocnicích a v příspěvkových organizacích přilepšit o sedm procent tarifních platů. Kvalifikovaným lékařům (od 14. platové třídy) vzrostou platy o dvě procenta. Čtyřicet tisíc sester ve směnném provozu ještě dostane pět tisíc korun navíc na příplatku za směnnost, což znamená, že celkově tento příplatek bude činit sedm tisíc korun. V ostatních zařízeních, kde se odměňuje podle zákona o mzdě, tedy v „akciovkách“, nejsou ale výhledy pro rok 2019 tak růžové. Udělali jsme malou sondu do situace v platech ve státních i mzdách v nestátních nemocnicích.

 

Začátkem roku došlo k navýšení platů lékařského i nelékařského personálu v nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a. s. Holding je stoprocentním akcionářem ve všech krajských nemocnicích, tady v nemocnici Trutnov, nemocnici Náchod, nemocnici Jičín, nemocnici Dvůr Králové nad Labem a nemocnici Rychnov nad Kněžnou.

„V nemocnicích ZH KHK a.s. vzrostly od ledna platy plošně všem zaměstnancům o deset procent v tarifech a nemocnice pak zvyšovaly také až o deset procent odměny na DPP a DPČ. Navýšení se týká jak zdravotnického personálu – lékaři a sestry -, tak i nezdravotnického – administrativa, pomocné síly ad. Peníze na navýšení mezd by měla vykrýt jednak slíbená zvýšená úhrada od zdravotních pojišťoven na rok 2018, částečně pak podpora KH kraje a zároveň se najdou v rámci optimalizace hospodaření v jednotlivých nemocnicích. Kolektivní smlouvy byly do konce roku ve všech nemocnicích podepsány,“ uvedla pro Zdravotnický deník PR manažerka holdingu Magdaléna Doležalová.

Nově se podle ní zavádí v nemocnicích holdingu příplatek za směnnost u sanitářů a ošetřovatelů. U nelékařského zdravotnického personálu, který již příplatek za směnnost pobíral v roce 2018, bude příplatek navýšen o další dva tisíce korun – vloni to byly také dva tisíce navíc.

„Zavádíme dále ´věrnostní´ odměny pro naše dlouhodobé zaměstnance, a to ve formě finanční odměny při dovršení významných pracovních jubileí – 15 až 45 let práce v dané nemocnici. Všichni zaměstnanci pak mají také širokou škálu benefitů – od benefitních poukázek na volnočasové aktivity (2000 Kč/rok), až po příspěvky na životní či penzijní pojištění, na stravování, dle daných podmínek i na ubytování či na členství v profesních organizacích,“ doplnila Doležalová.

Lékaři z Královéhradecka si za hodinu vydělali 385 korun

„K růstu mezd v našich nemocnicích došlo za poslední čtyři roky už čtyřikrát. V roce 2015 měli nelékaři průměrnou hodinovou mzdu v nemocnicích ZH KHK a.s. 145 Kč, v roce 2017 to už bylo 178 Kč a za prvních devět měsíců roku 2018 to bylo již 199 Kč. Lékaři si průměrně v roce 2015 přišli za hodinu práce na 277 Kč, v roce 2017 už na 330 Kč a za první tři čtvrtletí roku 2018 to bylo již 385 Kč. V současné době chybí ve všech krajských nemocnicích 90 nelékařských zdravotnických pracovníků a zhruba 50 – především atestovaných – lékařů,“ zdůraznil k předchozímu předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a. s. Miroslav Procházka.

Petra Horáková, tisková mluvčí Nemocnice Hořovice a.s. (AKESO holding a.s.) uvedla, že přistoupili k navýšení mzdových výměrů, přestože nařízení vlády není závazné pro mzdovou sféru.

