Většina z ředitelů, kteří na průzkum reagovali, se potýká s nedostatkem personálu. Foto: HCI/ ZD

Barometr českého zdravotnictví: Ředitelé nemocnic vidí rezervy v komunikaci

Ředitelé nemocnic vidí podle průzkumu největší rezervy v komunikaci. Nejen mezi vedením a personálem a personálem s pacienty, ale také při spolupráci s praktickými lékaři. Vyplývá to z průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu ředitelů nemocnic 2019, který letos v březnu zorganizoval Health Care Institute (HCI). Osloveni byli ředitelé 154 nemocnic, odpověděla asi polovina. O výsledcích HCI informoval v tiskové zprávě.

 

Téma komunikace se objevilo jako zásadní nedostatek nemocnic už v loňském ročníku průzkumu. Nově se ale objevila komunikace s poskytovateli primární péče, tedy praktickými lékaři, gynekology a stomatology. Více než 80 procent ředitelů nemocnic vidí rezervy také v efektivitě práce a nutnost optimalizace pracovních procesů. Pomoci by s ní, i s komunikací mezi praktickými lékaři a nemocnicí, podle nich mohla větší elektronizace.

Podle ministerstva zdravotnictví je to cílem připravované zákona o elektronizaci zdravotnictví. „Chceme, aby se sdílela data nejen o lécích, ale také o vyšetřeních a laboratorních testech a jejich výsledcích. Prioritou je vytvořit důvěryhodné prostředí a nabídnout užitečné služby a řešení, které povedou k efektivní komunikaci,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Více ředitelů než loni vnímá jako zásadní problém nedostatek personálu. Zatímco před rokem chyběli lékaři 64 procentům z nich, letos to bylo už 84 procent. V případě sester byla situace kritická už loni, nedostatek pociťovalo 78 procent nemocnic. Letos jich ještě o tři procentní body přibylo.

Za problematické z hlediska bezpečnosti personálu ředitelé považují agresivitu pacientů a jejich příbuzných, obávají se také syndromu vyhoření u personálu. Meziročně vzrostl počet ředitelů, kteří za problém označili riziko nákazy v nemocnici. Už od loňského roku se Česko potýká například s epidemií spalniček, ministerstvo doporučilo přeočkování zdravotníků ve státních nemocnicích.

V otázce hospodaření nemocnic se jejich vedení neshodují. Pouze necelá polovina se domnívá, že české nemocnice hospodaří v průměru efektivně. Asi 38 procent z nich je přesvědčeno o opaku. Kolem 70 procent respondentů uvedlo, že vnímá potřebu přijmout opatření, která povedou k zefektivnění chodu zařízení.

HealthCare Institute (HCI) je nezisková organizace pořádající konferenci Efektivní nemocnice a průzkumy týkající se kvality zdravotnictví. Vyhlašují například nejlepší nemocnici nebo zdravotní pojišťovnu.

-čtk-