„Krystal právě vysílá léčivý paprsek do vaší dělohy, kde se plně zhmotní část samotného krystalu,“ tvrdí Hana Sahhu-Arah, žena, která si za konzultaci bere přes 2 tisíce korun za hodinu. Při ní se asi nepochlubí, že jsou tyto krystaly získávány díky mizerně placené a nebezpečné práci. Foto: Koláž ZD

„Léčivé krystaly“ ničí životní prostředí i lidské životy

Údajně člověka propojují se silou Země, rozšiřují vědomí a uzdravují celou řadu neduhů. Jenže jejich těžba znamená velkou zátěž pro životní prostředí, nemluvě o porušování lidských práv při jejich získávání. Na absurdnost „léčivých krystalů“ a dopady jejich těžby upozornil britský deník The Guardian. „Léčení krystaly“ přitom patří k běžným „alternativním“ terapeutickým metodám i v Česku, které se provádí různými způsoby, včetně vkládání kamenů do ženské pochvy.

 

„Představte si a prociťte nyní mou energii, to, co nesu zde pro vás na Zemi a že jsem částí daleko většího krystalu. Tyto další části jsou na různých místech, krystaly, které jsou se mnou propojené, jsou mou součástí a nesou tak stejné poselství jako já. Vnímej nyní i tyto mé další části, jak jsme spolu propojeni růžovo-bílým paprskem…“ Tak popisuje „léčení jóni krystalem růženínu“ Hana Sahhu-Arah „průvodkyně hvězdných duší“ na svých webových stránkách. Nabízí úvodní hodinou konzultaci, osobní nebo po Skype, za 2200 Kč s tím, že následující setkání bude za 1100 Kč. Podle ní růženín „přichází jako pomocník pro ženy, které zažily různá traumata, zneužití, cítí bolesti nebo naopak necitlivost, či mají nějaké problémy s ženskými orgány“. Použitím růženínu je tak prý možné „léčit traumata, bloky a energie strachu nebo bolesti, které se ženám děly po mnoho životů“. „Krystal právě vysílá léčivý paprsek do vaší dělohy, kde se plně zhmotní část samotného krystalu. Nyní tento krystal začíná ve vaší děloze tepat a vysílat určité vibrace a paprsky léčivého růžového světla. Postupně celou vaši dělohu zahalí toto léčivé růžové světlo a vy fyzicky můžete vnímat tyto jemné vibrace přímo v lůně…,“ přibližuje „průvodkyně hvězdných duší“ s tím, že by ženy toto cvičení s růženínem neměly provádět v prvních dnech menstruace. Pokud jsou těhotné, mají se pak spolehnout na „vědomí krystalu“ s tím, že krystal „přesně ví, jaké vibrace má vysílat“.

Podobnými tvrzeními se zaštiťují i samotní prodejci různých krystalů. Například obchod Svetmineralu.cz nabízí návod na výrobu vlastní elixírů z krystalů: „Prostřednictvím ‚nabité‘ pitné vody můžete lehce integrovat energii krystalů do svého těla.“ Při výběru konkrétních minerálů se lze na tomto e-shopu řídit také tím, jaké zdravotní problémy aktuálně řešíte. Pro případ infarktu se údajně hodí křišťál, jaspis nebo ametyst a hematit. Diabetici pak mohou volit chalcedon, jaspis nebo achát. Problémy v sexuální oblasti má pomáhat řešit záhněda, býčí oko a hematit. Podle dalšího e-shopu Drahekamenyonline.cz má pozitivní účinky na zdraví „terapie drahými léčivými kameny a krystaly, které v sobě koncentrují energii Matky Země“. Lze tak nosit šperky, přikládat kameny na bolestivá místa, masírovat jimi anebo pít vodu, ve které byl přes noc ponechán konkrétní kámen. „Důležitým předpokladem pro dosažení odpovídajících výsledků při léčbě kameny je víra v jejich uzdravující vliv na lidské tělo, do něhož vysílají životodárnou energii,“ radí e-shop.

Podobná tvrzení se nejen na českém internetu objevují běžně. Víře v magickou moc krystalů propadly i zahraniční celebrity. Pro herečku a podnikatelku Gwyneth Paltrowovou je pak prodej údajně léčivých krystalů jedním z pilířů úspěchu jejího ezoterického e-shopu a life-stylového magazínu Goop.com. Herečka Kate Hudsonová „přidává trochu energie“ do svého domácího zvlhčovače vzduchu tím, že vedle něj pokládá krystaly. Zpěvačka Adele ze svého neúspěchu při udílení hudebních cen Grammy vinila právě ztrátu svých oblíbených krystalů a celebrita Kim Kardashianová se s jejich pomocí zotavovala z vloupání ve svém domově. „Ale zatímco mnozí tvrdí, že jim krystaly pomáhají využít energii Země, čím více se krystaly těží, tím více Země trpí. Toto je špinavá pravda o krystalech a nejde jen o to, že jejich účinnost jako léčivých objektů není prokázána,“ píše britský deník The Guardian, který se podrobně zabýval dopady získávání údajně léčivých krystalů na životní prostředí.