„Ve většině případů u pomocného personálu, jako jsou například sanitáři, se mzda navýšila již v závěru roku 2018 o cca deset procent. Nelékařskému zdravotnickému personálu bylo navýšeno do základu sedm až 25 procent tak, abychom neprohlubovali rozdíl mezi jednosměnnými, většinou ambulantními sestrami a sestrami ve směnách, s ohledem k tomu, že jsme zvýšili příplatek za směny v rozmezí dle náročnosti pracovišť na 3 500 Kč až 4 500 Kč. U lékařského personálu již druhým rokem navyšujeme mzdu formou pravidelných výkonnostních odměn, které dle našich předpokladů vzrostou tento rok o cca 20 procent. U všech pracovníků nemocnice se mzdy zvyšují i pravidelně s aktuálním vyhodnocováním jejich délky praxe, odbornosti a navýšením kompetencí,“ napsala v mailu mluvčí.

„Výše mezd v naší nemocnici je závislá nejen na základní a pohyblivé složce mzdy, ale je výrazně ovlivněna příplatky za směny, prací v noci a o svátcích, přesčasovými hodinami, ústavní pohotovostní službou a pravidelnými nebo mimořádnými odměnami,“ doplnila Horáková k dotazu, jaká je nyní v Hořovicích konkrétní výše průměrných mezd, případně jaký podíl tvoří v nich tarif, příplatky, či odměny.

„Jednání ohledně navyšování mezd v roce 2019 v naší nemocnici stále ještě probíhají. Další schůzka je v plánu příští týden, tudíž pro vás zatím nemám žádné konkrétnější informace,“ omluvila se tisková mluvčí Oblastní nemocnice Kladno, a.s., nemocnice Středočeského kraje Hana Senohrábková.

Ne jinak je tomu i v Karlovarské krajské nemocnici a.s. „Vzhledem k tomu, že v KKN nebylo dosud uzavřeno kolektivní vyjednávání, které se případnou úpravou platů zaobírá, nemohu v současné době na vaše otázky odpovědět. Děkuji za pochopení,“ odepsal Zdravotnickému deníku Vladislav Podracký, mluvčí nemocnice v Karlových Varech.

„V Klaudiánově nemocnici došlo od 1. 1. 2019 k navýšení základních mzdových tarifů o pět procent, což platí pro všechny zaměstnance nemocnice. Vyplácen bude zvláštní příplatek pro všeobecné a praktické sestry, které pracují ve směnném provozu ve výši sedmi tisíc korun měsíčně. Vyplácen bude i příspěvek ve výši tři tisíce korun pro všeobecné a praktické sestry, které nevykonávají práci ve směnném provozu. Navýšen byl příspěvek na penzijní a životní pojištění z 800 na 1000 korun měsíčně,“ poznamenala Hana Kopalová z Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a.s., nemocnice Středočeského kraje. Co se týče platů, dodala: „K 30.11.2018 průměrné platy činily: lékaři 65 270 korun, sestry 39 029 korun.“

„Akciovka“ se v Budějovicích s odbory úspěšně dohodla

„Od 1. ledna 2019 dojde k navýšení profesních mezd všem zaměstnancům Nemocnice České Budějovice. Bude také navýšen příplatek za práci v nepřetržitém provozu,“ reagovala za tiskové oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. Iva Nováková.

„Výsledkem velmi úspěšného kolektivního vyjednávání s našimi odborovými organizacemi je navýšení profesních mezd všem zaměstnancům Nemocnice České Budějovice o dvě až 15 procent. Nejvyšší nárůst zaznamenají zaměstnanci s nejnižšími tarify,“ upřesnil k tomu předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Břetislav Shon. Dalším bodem vyjednávání bylo podle něj také navýšení příplatku za práci v nepřetržitém provozu a navýšení příplatku za ztížené pracovní prostředí.

„Oproti roku 2018 tak celkové osobní náklady vzrostou o deset procent. Nemocnice České Budějovice, a.s. tímto vyčerpá všechny finanční prostředky, které obdrží na základě úhradové vyhlášky. V porovnání s rokem 2018 vynaložíme o 200 miliónů korun více,“ dodal k cifrám Shon.

