Téměř dvacet let provází české zdravotnictví kontroverzní postava Michala Pohanky. Nyní uspěl v konkursu na ředitele FN u svaté Anny v Brně. Foto: Koláž ZD

Šéf Svatoanenské nemocnice se vybere znovu, Vojtěch nechce Pohanku

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nechal vypsat nové výběrové řízení na ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Jmenování bývalého poslance ČSSD Michala Pohanky, kterého navrhla výběrová komise, by bylo pro nemocnici špatným rozhodnutím, uvedl. Ministrovo vyjádření včera ČTK poskytla mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová.

 

Doporučení výběrové komise složené z odborníků je podle Vojtěcha nepřesvědčivé. „Přihlédnu-li i k tomu, že pan Pohanka již jednou nemocnici vedl a bohužel ne s valným výsledkem, což se podepsalo na její ekonomické kondici, jeho jmenování by bylo pro nemocnici špatným rozhodnutím,“ uvedl ministr.

Výběrové řízení, ve kterém Pohanka uspěl, Vojtěch zrušil a nechal namísto něj vypsat nové. „Tím maximálně otevíráme prostor pro to, aby se do čela nemocnice našel ten nejlepší kandidát,“ doplnil ministr. Komise vybírala v pondělí, ve výběrových řízeních má doporučující význam.

„Výběrové řízení je plně v kompetenci ministerstva zdravotnictví a rozhodnutí pana ministra je třeba respektovat. Dohoda s ministerstvem je, že ve funkci končím k 30. červnu 2019. Na téma, kdo nemocnici povede po 30. červnu, jsme s ministerstvem zatím nejednali,“ uvedl pro ČTK dosavadní ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Nemocnice u svaté Anny patří k nejzadluženějším v zemi. Pavlík se rozhodl rezignovat k poslednímu červnu a vrátit se na místo lékaře. Za Pavlíkova vedení se nemocnice loni poprvé po mnoha letech dostala při hospodaření do kladných čísel, když byla v plusu čtyři miliony. Přesto má nemocnice z minulosti celkové závazky dvě miliardy korun, po splatnosti je bezmála miliarda. Zdravotnický deník v úterý napsal, že za Pohankova působení mezi lety 2002 a 2005 překročily dluhy nemocnice 100 milionů korun.

Pohanka je brněnský rodák a lékař. Vedle vedení Svatoanenské nemocnice byl také dvakrát náměstkem ministra zdravotnictví, působil rovněž jako přednosta Sexuologického ústavu v Praze. Na podzim 2006 vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD a v lednu následujícího roku spolu s Milošem Melčákem neúčastí v sále umožnil získat důvěru druhé vládě Mirka Topolánka (ODS).

-čtk-