Novelu o zrušení projektu elektronických neschopenek vláda včera stáhla z projednávání sněmovny. Foto: Pxhere

Vláda stáhla novelu o zrušení projektu e-neschopenek

Vláda včera na návrh ministerstva práce a sociálních věcí stáhla novelu o zrušení projektu elektronických neschopenek z jednání Poslanecké sněmovny. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády. Dolní komoře předlohu poslala loni první vláda Andreje Babiše (ANO) s tím, že chce připravit úplně nový model a spustit ho od roku 2021. Podle resortu práce je tato norma už překonaná a zkomplikovala by plánované zavedení e-neschopenek od příštího roku.

 

Elektronické neschopenky měly podle zákona začít fungovat od letoška. Před rokem ministryně práce první Babišovy vlády Jaroslava Němcová (ANO) uvedla, že projekt se nedá stihnout a představoval by masivní zásah do nemocenské. Zastavila jeho přípravy. Navrhla ho ze zákona vyškrtnout a vytvořit úplně novou úpravu, podle níž by nový elektronický model fungoval od roku 2021. První Babišův kabinet s tím souhlasil a poslal předlohu v červnu do Sněmovny. Dosud prošla jen úvodním projednáváním.

Nynější ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) práce na e-neschopence obnovila. V dolní komoře pak loni ČSSD do zákona o lékařské posudkové službě dostala „přílepek“ s odkladem projektu o rok, tedy na leden 2020. Pokud by se novela o zrušení e-neschopenek přijala, chyběl by pro plánované lednové spuštění systému legislativní základ.

Poslanci nyní debatují ještě o další normě, která se elektronických neschopenek týká a která souvisí se zrušením karenční doby. Novela by měla lékařům nařídit, aby od července do konce roku povinně posílali část tiskopisů o nemocenské sociální správě elektronicky. Současně by je ale měli zaslat i poštou. Nyní to mohou dělat dobrovolně. Zaměstnavatel by úřad o informace o pracovní neschopnosti svého zaměstnance požádal, dostat by je měl do osmi dní. Ministerstvo to označuje za první etapu e-neschopenek.

Sdružení praktiků a Hospodářská komora vyzvaly ministerstvo práce, aby i tuto novelu ze Sněmovny stáhlo. Podle nich je plán zavést na půl roku povinně nynější dobrovolný systém nesmyslný, nedotažený a informace o nemocných pracovnících po zrušení karence firmám stejně nezajistí. Doktoři už ohlásili, že ho používat nebudou.

Šéf sněmovního podvýboru pro informační systémy Lukáš Kolářík (Piráti) začátkem února uvedl, že povinné zavedení nynějšího modelu není od července reálné, protože se novela nestihne včas schválit. Sněmovna souhlasila s projednáváním předlohy na konci ledna, tři její výbory mají od té doby na vydání stanoviska 60 dní. Dolní komoru pak čeká druhé čtení a hlasování, poté zákon dostane Senát. Může se stát, že ho neschválí a vrátí poslancům.

Ministerstvo práce v polovině února uvedlo, že v brzké době rozhodne o tom, zda bude dál prosazovat zavedení „první etapy“, nebo se počká až na novou e-neschopenku do ledna.

-čtk-