Průměrný plat lékaře už v roce 2017 činil v českobudějovické nemocnici téměř 77 tisíc korun. Bylo to o osm procent více než v roce 2016. Průměrný plat zdejšího zaměstnance přesáhl v roce 2017 cifru 42 tisíc korun.

Dbáme na platovou konkurenceschopnost

Zareagovala i skupina AGEL a.s., jež v České republice provozuje dvanáct nemocnic, síť poliklinik, lékáren, laboratoří, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení.

„Skupina AGEL dbá na to, aby platy v jejích zařízeních byly konkurenceschopné a současně aby korespondovaly s aktuální ekonomickou situací v českém zdravotnictví a odrážely reálné příjmy nemocnic. Samozřejmě sledujeme vývoj a reagujeme na případné změny. Jakožto soukromý poskytovatel nemáme stejné povinnosti v oblasti odměňování jako státní či krajské nemocnice. Také struktura mezd a odměňování v našich zařízení není totožná s těmi státními. Ohledně aktuálního navyšování platů v tuto chvíli probíhají kolektivní vyjednávání,“ sdělila Lucie Drahošová. Konkrétní mzdové částky neuvedla.

„Výše mezd se liší v závislosti na konkrétním zdravotnickém zařízení, regionu, odbornosti, směnnosti i praxi,“ poznamenala k tomu.

Tristní by podle reportáže televize Prima měla být situace v krajské Nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, kde sestry dokonce nejenom že nedostanou peníze navíc, ale letos dokonce až o dva a půl tisíce přijdou. „Vedení nemocnice nám chce vzít příplatky a to bohužel u někoho udělá až dva a půl tisíce. Buď budeme odcházet, nebo to budeme řešit nějakým jiným způsobem,“ sdělila na kameru jedna ze sester.

Doplňme, že nemocnice je od roku 2006 akciovou společností, jejímž jediným akcionářem je Zlínský kraj. Právě proto se Zdravotnický deník zajímal o to, jak zde situace kolem platů pokračuje. „Vaše dotazy jsem předala vedení nemocnice a stále čekám na odezvu,“ sdělila nám ve středu tisková mluvčí Dana Lipovská s tím, že ale situace, jíž vylíčila televize Prima, je zavádějící. „Je to poněkud jinak a výsledek vyjednávání zveřejníme v úterý a již mohu prozradit, že nebude pro zaměstnance až tak negativní,“ dodala pro Zdravotnický deník.

A jak to vypadá ve státních nemocnicích a v příspěvkových organizacích, kde mají tabulkové platy?

Ještě zpracováváme platy za prosinec…

Andrea Vojkovská, mluvčí Městské nemocnice v Ostravě (jde o největší nefakultní nemocnicí v České republice a příspěvkovou organizaci), na dotaz, zda zvýšilo vedení nemocnice od ledna plat zdravotnickému i nezdravotnickému personálu v nemocnici, odpověděla: „Ano. V rámci limitů daných nařízením vlády č. 341/2017 Sb. v aktuálním znění.“

„Navýšení tarifů od 1.1. 2019 bude realizováno dle nařízení vlády, což znamená dvě procenta pro lékaře ve PT 14. Ostatní zdravotničtí pracovníci – tzn. lékaři a nelékaři – sedm procent. Příplatky jsem zvyšovali podle daných skupin prací, ne plošně. U nelékařů jsme diferencovali a některým kategoriím nelékařů se zvýšily příplatky až na pět tisíc korun, u jiných méně. U pomocného ošetřovatelského personálu jsme navyšovali na nejnižší možnou úroveň příplatků. Žádné další oblasti zatím nebyly řešeny,“ uvedla dále mluvčí.

