Skvrnitá červená vyrážka, která nezmizí, když na ni zatlačíte sklenicí, je jedním z příznaků meningokokové infekce. K těm dalším patři horečka, zvracení, bolest hlavy, strnulost šíje, citlivost na světlo či netečnost. Důležité v tu chvíli je okamžité nasazení antibiotik, ani to ale nezaručuje uzdravení. Důvodem jsou účinky jedu, který bakterie produkuje. Jedinou ochranou tak zatím zůstává očkování. Foto: Antimeningokok.cz

Hrazené očkování proti meningokoku by vyšlo asi na 550 milionů korun

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje tři varianty hrazeného nepovinného očkování proti meningokokové infekci. Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula včera novinářům řekl, že nejpravděpodobněji pojišťovny nabídnou kombinované očkování aplikované v prvním roce života (zřejmě v šestém měsíci) a ve 13. měsíci. Plná varianta očkování by vyšla odhadem na 550 milionů korun, uvedl. Zatím je očkování nepovinné a lidé si ho musí platit, na vakcínu přispívají zdravotní pojišťovny.

 

Meningokokem se podle Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy do konce loňského listopadu nakazilo 49 lidí, tři zemřeli. Za celý předchozí rok bylo nemocných 68, od roku 2014 ale vždy méně než loni. Závažné onemocnění propuká velmi rychle a připraví o život až 15 procent nakažených. Trvalé následky má sedm z deseti lidí, kteří infekci přežijí.

Meningokoková invazivní onemocnění vyvolává bakterie Neiserria meningitidis a jejich zdrojem může být i zdravý přenašeč, nakažený je asi každý desátý člověk. Lékaři zkoumají, proč se u některých pacientů nemoc rozvine a další ji jen přenáší. Kromě kouření nebo pobývání v zakouřeném prostředí jde o psychické a fyzické vypětí, prochladnutí, úzký kontakt a líbání nebo účast na hromadných akcích, zejména se zahraniční účastí. Větší riziko mají i děti kuřáků.

Nejzávažnějšími formami nemoci jsou meningitida nebo sepse organismu. Důsledkem mohou být amputace končetin, hluchota nebo mentální retardace. Úspěšnost léčby závisí na co nejvčasnějším podání antibiotik.

Nejvyšší nemocnost je u dětí do jednoho roku věku, dále u dětí do čtyř let a mladých mezi patnáctým a devatenáctým rokem.

-čtk-