Špinavá pravda o „léčivých krystalech“

I když se příznivci „léčení krystaly“ zaklínají tím, že právě tyto kameny je propojují se Zemí a jejich energií, ve skutečnosti svými nákupy škodí životnímu prostředí i lidem v zemích třetího světa. „Stejně jako v případě diamantů, těžba krystalů je pohřbena v konfliktu. Existují otázky ohledně udržitelnosti, krystaly jsou neobnovitelným zdrojem. Také jsou zde otázky ohledně práce, většina pracovních míst je mizerně placená, nebezpečná a někdy je práce vykonávána nezletilými. A také je tu otázka zodpovědnosti, toto odvětví je neregulované, což umožňuje nijak nekontrolované vykořisťování,“ shrnuje The Guardian. Jakákoliv těžba má negativní dopady na životní prostředí, ať už se jedná o drahé kovy, diamanty nebo údajně léčivé krystaly. „‘Léčivé krystaly‘ se těží v místech, jako je Myanmar nebo Demokratická republika Kongo, kde je těžba nerostných surovin spojena se závažným porušováním lidských práv a poškozováním životního prostředí. V konžské republice často pracují sedmileté děti v dolech na měď a kobalt, kde se nachází také ‚léčivé kameny‘ jako citrín a křemen,“ cituje deník Payalu Sampatovou z neziskové organizace Earthworks.

Podle další organizace Global Witness afghánský Taliban každoročně vydělává až 20 milionů dolarů díky obrovskému zájmu o lapis lazuri. Ten, jak tvrdí e-shop Svetmineralu.cz, „je považován za silný duchovní kámen, pomáhá při meditacích, dokáže odstraňovat stres a taky je velkým pomocníkem při detoxikaci“. „Stejně jako u většiny nerostů je nemožné s jistotou určit, zda nebyl váš krystal získán během hororu pro životní prostředí a lidská práva,“ upozorňuje Sampatová. Neexistuje přitom žádný dozorující orgán, který by kontroloval, zda jsou „léčivé krystaly“ získávány etickým způsobem. Mnoho kamenů, které jsou v bohatých zemích Evropy a Ameriky prodávány jako „léčivé“ tak má za sebou velmi temnou cestu. Trh s těmito kameny ale neustále roste, protože poptávka po nich a jejich údajně léčivých vlastnostech je obrovská. Bohužel, v případě krystalů, není příliš pravděpodobné, že by byla zavedena jasná pravidla pro jejich získávání a obchodování s nimi.

„Je to velká ostuda, že spotřebitelé kupují zboží, o kterém věří, že jim pomáhá ve spojení se Zemí, ale ve skutečnosti kupují něco, co je spojeno s vážným porušováním lidských práv, ničením životního prostředí, konflikty a korupcí. Toto je bohužel velmi reálné riziko spojené se zbožím, jako jsou krystaly,“ popsala Sophia Picklesová, vedoucí kampaně neziskové organizace Global Witness. Podle ní je celé odvětví wellness a péčí o sebe spojené s osobním blahem v mnoha ohledech pokrytecké. Ačkoliv se tváří, že chce pro planetu, životní prostředí i člověk to nejlepší, ve skutečnosti se podílí na drancování přírody a porušování lidských práv. Podle deníku The Guardian je tak na samotných spotřebitelích, aby podobně jako začali více přemýšlet na tím, jakým způsobem je produkováno jídlo, které jedí, nebo oblečení, které nosí, začali zvažovat i původ krystalů, které používají v naději, že zlepší svůj život. Právě tlak spotřebitelů vedl k částečným změnám v potravinářském i textilním průmyslu. „Žádné množství šalvěje nedokáže odstranit špatné vibrace, které pochází z vykořisťování lidí a ničení životního prostředí,“ stojí v textu petice, která má více než 17 tisíc signatářů a požaduje, aby e-shop herečky Gwyneth Paltrowové prodával pouze eticky získané krystaly.

„Léčivé krystaly“ jen otevírají peněženku

Značně problematická je i samotná představa, že krystaly „léčí“. Podle profesora Edzarda Ernsta, který na University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“, „neexistuje žádný vědecký důkaz pro tvrzení, která se používají v propagačních materiálech o léčení krystalů“. The Guardian uvádí jako příklad toho, jak krystaly „fungují“, experiment z roku 2001 psychologa Christophera Frenche, který působí na University of London. Ten si vybral celkem 80 dobrovolníků s tím, že budou testovat účinky krystalů. Polovina z nich dostala kus křišťálu a druhá pouze stejně vypadající plast. Současně obdrželi brožuru, která je provedla údajnými možnými účinky krystalů, včetně brnění, větší celkové vyrovnanosti, soustředěné pozornosti a „aktivace všech úrovní vědomí“. Z celkem 80 dobrovolníků pouze 6 nezažilo žádné ze zmiňovaných stavů a pocitů. „Skutečnost, že stejné účinky byly popsány u pravých i falešných krystalů, podkopává jakékoliv tvrzení, že krystaly mají magické účinky, které jsou jim připisovány,“ dodal Frenche. Podle  Richarda Wisemana, psychologa působícího na University of Hertfordshire v Hatfieldu je vysvětlení ještě jednodušší: „Síla krystalů je jen v lidské mysli, ne v krystalech samotných. Je jisté, že zde je efekt, za který ale lidé platí stovky liber při nákupu krystalů, i když by mohli utratit mnohem méně.“

