Bavaguthu Raghuram Shetty přišel do Spojených Arabských Emirátů chudý a stal se miliardářem. Založil tam síť nemocnic pod hlavičkou New Medical Centre, kterou dnes ročně projde 8,5 miliónů pacientů. Zálusk si na ní dělají Číňané. Shetty ale síť prodat nechce. Foto: Wikipedia, Koláž ZD

Bayer prodává veterinární byznys, Číňané chtějí nemocnice v Emirátech

Společnost Bayer pokračuje v odprodeji některých svých aktiv a na řadě je jeho veterinární byznys. K velkému obchodu se schyluje také ve Spojených arabských emirátech.

 

Veterinární divizi německého agrochemického a farmaceutického giganta získá americká společnost Elanco Animal Health. Obě strany se dohodly na ceně 7,6 miliardy dolarů (bezmála 177 miliard korun). Elanco sedmdesát procent kupní částky zaplatí v hotovosti a zbytek v akciích. Při jejich tržní hodnotě 33,6 dolaru za kus by tak Bayer získal celkem 68 milionů akcií Elanka, což by představovalo asi osmnáctiprocentní podíl v této firmě.

Vznikne globální veterinární dvojka

Výrobce veterinární medicíny však dostatečným objemem volné hotovosti nedisponuje, a tak obchodu plánuje financovat z více zdrojů. Prvním má být úvěr, druhým pak navýšení svého základního kapitálu, což bude znamenat emisi nových akcií. Jenže zda a nakolik tuto možnost Elanco využije, bude prý záviset na vývoji ceny akcií společnosti na trhu.

Elanco se tak stane druhým největším výrobcem veterinárních léků na světě za jinou americkou společností Zoetis. Podle agentury Reuters je trh s veterinární medicínou velice perspektivní s potenciálem růstu mezi pěti až šesti procenty ročně. Mohou za to rostoucí stavy zvířat chovaných v zemědělství, ale také rozšiřující se počet lidí, kteří si pořizují domácí mazlíčky a neváhají za péči o ně utratit nemalé peníze. Globální roční obrat tohoto trhu dosahuje asi 44 miliard dolarů (více než bilion korun).

„Tento krok je v souladu s naší dlouhodobou strategií soustředit se na zlepšování veterinárních produktů, veterinární péče i její dostupnosti,“ řekl agentuře Reuters Jeffrey Simmons, výkonný ředitel společnosti Elanco.

Pro Bayer to znamená už několikátý prodej svých aktiv. Firma se tím snaží postupně zbavovat dluhu, který jí vznikl v důsledku převzetí amerického konkurenta Monsanto, za něhož loni zaplatila 63 miliard dolarů (asi 1,46 bilionu korun). Bayer již dříve prodal svůj šedesátiprocentní podíl v chemičce Currenta nebo své dceřiné společnosti v segmentu spotřební medicíny Dr. Scholl a Coppertone. Z těchto transakcí získal necelé tři miliardy dolarů (kolem 60 miliard korun).

Číňané chtějí na Střední východ

K velkému obchodu se schyluje také ve Spojených arabských emirátech. O čtyřicetiprocentní podíl v tamním provozovateli sítě nemocnic a zdravotnických zařízení společnosti NMC Health se podle portálu Gulfnews.com zajímají přinejmenším dvě investiční skupiny. Agentura Reuters informovala, že za jednou ze skupin stojí čínský investiční konglomerát Fosun.

Jde o skupinu založenou v roce 1992 čínským miliardářem Guo Guangchangem a spravující majetek v hodnotě převyšující 93 miliard dolarů (2,16 bilionu korun). Za dvě pětiny NMC Health by zájemce mohl zaplatit necelé dvě miliardy dolarů (skoro 46 miliard korun), neboť taková je jeho aktuální tržní hodnota. Reuters hovoří ještě o třicetiprocentní prémii, kterou by stávající majitelé dotčeného podílu v NMC Health mohli od kupce inkasovat.

Majetek, o který se jedná, vlastní společně několik osob se sídlem v Abú Zabí a investiční skupina Infinite Investment vlastněná dvěma blíže nespecifikovanými lidmi. Mimoto má v NMC Health téměř dvacetiprocentní podíl také zakladatel této společnosti Bavaguthu Raghuram Shetty. Ten ale své akcie prodat nehodlá.

Miliardář z chatrče

Shetty je sedmasedmdesátiletý byznysmen indického původu, který ve Spojených arabských emirátech dlouhodobě žije a podniká. Na Střední východ zamířil v roce 1973 s pouhými osmi dolary v kapse a snem uspět. Magazín Forbes dnes odhaduje jeho majetek na 4,2 miliardy dolarů (bezmála 100 miliard korun). „Zavazadla se mi ztratila během přepravy. První věc, kterou jsem po přistání v Emirátech udělal, byl nákup nového oblečení a osobních věcí,“ vzpomenul Shetty na své začátky.

Na Střední východ přijel podle svých slov vydělat peníze a pomoc splatit úvěr, který si jeho rodina vzala v indické domovině. Hned poté se chtěl do Indie vrátit. Jeho první pracovní pozice v Emirátech byla obchodní zástupce prodávající farmaceutické výrobky. „Bylo to krušné. Byl jsem prvním obchodním zástupcem v Abú Zabí. Jezdil jsem v Mazdě 323. Tehdy nebyl ve městě ještě žádný provoz, a tak mým největším protivníkem bylo všudypřítomné vedro,“ řekl dále Shetty portálu Gulfnews.com.

Už za rok se mu podařilo vydělat dost peněz, aby mohl za svou rodinu úvěr splatit. Jenže domů se mu zjevně přesto příliš nechtělo. V novinách často četl o tom, že město potřebuje kvalitní zdravotnické zařízení, které by bylo zároveň dostupné. A tak Shetty v roce 1975 založil New Medical Centre (NMC). „Pronajali jsme si s manželkou patro v budově, kde jsme měli jednopokojový byt. Moje žena byla prvním lékařem naší nově otevřené kliniky. Hned první den jsme měli tři pacienty,“ vzpomínal dále Shetty.

Jeho konkurenty byly státní nemocnice, kde pacienti za péči platit nemuseli. Jenže Shetty coby soukromé zdravotnické zařízení byl na úhrady od pacientů odkázán. Zpočátku to prý bylo složité, ovšem když lidé viděli, že kvalita péče se diametrálně liší, vraceli se. Dnes jeho nemocnice a kliniky ošetří jen ve Spojených arabských emirátech kolem 8,5 milionu pacientů ročně. Svůj byznys stihl rozšířit i za hranice do sedmnácti zemí a jeho společnost je kotovaná na Londýnské burze.

Přestože indický miliardář převážnou část svého života věnoval budování byznysu v oblasti zdravotní péče, stihl založit i další společnosti. Například Finablr, Neopharma, nebo také UAE Exchange – firma, která se zabývá mezinárodním platebním stykem.

Petr Musil