Společné prohlášení české a německé strany počítá s vytvořením komise pro přeshraniční zdravotní péči, která bude sledovat a analyzovat potřeby dalšího rozvoje spolupráce v regionu. Foto: MZ

Česko a Sasko budou spolupracovat v přeshraniční zdravotní péči

Česko a Sasko budou spolupracovat v přeshraniční zdravotní péči. Pro obyvatele Šluknovského výběžku tak bude péče dostupnější. Využít budou moci nejen nemocnice v Rumburku a Varnsdorfu, ale také kliniku v německém Sebnitzu. Vyplývá to ze společného prohlášení, které včera v Dolní Poustevně na Děčínsku podepsala saská ministryně pro sociální věci a ochranu spotřebitele Barbara Klepschová a český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a také zástupci zdravotních pojišťoven.

 

Šluknovský výběžek patří v Česku k nejodlehlejším a nejhůře dostupným oblastem. Zajištění zdravotní péče pro 55.000 tamních obyvatel je proto náročné. Situace se navíc v posledních měsících zkomplikovala kvůli finančním problémům Lužické nemocnice a polikliniky Rumburk, která skončila v insolvenci. Péči ale dál zajišťuje. Impulzem k dohodě o přeshraniční péči byla právě situace v rumburské nemocnici, potvrdil novinářům Vojtěch.

Dohoda je ale podle něj pouze doplněk řešení situace ve Šluknovském výběžku. „Naším cílem je, zachovat péči jak v Rumburku, tak ve Varnsdorfu, aby obě nemocnice fungovaly a toto byl pouze doplněk, a nikoli řešení. Je jasné, že pro řadu obyvatel výběžku by i tato péče byla vzdálená,“ řekl ČTK.

Společné prohlášení počítá s vytvořením komise pro přeshraniční zdravotní péči, která bude sledovat a analyzovat potřeby dalšího rozvoje spolupráce v regionu. Klíčová je otázka úhrady péče v sousedním Německu, která by měla být vyřešena v průběhu několika týdnů, nejvýše měsíců. „Podpis memoranda je začátek spolupráce. Cílem je zlepšit kvalitu a dostupnost zdravotní péče jak na české, tak na německé straně a odstranit bariéry,“ doplnil David Šmehlík ze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Ústecký kraj už se rozhodl k dohodě o spolupráci připojit. Jednat o tom budou podle Vojtěcha také v Libereckém a Karlovarském kraji. „Podobná spolupráce ve zdravotní péči už funguje třeba na jižní Moravě nebo v Jižních Čechách a budeme hledat další regiony, kde třeba péče není úplně zajištěná. Ale pokud péče pro občany je zajištěna v českých nemocnicích, tak musí být využívána především ta,“ dodal Vojtěch.

-čtk-