Obyvatelům Litoměřicka se nelíbí záměr prodat místní nemocnici. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček ale včera oznámil, že by o nemocnici měl zájem kraj. Foto: Wikipedie

Hejtman Bubeníček potvrdil zájem kraje o litoměřickou nemocnici

Ústecký kraj, který stoprocentně vlastní Krajskou zdravotní provozující pět nemocnic v regionu, má zájem o litoměřickou nemocnici. ČTK to včera řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) po setkání se zástupci petičního výboru nemocnice, kteří jsou proti záměru města prodat akcie nemocnice.

 

Město Litoměřice oznámilo v dubnu svůj záměr prodat nemocnici poté, co se jí nepodařilo vloni získat partnera prostřednictvím pachtu. Rozhodnutí prodat akcie nemocnice pramení podle místostarosty Litoměřic Karla Krejzy (ODS) z toho, že město každoročně doplácí na provoz nemocnice deset až 20 milionů korun. „Pokud by nemocnice zůstala v majetku města, musela by omezovat péči,“ uvedl již dříve Krejza.

Hejtman proto zástupcům petičního výboru zopakoval nabídku, kterou učinil litoměřickým radním v lednu. Pokud město nemocnici provozovat nechce, bude ji provozovat Krajská zdravotní. O nemocnici bude podle hejtmana usilovat i ve veřejné soutěži, záležet ale bude na podmínkách.

„Členové petičního výboru přišli, aby kraj informovali, jaká je situace v nemocnici Litoměřice. Řekl jsem jim to, co už jsme avizovali radě města Litoměřic. Pokud by nechtělo město provozovat nemocnici, provozovala by ji Krajská zdravotní zhruba ve stejném rozsahu,“ řekl Bubeníček. Nemocnice má podle něho velký význam, protože je nedaleko chemička v Lovosicích a dálnice D8. Se zástupci města bude hejtman Bubeníček jednat v pondělí příští týden.

Záměr prodat nemocnici se nelíbí obyvatelům Litoměřicka ani starostům okolních obcí. Petici s názvem Zachraňme nemocnici už podepsalo více než 10.000 lidí. ČTK to řekla zástupkyně petičního výboru Alena Rožcová. Velký zájem je podle ní také o podepisování archů žádajících vypsání městského referenda. Podpisová akce začala v pondělí a za necelé tři dny své podpisy připojilo tisíc lidí. Potřeba je ale zhruba 4000 podpisů obyvatel Litoměřic starších 18 let. Zástupci petičního výboru hejtmanovi řekli, že nemocnice je v dobré kondici a dotace města nepotřebuje, řekla ČTK Rožcová.

-čtk-