Na další otázku Zdravotnického deníku, jaká je nyní výše průměrných platů lékařů, sester a sanitářů, případně jaký podíl tvoří z toho tarif, příplatky a odměny, dodala: „Reakci k průměrným platům zatím nejsme schopni dodat. Ještě zpracováváme platy za prosinec, což znamená dle původních tabulek i příplatků. Takže lednové průměrné platy budou až po zpracování lednových výplat.“

„Budeme v roce 2019 navyšovat v tarifních tabulkách. Průměrný výdělek za rok 2019 ještě nemáme dopočítaný a budeme jej zveřejňovat ve výroční zprávě do poloviny března 2019,“ reagovala na náš mail mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod (příspěvková organizace) Petra Černo.

Podobná situace panuje i v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci. „Bohužel nemáme uzavřený loňský rok, na dotazy zatím nemůžeme odpovědět,“ omluvila se tamější pracovnice PR Monika Zachrlová.

Na větší platy a příplatky pamatuje i pražská Nemocnice na Bulovce, i když ani ta nemá k navyšování bližší podrobnosti. „Dojde k navýšení o 200 miliónů korun,“ řekla nám obecně mluvčí nemocnice Simona Krautová. Bulovka se přitom v minulosti potýkala s problémy zejména finančního rázu. V současné době dluží dodavatelům po splatnosti tři čtvrtě miliardy korun, především za léky. Nové vedení chce dluh splatit do osmi let.

Sestry v IKEM budou mít průměrný plat přes 48 tisíc

„Všem zdravotnickým pracovníkům v Institutu klinické a experimentální medicíny byly upraveny platy v souladu s novelizovaným nařízením vlády č. 341/2017 Sb. Sestrám ve směnném provozu byl upraven příplatek na horní hranici rozpětí a dále byly zohledněny příplatky za obtížnost práce diferencovaně podle pracovišť,“ odvětila na jednu ze tří našich otázek tisková mluvčí IKEM Šárka Nevoralová.

„Průměrný plat u všeobecných sester bude od 1. 1 2019 v IKEM ve výši 48 017 Kč, u sanitářů 29 822 Kč a u mladých lékařů s odbornou způsobilostí ve výši 63 245 Kč,“ doplnila.

I Fakultní nemocnice Plzeň hlásí, že „mají splněno“. Sestrám a sanitářům tak v Plzni měsíční plat vzrostl o dva tisíce korun, mladým lékařům o dva a půl tisíce a kvalifikovaným lékařům (od 14. platové třídy) se platy zvýšily o dvě procenta. Několik stovek sester ve směnném provozu dostane v Plzni ještě pět tisíc korun navíc na příplatku za směnnost.

„Za rok 2018 činil průměrný plat zaměstnance FN Plzeň 47 680 korun , lékaři mají 91 756 a všeobecné se sestry a porodní asistentky 45 278 korun,“ dodala vedoucí Oddělení pro komunikaci s veřejností Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová s tím, že lednové platy se zatím nadají zveřejnit, jelikož je zdravotníci dostanou až v únoru.

Lékaři u nás mají 93 tisíc

„Sestrám a sanitářům vzrostou dle nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě od 1.1.2019 tarifní platy o sedm procent – sestry si tak přijdou v průměru o 1900 korun za měsíc navíc, sanitáři v průměru o 1400 korun, mladým lékařům bez specializované způsobilosti vzrostou tarifní platy rovněž o sedm procent, což je cca o 2300 až 2500 korun měsíčně. Lékaři se specializovanou způsobilostí mají nárůst dle zmíněného NV jen dvě procenta, což je nárůst o zhruba 800 až 1200 korun za měsíc. Všeobecným sestrám pracujícím bez odborného dohledu ve směnném provozu bude navýšen zvláštní příplatek ve IV. skupině prací o pět tisíc korun na doporučení ministerstva zdravotnictví,“ reagovala vedoucí Centra komunikace s veřejností Masarykova onkologického ústavu Zuzana Joukalová.

