Současný model eNeschopenky podle lékařů za 8 let prokázal svoji nevýhodnost, nepraktičnost a nevyužitelnost, používají ji méně než 3 % z nich. Foto: Flickr - Claus Rebler

„Nebudeme elektronické neschopenky používat,“ vyhlásili praktičtí lékaři občanskou neposlušnost ministerstvu práce

Nebudeme používat zmetek, vzkázali praktičtí lékaři ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) na margo povinného zavedení elektronických neschopenek, se kterým počítá novela zákona o nemocenském pojištění od července 2019. Podle praktických lékařů není současný projekt eNeschopenek dotažený, přináší jen práci navíc a nemá žádný přínos pro zaměstnavatele ani pro zaměstnance. „Proto jsme upozornili ministryni Janu Maláčovou, že pokud MPSV tento zmetek, který označuje za funkční eNeschopenku, opravdu povinně zavede, my jej používat nebudeme,“ prohlásil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

 

„Současná podoba eNeschopenek navržená MPSV je naprosto nesmyslná. Místo aby lékařům, zaměstnavatelům i zaměstnancům usnadnila život, postará se o pravý opak. Lékař má totiž České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) reportovat elektronicky a současně papírově. Na každou eNeschopenku padne 5 papírů. A co je obzvlášť absurdní – zaměstnavatel se o nemoci svého zaměstnance nedozví online nic. Do databáze eNeschopenek bude mít totiž přístup pouze ČSSZ. Zaměstnavatel se tedy musí dotázat na ‚sociálce‘, jestli má jeho zaměstnanec neschopenku, a ta má na odpověď 8 dnů. O nějakém zjednodušení a zrychlení informačního procesu tak nemůže být ani řeč,“ vysvětlit dále Šonka.

K nevoli vůči nedotaženým eNeschopenkám se připojila také Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP.  Čeští praktici eNeschopenku jako myšlenku neodmítají. „Naopak, zavedení její skutečně funkční podoby požadujeme. Několik let jsme se na vývoji nového projektu eNeschopenky na MPSV podíleli. Výsledkem byl model, který vyhovoval všem stranám včetně zástupců zaměstnavatelů a ministerstvo s touto podobu tehdy souhlasilo,“ popisuje docent Svatopluk Býma, předseda společnosti.

Praktičtí lékaři v tiskové zprávě také uvedli, že žádají, aby MPSV zavedlo model plně elektronické neschopenky, který v minulosti odsouhlasili a na jehož vývoji se podíleli. Jedině ten podle nich splňuje původní účel, kterým je zjednodušit a zrychlit komunikaci mezi pacientem, lékařem, zaměstnavatelem a „sociálkou“.

„Současný model eNeschopenky za 8 let prokázal svoji nevýhodnost, nepraktičnost a nevyužitelnost – používají ji méně než 3 % lékařů. Většina ji zkusí a okamžitě s tím přestane. I přesto chce MPSV tento model spustit v povinném režimu. To není resuscitace, ale exhumace,” doplnil své kolegy zástupce odborné společnosti praktických lékařů Cyril Mucha.

MPSV slibuje, že plně elektronickou neschopenku zavede od 1. ledna 2020. Přesto ale až dosud trvalo na tom, že od 1. 7. 2019 spustí na přechodnou dobu stávající „polovičatou“ eNeschopenku, jejíž používání bude pro lékaře povinné. V reakci na tlak lékařů včera ministerstvo uvedlo, že ještě zváží, zda se bude eNeschopenka požívat od ledna 2020, nebo o půl roku dříve. „V tuto chvíli je předčasné diskutovat. Nevíme, jak se bude vyvíjet legislativní proces. Jsem v situaci, kdy čelím protichůdným požadavkům lékařů, zdravotnických zařízení a zaměstnavatelů. V příštích týdnech budeme muset učinit rozhodnutí tak, aby situace nebyla zmatečná,“ uvedla pro ČTK ministryně Maláčová.

„Je nesmyslné zavádět nyní systém, který nikomu nic nepřináší, komplikuje nám život a stejně se vše budeme muset za půl roku opět přeučovat. Naprosto se tak vytrácí racionálnost nákladů a času, který tomu budou muset věnovat jak zdravotníci, tak úředníci,“  kritizuje přístup MPSV Petr Šonka a dodává: „Praktičtí lékaři budou nadále vystavovat papírové neschopenky a k eNeschopence přistoupíme až poté, co se od 1. 1. 2020 rozjede skutečně plně funkční model. Ale i potom trváme na dvouletém přechodném období, než se eNeschopenka stane zcela povinnou.“

Zavedení eNeschopenky žádali mj. zaměstnavatelé jako kompenzaci za zrušení karenční doby, k němuž dojde od července. Novelu nyní podle ČTK posoudí tři sněmovní výbory, mají na to 60 dní.

-red, TZ SPL ČR, čtk-