Nový pavilon ve šternberské nemocnici má stát zhruba 236 milionů korun, přičemž kraj zaplatí 186 milionů korun. Zbývajících 50 milionů korun by mělo být uhrazeno dotací ze Státního fondu životního prostředí. Foto: nemocnicesternberk.agel.cz

Speciální pověření zvýší dotaci na pavilon Nemocnice Šternberk

Zastupitelstvo Olomouckého kraje včera posvětilo záměr radních pověřit společnost Středomoravská nemocniční (SMN) službou obecného hospodářského zájmu. Firma, které hejtmanství pronajalo krajské nemocnice, díky tomu bude moci od Státního fondu životního prostředí získat maximální padesátimilionovou dotaci na plánovanou stavbu pavilonu interny v Nemocnici Šternberk.

 

Stavba nového pavilonu ve šternberské nemocnici má stát zhruba 236 milionů korun, přičemž kraj zaplatí 186 milionů korun. Zbývajících 50 milionů korun by mělo být uhrazeno dotací ze Státního fondu životního prostředí, která je určena na stavby v pasivním energetickém standardu.

Hejtmanům náměstek Jiří Zemánek (ČSSD) včera zastupitelům řekl, že pokud by společnost SMN nebyla pověřena službou obecného hospodářského zájmu, tak by dotace byla o 15 milionů korun nižší, jelikož by se jednalo o veřejnou podporu.

Senátorka a opoziční zastupitelstva Jitka Seitlová (Koalice pro Olomoucký kraj) upozornila, že pověření bude vydáno účelově jen pro šternberskou nemocnici. „Je to konkurenční výhoda proti ostatním nemocnicím. Už jenom tím, že je pověřena službou veřejného zájmu,“ podotkla Seitlová.

Podle Zemánka na podobném postupu není nic špatného. „Každá koruna pro snížení investice je dle mého názoru dobrá,“ řekl Zemánek. Podle něj se nová smlouva se SMN týká jen získání plné hodnoty dotace a nevztahuje se na provoz postavené budovy.

Doba, na kterou lze SMN pověřit poskytováním služby obecného hospodářského zájmu, nemůže podle pravidel přesáhnout dobu deseti let. Nájemní smlouva s firmou SMN na provozování krajských nemocnic skončí 30. června 2027. Pověření proto bude vydáno zatím jen do tohoto data.

Nový pavilon interny bude v areálu šternberské nemocnice postaven na pozemku Olomouckého kraje a po dokončení bude majetkem hejtmanství. Nová budova bude zahrnuta do nynější nájemní smlouvy a úměrně se zvýší nájemné, které SMN platí kraji za pronájem nemocnic.

Nemocnici ve Šternberku má spolu se zdravotnickými zařízeními v Přerově a Prostějově prostřednictvím SMN v dlouhodobém pronájmu od Olomouckého kraje společnost Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Členem skupiny Agel je od jara roku 2016 také nemocnice v Jeseníku.

-čtk-