Představa magických účinků krystalů je ale hluboce zakořeněná u mnohých příznivců této „alternativní“ léčebné metody. Také u nás se prodávají „energetická vaginální vajíčka“ z různých druhů kamenů, která mají „léčit“ premenstruační syndrom, problémy s početím, různá životní traumata a odstraňovat negativní energii. „Využívám schopnosti kamenů tím, že je dávám na měsíční svit, naplňuji je vlastními pocity a záměry, měním druhy kamenů dle potřeby. Vkládám do nich lásku a porozumění.  Drahý kámen není neživá věc, ale ani ne tak úplně živá. Je někde mezi a záleží jen na nás, jestli s ním navážeme kontakt,“ tvrdí e-shop Yonilife.com s tím, že právě tyto magické účinky jsou důvodem, proč zvolit raději kus kamene s provázkem než zdravotně testované erotické pomůcky. Další web Kalisek.cz pak zdůrazňuje nutnost „energetické očisty“ vajíček: „Nejraději mám očistu v přírodě – nechávám kameny přes noc v horském potůčku (to samozřejmě vyžaduje speciální místo a sama se k tomu dostanu 1-2 za rok). Můžete také cítit, že vašemu kameni by prospěl pobyt v zemi nebo v mrazu. Pokud to tak cítíte, udělejte to. Variantou běžné očisty je pro mě miska s čistou vodou na měsíčním světle. Některým kamenům ale naopak dělají dobře sluneční paprsky, jejichž energii si pak uchovají pro vaše lůno.“

Ve skutečnosti ale podobná „energetická vaginální vajíčka“ představují zdravotní riziko. „Představa, že by kus kamene měl ‚léčit‘ je srovnatelná s pohádkami. Podobným nákupem ale neutrpí jen peněženka. Zavádění jakýchkoliv cizích předmětů, které není možné dobře vyčistit, do pochvy, znamená riziko infekce, která může dlouhodobě přetrvávat právě proto, že žena uvěří, se takto ‚léčí‘ nebo dokonce ‚čistí‘,“ popisuje Erik Dosedla, primář Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Košice-Šaca, s tím, že „energetická vajíčka“ považuje za „předražený ezoterický nesmysl“. Skepticky se k nim staví také Marek Broul, urolog a sexuolog, který působí na Klinice urologie a robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: „Nevím o žádné vědecké publikaci, která by se věnovala této pomůcce a zároveň skutečně potvrdila její pozitivní účinek na lidské zdraví a sexualitu. Vliv na sexuální život zde bude asi podobný jako u vkládání jiných předmětů do pochvy. Někomu se tato aktivita může líbit či pomocí ní může masturbovat, ale nějakou speciální energii bych v tomto nehledal,“ konstatuje. Podrobněji jsme o vaginální energetických vajíčcích a rizicích spojených s jejich užíváním psali zde.

Vyloženě nebezpečné jsou pak jantarové korálky, které se prodávají s tím, že mají ulevit od bolestí při růstu zubů u kojenců a batolat. Dítě je má nosit na krku nebo na ruce, a tak má být chráněno před bolestmi i případným „uřknutím“. I v tomto případě se ale jedná pouze o domnělé účinky, které nebyly nijak spolehlivě prokázány. Důkazy ale jsou o nebezpečnosti těchto výrobků. „FDA obdržela zprávy o úmrtí a vážných zranění u kojenců a dětí, včetně uškrcení a udušení, které byly způsobeny ‚zubními šperky z jantaru‘,“ shrnuje americký úřad Food and Drug Administration. K rizikům spojeným s používáním jantarových korálků patří podle FDA udušení, uškrcení, poranění úst a také infekce. „K úmrtí dítěte může dojít, pokud se šperk rozbije, a malý korálek se dostane do úst a dýchacích cest. K uškrcení může dojít, pokud je náhrdelník příliš pevně navlečen na krku, anebo se náhrdelník zachytí o další předmět, například o postýlku,“ shrnuje reálná rizika používání korálku FDA. Tento úřad mimo jiné eviduje případ úmrtí osmnáctiměsíčního batolete, které zemřelo, protože se na náhrdelníku uškrtilo během spánku. Další sedmiměsíční kojenec musel být přijat na urgentním příjmu nemocnice, protože jeden korálek z náhrdelníku vdechl, i když byl v té době pod dohledem rodičů. Více jsme psali zde.

Ludmila Hamplová