Ani podle ní nelze zatím lednové platy konkretizovat. „Průměrný plat lékařů včetně odměn za rok 2018 činil 93 tisíc korun, všeobecných sester 46,5 tisíc korun a sanitářů 26,7 tisíc korun,“ doplnila.

„Fakultní nemocnice Brno k 1. lednu 2019 zvyšuje platy všem svým zaměstnancům tak, jak ukládá nařízení vlády: základní platy lékařům zařazeným do 11. až 13. platové třídy o sedm procent, základní platy lékařům zařazeným do 14. až 15. platové třídy o dvě procenta, základní platy NLZP o sedm procent, všem ostatním zaměstnancům o pět procent. Dále dochází v souladu s nařízením vlády ke zvýšení sazeb příplatků zaměstnancům zdravotnickým i nezdravotnickým pracujících ve směnném či nepřetržitém pracovním režimu a vykonávající práce se značnou nebo nejvyšší mírou neuropsychické zátěže a práce se zvýšeným nebo vysokým rizikem ohrožení života nebo zdraví,“ uvedl mluvčí FN Brno – areál Bohunice Pavel Žára. Konkrétní výši platů ani on nesdělil.

Za Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze zjišťoval pro Zdravotnický deník data Filip Brož a uvedl toto: „Ano, dojde u nás k navýšení tarifních platů: THP pět procent, zdravotníci nelékaři sedm procent, lékaři do 13. platové třídy sedm procent, od 14. třídy dvě procenta. Dále se přiznává zvláštní příplatek zdravotníkům nelékařům pracujícím bez dohledu v době, kdy je podle vyhlášky minimální obsazenost pracoviště ve výši pět tisíc. Všichni zaměstnanci pracující ve směnném provozu budou mít příplatek 2 500 Kč. Příplatek pět tisíc se netýká pouze sester, ale i dalších pracujících bez dohledu: laboranti, radiologičtí asistenti apod.“

„Průměrné platy a jednotlivé složky za 2018 ještě nemáme úplně spočítané, tak alespoň průměrné platy za leden až listopad 2018: lékaři: 80 369 Kč, sestry a porodní asistentky: 42 485 Kč, ZP nelékaři pod odborným dohledem nebo pod přímým vedením; sanitáři: 25 625 Kč,“ dodal Brož.

FN Motol: Sestry u nás mají 47 178 korun

Fakultní nemocnice v Motole – největší zdravotnické zařízení v Česku a jedno z největších v Evropě s kapacitou 2 199 lůžek, které ročně hospitalizuje 79 000 pacientů – podle Pavlíny Dankové z odboru komunikace „plně respektuje nařízení vlády a doporučení ministerstva zdravotnictví.“ „Zvýšení u zdravotnického personálu je u tarifů o dvě až sedm procent plus zvláštní příplatky podle nařízení vlády. U nezdravotnického personálu u tarifů o pět procent,“ řekla Danková.

Lékaři mají v Motole průměrné platy 82 040 korun, sestry 47 178 korun a sanitáři 26 771 korun měsíčně.

„Jako přímo řízená organizace je Fakultní nemocnice Olomouc povinna dodržovat tzv. platové tabulky, které jsou dány nařízením vlády. Tyto tabulkové platy pro letošek vzrostou v rozsahu sedm procent pro nelékařský personál a mladé lékaře, a dvě procenta pro lékaře seniory – atestované lékaře s platovou třídou 14 a 15. Současně s tímto opatřením však rostou téměř všechny typy příplatků, které se ve zdravotnictví vyplácejí. Tyto příplatky se zvyšují individuálně v řádech stovek až tisíců korun na jednoho zaměstnance. Plat nezdravotnického personálu se navýšil o pět procent. Stejně tak se zvyšují i příplatky nezdravotnickému personálu, který má na ně nárok – jde tu například o směnné provozy atd. Díky poměrně vysokým meziročním nárůstům jak v tarifních platech, tak zejména v oblasti příplatků, jsme se všemi třemi odborovými organizacemi, které ve FN Olomouc působí, ve shodě a kolektivní smlouva by měla být podepsána v průběhu ledna 2019,“ zmínil Adam Fritscher, mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc.

