Jan Žaloudík chce v létě skončit v postu ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně. Senátorem je od roku 2010 (jako nestraník za ČSSD). Foto: Foto: www.senat.cz

Profesor Žaloudík rezignoval na funkci ředitele Masarykova onkologického ústavu

Senátor Jan Žaloudík (za ČSSD) rezignoval na funkci ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ve vedoucí funkci skončí po pěti letech k 1. červenci, uvedla v tiskové zprávě mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Podle ní ministerstvo vypsalo na ředitele výběrové řízení. Žaloudík ČTK řekl, že odchází kvůli věku, v létě oslaví 65. narozeniny. Senátorem ale zůstane do vypršení mandátu v roce 2022. V ústavu by chtěl dál pracovat na částečný úvazek, bude o tom jednat s novým ředitelem.

 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) rezignaci Žaloudíka přijal. „Masarykův onkologický ústav je jedno z nejšpičkovějších pracovišť u nás a pan ředitel Žaloudík ho vedl úspěšně. Ústav poskytuje vysoce kvalitní péči a je ekonomicky stabilizovaný. Ředitel Žaloudík tak zařízení předává ve velmi dobré kondici. Jeho rozhodnutí skončit v čele ústavu plně respektuji a přeji mu v jeho dalším profesním směřování mnoho úspěchů,“ uvedl Vojtěch.

Žaloudík končí kvůli věku. „Dělám to nerad a je mi to líto, ale co mám s tou přírodou dělat. Razím heslo, že v 65 mají jít všichni z funkčních postů. V srpnu oslavím 65, takže bych to měl dodržet,“ uvedl Žaloudík.

Podle něj v tom další důvod není. „Musím místo uvolnit mladším, proč bych tam měl zavazet. Budu spokojený, pokud se ředitelem stane někdo z ústavu,“ uvedl Žaloudík.

S novým ředitelem se chce bavit o tom, zda může mít v ústavu nějaký úvazek. „Pro ústav žiju 41 let. Budu rád, pokud budu moci mít třeba částečný úvazek. Ale kdyby místo nebylo, taky to vezmu,“ dodal Žaloudík.

Senátorem je druhé volební období po sobě. V minulosti už také jednou působil jako ředitel Masarykova onkologického ústavu a nyní ho znovu vede dalších pět let.

-čtk-