Liberecká krajská nemocnice odkupuje nemocnici Frýdlant, převezme ji od pololetí. Foto: Wikipedie

Liberecká nemocnice koupí Nemocnici Frýdlant za 8,6 milionu korun

Krajská nemocnice Liberec odkoupí od společnosti EUC Nemocnici Frýdlant. Zaplatí za ni 8,6 milionu korun, což odpovídá zůstatkové hodnotě vybavení, řekl včera novinářům liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Největší krajská nemocnice by měla péči o pacienty ve Frýdlantském výběžku převzít od 1. července. Obnovit tam chce 24hodinovou akutní péči, v jakém rozsahu ale zatím není jasné. O převzetí zdravotnického zařízení vyjednával kraj více než tři roky.

 

Převzetí nemocnice Krajskou nemocnicí Liberec je jedním z kroků memoranda, které Liberecký kraj, město Frýdlant a obě nemocnice podepsaly loni na podzim. Cílem je zajistit péči pro 25.000 obyvatel Frýdlantska. „Memorandum končí příští týden, jsem rád, že se krajská nemocnice a EUC dohodly na podmínkách převzetí Nemocnice Frýdlant,“ řekl hejtman. Zajištění péče pro Frýdlantský výběžek je podle Půty prioritou kraje, peníze na nákup nemocnice proto poskytne kraj ze svého rozpočtu.

Areál nemocnice patří městu Frýdlant, které se zavázalo investovat více než tři miliony korun do přípravy projektu rekonstrukce areálu a dalších nejméně 25 milionů investuje do jeho realizace. Objekty už modernizaci nutně potřebují. Ani pro Liberecký kraj nebude péče bez finančních nároků. V memorandu se kraj zavázal nejméně po dobu deseti let ročně na zajištění lékařské služby první pomoci ve Frýdlantském výběžku dávat pět milionů korun. Na službu by měly přispět i obce regionu.

Firma EUC (dříve Euroclinicum) koupila Nemocnici Frýdlant v roce 2013, o dva roky později kvůli nedostatku lékařů uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a nemocnice od té doby zajišťovala jen pohotovostní službu. Před Vánocemi ukončila i akutní chirurgickou péči. Aktuálně podle mluvčí Dity Fuchsové zajišťuje operace jednodenní chirurgie v oborech chirurgie a gynekologie.

Situaci nemocnice zkomplikovala otrava krve, která se objevila u devíti ze 16 operovaných pacientů na konci loňského listopadu. Hygienici nechali tehdy uzavřít operační sály. Postižené pacienty převzaly nemocnice v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nikdo z nich nezemřel, posledního propustili z nemocnice v lednu. Příčiny otravy zatím nejsou jasné, policie případ stále vyšetřuje. Přesto mohla nemocnice 12. února znovu začít operovat.

-čtk-