Jízdné zdarma dostanou ti, kteří krev darovali více než 80krát. Foto: Wikimedia

Praha poskytne MHD zdarma častým dárcům krve

Pražský magistrát ve spolupráci s Českým červeným křížem plánuje obdarovat ročním jízdným v MHD dárce krve s 80 a více odběry. Radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) to uvedla v tiskové zprávě. Vedení Prahy připraví také slavnostní večer pro všechny dárce, kteří mají na kontě více než 40 odběrů.

 

„Vloni dovršilo čtyřiceti a více odběrů 736 Pražanů, těm chceme osobně poděkovat, vyzdvihnout jejich pomoc a inspirovat také další Pražany, aby se k odběrům krve připojili,“ uvedla radní. Na slavnostním večeru v kostele sv. Šimona a Judy zahraje oceněným Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Těm, kteří krev darovali více než 80krát, pak zástupci města a Červeného kříže předají ocenění a dar ve formě jízdného zdarma v Rezidenci primátora.

Zájemci mohou v Praze darovat krev v odběrových centrech ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v Thomayerově nemocnici, Všeobecné fakultní nemocnici, v Ústavu hematologie a krevní transfuze a v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici.

Pražské nemocnice loni uvedly, že jim krev schází a musí ji částečně brát z odběrových center mimo hlavní město. Předloni bylo v celém Česku podle výroční zprávy zveřejněné ministerstvem zdravotnictví 241.302 pravidelných dárců. Provedeno bylo přes 412.000 odběrů krve a více než 723.000 odběrů plazmy. Podle odborníků by dárců mělo být asi o 100.000 víc.

-čtk-