"Náš zbrojní zákon je jeden z nejpřísnějších v Evropě. Ale rozhodně bych ho neuvolňoval," říká ministr vnitra Jan Hamáček. Foto: hamacek.cz

Hamáček: Neumím si představit, že by sanity vozily pacienty rámem

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) si nedovede představit, že by sanitky vozily pacienty do nemocnic přes bezpečnostní rámy a zavazadla jim byla skenována rentgenem. Řekl to v reakci na úmrtí pacienta po víkendové střelbě v pražské vinohradské nemocnici. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) není možné reálně takovým kriminálním činům zabránit. Uvedli to včera při příchodu na jednání vlády. Zdravotnický deník také včera k tomuto tématu zveřejnil rozhovor s našim předním expertem na bezpečí pacientů Davidem Marxem.

 

Pacient byl podle Vojtěcha tři týdny hospitalizován na standardním oddělení, neměl žádnou psychiatrickou anamnézu. „Nedokážu si představit, jak bychom tomu reálně mohli zabránit, pokud bychom nechtěli osobní prohlídky všech pacientů. To bychom museli prohlížet i jejich návštěvy,“ uvedl ministr.

Každá nemocnice musí mít podle něj zpracovaný plán bezpečnostních rizik, měla by i školit zaměstnance, jak postupovat. Útok pacienta zbraní je podle něj ale ojedinělý incident, na který se dopředu připravit nedá.

Podle Hamáčka se pokaždé, když se stane taková událost, přemýšlí, jak zpřísnit kontroly. „Nechystáme, že bychom zkracovali dobu držení zbrojního pasu. Náš zbrojní zákon je jeden z nejpřísnějších v Evropě. Ale rozhodně bych ho neuvolňoval,“ dodal.

Čtyřiasedmdesátiletý pacient postřelil na hematologické klinice vinohradské nemocnice v pátek po 23:00 další dva pacienty, kteří s ním leželi na pokoji. Pachatele odzbrojily zdravotní sestry, policie ho v neděli vzala do vazby, vypovídat odmítl. Jeden z postřelených, pětašedesátiletý muž, později zemřel.

-čtk-