Thomayerova nemocnice se také rozhodně bude řídit nařízením vlády. „V souvislosti s přijatým nařízením vlády o zvýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru od 1. ledna 2019 dojde i v naší nemocnici k nárůstu platů, které počítá se sedmiprocentním růstem tarifních platů u sester, sanitářů a mladých lékařů. Kvalifikovaným lékařům – od 14. platové třídy – platy vzrostou o dvě procenta. To je pro všechny státem řízené nemocnice stejné. Úhradová vyhláška počítá s navýšením příplatku sestrám pracujícím ve směnném provozu o pět tisíc korun měsíčně, což znamenaná meziroční nárůst o 15 procent,“ reagoval za Thomayerovu nemocnici v Praze Krči jeho mluvčí Petr Sulek.

„Obecně k otázce mezd, tarifů, příplatků a odměn ve zdravotnictví vám zcela určitě dobře odpoví i kolegové z ministerstva zdravotnictví,“ dodal bez dalšího konkretizování.

Nelékařům vzroste plat v průměru o 1 928 korun

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady svým zaměstnancům zvýšilo dnem 1. ledna 2019 mzdy v souladu s nařízením vlády a tedy všem nelékařským zdravotnickým pracovníkům vzroste plat o sedm procent, což je v přepočtu v průměru o 1 928 korun, lékařům v 11 až 13. platové třídě také o sedm procent, což je v průměru o 2 504 korun, lékařům ve 14 až 15. platové třídě o dvě procenta, což je v přepočtu v průměru o 1 022 korun,“ pronesla nemocniční mluvčí Hana Vránová.

Průměrná výše mezd u sester je ve FN Královské Vinohrady v průměru 43 tisíc korun a u lékařů 84 tisíc. „Vzhledem k tomu, že ještě není účetně uzavřen rok 2018, jsou to průměrné výdělky za první pololetí 2018,“ zdůraznila Vránová.

I v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenská fakultní nemocnice Praha dochází s účinností od 1. 1. 2019 ke změnám v odměňování v souladu s poslední úpravou legislativy ze dne 17. 12. 2018.

„Dochází tedy mimo jiné k navýšení platových tarifů civilních zaměstnanců ve veřejných službách a správě – u lékařů, nelékařů, pracovníků v sociálních službách i THP, přičemž procentuální navýšení je u jednotlivých skupin stanoveno dle platné legislativy. Například u nelékařů a pracovníků v sociálních službách se jedná o navýšení o sedm procent. Dále se také navyšuje spodní hranice u příplatků za práci ve ztíženém pracovním prostředí a dochází ke změně spektra zvláštních příplatků, vše v souladu s platnou legislativou,“ prozradila za ÚVN Jitka Zinke, vedoucí odboru komunikace a propagace, tisková mluvčí ÚVN.

Průměrné platy v ÚVN jsou u jednotlivých kategoriích zaměstnanců srovnatelné s ostatními fakultními nemocnicemi v Praze – za rok 2017 viz výroční zpráva zde.

„Vedení FN HK rozhodlo na základě jednání s odborovými organizacemi o navýšení platů. U všech zdravotnických pracovníků mimo lékařů vzroste tarifní plat o sedm procent, u všech kategorií lékařů o osm procent a u kategorií dělnických a THP pracovníků o šest procent. Vzrostou také příplatky za práci v třísměnném a nepřetržitém provozu,“ uvedl Jakub Sochor, specialista PR a marketingu Fakultní nemocnice Hradec Králové a tím uzavřel skupinu těch, co Zdravotnickému deníku dosud odpověděli.

Někteří další zástupci zdravotnických zařízení uvedli, že ještě nemají kolektivní vyjednávání o mzdách či platech uzavřeno a tak na naše dotazy prozatím neznají odpověď.

Olga Böhmová