TOP 09 reaguje návrhem na snížení zdravotního pojištění zaměstnancům a živnostníkům o tři procentní body na diskuzi uvnitř ANO ohledně změn v daňové zátěži zaměstnanců. Foto: TOP 09.cz/ Jana Pleyerová

TOP 09 navrhne snížení odvodů na pojištění a zvýšeni plateb státu

Opoziční TOP 09 navrhne snížení zdravotního pojištění zaměstnancům a živnostníkům o tři procentní body, stát by naopak měl na své pojištěnce odvádět více než dosud, minimálně 1805 korun. Návrhem TOP 09 reaguje na diskusi uvnitř vládního hnutí ANO ohledně změn v daňové zátěži zaměstnanců, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v ní zatím neuspěla s návrhem, aby na státní pojištěnce odváděli pojistné zaměstnanci a zaměstnavatelé výměnou za zrušení superhrubé mzdy.

 

Součástí změny připravované TOP 09 jsou i pravidelné valorizace plateb státu za jeho pojištěnce, tedy nezaměstnané, děti či důchodce. Návrh novinářům včera představil poslanec Vlastimil Válek spolu s exministrem financí, nynějším šéfem klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Současný systém veřejného zdravotního pojištění považuje TOP 09 za nespravedlivý, zaměstnanec s průměrným platem odvádí spolu se zaměstnavatelem 4500, živnostník 2208 korun bez ohledu na výdělek. Platba státu nyní činí 1018 korun měsíčně. Snížení sazby pro zaměstnance a živnostníky by znamenalo zvýšení čistých mezd.

K tomu, proč takové změny nezavedla TOP 09 za své vládní éry, řekl Kalousek, že jeho strana tehdy prosazovala jiný systém financování zdravotnictví. I nyní chce, aby stát definoval rozsah a dostupnost péče hrazené ze zdravotního pojištění a nabídl možnost připojištění na základě definovaných standardů.

-čtk-