„Celkově budeme mít letos ve fondu prevence k dispozici 223 milionů korun,“ říká mluvčí ČPZP Elenka Mazurová

ČPZP loni vydala na prevenci 220 milionů korun, o 65 milionů více než předloni.  Více peněz plánuje vydat i letos

O preventivní programy, které poskytuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), je mezi klienty velký zájem. Dokazují to data, podle kterých loni třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR vynaložila na čerpané příspěvky téměř 220 milionů korun. Proti roku 2017, kdy toto čerpání dosáhlo 154,8 milionu korun, jde o 42 procentní nárůst.

 

ČPZP se prostřednictvím svých příspěvků zaměřuje zejména na preventivní programy podporující zdravý způsob života a na preventivní programy proti vzniku závažných onemocnění.

„Preventivní programy se zaměřením na zdravý životní styl vytváříme s cílem motivovat pojištěnce ke zlepšení jejich zdravotního stavu a k pravidelnému pohybu. Pohybové aktivity přispívají ke snižování rizika onemocnění civilizačními chorobami, ke zlepšení zdravotního stavu a také k vytváření pozitivního vztahu ke zdravému způsobu života,“ vysvětluje tisková mluvčí ČPZP Ing. Elenka Mazurová.

V rámci programů určených na podporu zdravého životního stylu přispívá ČPZP mimo jiné 1000 Kč rodičům dětí, které budou trávit čas aktivně na letních pobytových nebo příměstských táborech namísto času stráveného doma u tabletu nebo na mobilu.  Formování pozitivního vztahu ke zdravému způsobu života ČPZP u svých pojištěnců podporuje také prostřednictvím různých programů zaměřených na plavání a příspěvkem na pravidelné pohybové aktivity ve výši 700 Kč.

Přínos preventivních programů proti vzniku závažných onemocnění spočívá v předcházení závažným onemocněním. Těžištěm programů proti vzniku závažných onemocnění jsou tak jako v minulých letech příspěvky na očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění. Cílem této politiky je přispět ke zvýšení proočkovanosti populace a tím nepřímo
k eliminaci předpokládaných vysokých nákladů při léčbě samotných infekčních nemocí.

Nejvíce peněz z fondu prevence ČPZP směřuje na očkování

Osvědčenou strategií ČPZP při tvorbě nabídky pro klienty je ponechat ty preventivní programy, které si její pojištěnci oblíbili nejvíce a zároveň každoročně nabídku obohacovat o nové programy. Zejména takové, které skutečně pomáhají v rámci prevence a mohou je využít i chroničtí pacienti. „Dlouhodobě nejoblíbenějším příspěvkem poskytovaným Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou je příspěvek na očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění. Děti registrované u ČPZP mohou čerpat na očkování až 1500 Kč, dospělí pak 1000 Kč,“ doplňuje Ing. Elenka Mazurová.

Právě na očkování směřovalo nejvíce peněz z fondu prevence ČPZP. V loňském roce to bylo 44,6 milionu Kč. Druhou nejvyšší částku si připsal program Pravidelný pohyb, kde je 700 Kč jako příspěvek na sport, což loni ČPZP stálo 27,7 milionu. Letní tábory ČPZP podpořila částkou 22,6 milionu a organizované plavecké kurzy dětí částkou 15,6 milionu Kč. Manažerka mateřství, jeden z nejatraktivnějších programů ČPZP, kde těhotné ženy mohou čerpat příspěvek až 1500 Kč, pohltila v souhrnu 16,9 milionu.

Nejštědřejší nabídka pro matky a malé děti

S péčí o sebe i dítě pomohou i další preventivní programy. Žena po porodu s příspěvkem až 1 000 Kč nabízí pomůcky na kojení nebo cvičení pro maminku, v programu Zdravé dítě lze vyčerpat až 500 Kč na cvičení rodičů s dětmi, edukační kurzy pro matky s dětmi, nebo na velmi žádané monitory dechu a chůvičky. „Vhodným spojením jednotlivých programů mohou ženy s miminky získat až 3 000 Kč,“ uzavírá Elenka Mazurová. O tom, jak vyhledávané preventivní programy jsou, svědčí fakt, že program Žena po porodu využilo vloni více než 4 000 žen a program Zdravé dítě téměř 12 tisíc klientek.

Nové programy pro chronicky nemocné pojištěnce

ČPZP přistupuje aktivně i k problematice chronických onemocnění. V průběhu roku 2018 implementovala do své produktové nabídky dva nové programy zaměřené na prevenci závažných
a civilizačních onemocnění, konkrétně programy pro chronicky nemocné pojištěnce ČPZP s diagnózou „hypertenze“ a „hyperlipidemie“. V roce 2019 je ČPZP připravena obohatit nabídku preventivních programů o další projekty pro chronicky nemocné pojištěnce ČPZP. Jeden z nich startuje právě v těchto dnech.

Inovací v letošní nabídce preventivních programů je příspěvek na sportovní pohybové kroužky pro děti, kde ČPZP přispívá částkou až 500 Kč, nebo Program onkologické prevence, určené na komplexní onkologické vyšetření pro pojištěnce nad 35 let s příspěvkem 2000 Kč. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v letošním roce zdvojnásobila příspěvky na odvykání kouření na 2000 Kč a zvýšila částku na nákup ochranné přilby z 300 na 500 Kč. Dětem proti minulému roku navýšila věkový limit pro organizované plavecké kurzy, které nyní mohou navštěvovat s příspěvkem ČPZP až do 10 let.

A jak je ČPZP finančně připravena na zájem klientů o preventivní programy v letošním roce? „Celkově budeme mít letos ve fondu prevence k dispozici 223 milionů Kč.“ uzavírá Ing. Mazurová.

-red-