Soud začne v říjnu projednávat zakázky Vojenské zdravotní pojišťovny a jejího někdejšího šéfa Karla Šteina. VoZP se k trestnímu řízení připojila jako poškozená. Foto: koláž ZD

Kauzu Vojenské zdravotní pojišťovny začne v říjnu řešit soud

Případ zakázek Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) a jejího někdejšího šéfa Karla Šteina vstoupil do další fáze – kauzu v říjnu začne projednávat soud. Vyplývá to z justiční databáze. Policie v případu obvinila čtyři lidi, a to ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jeden člověk je stíhaný také za přijímání úplatků a zbývající tři z podplácení.

 

Obvodní soud pro Prahu 9 obdržel obžalobu od státních zástupců počátkem letošního května. Poté se obrátil na vrchní soud, protože se domníval, že věcí by se měl zabývat soud vyššího stupně. Z justiční databáze však vyplývá, že kauza nakonec zůstala obvodnímu soudu. Její veřejné projednání má začít 8. října, hlavní líčení je prozatím naplánováno na dva týdny.

Na obvinění tehdejšího generálního ředitele pojišťovny Šteina a tří lidí ze soukromé sféry upozornily koncem roku 2015 Lidové noviny. Napsaly tehdy, že protikorupční policie Šteina stíhá kvůli nehospodárnému nakládání s penězi a že se obvinění týká více než 20 podezřelých zakázek.

Podle policie pojišťovna vypisovala jako tendry malého rozsahu marketingové zakázky na propagaci svého dobrého jména při sportovních přenosech či na koncertech českých umělců a uzavírala k tomu nevýhodné, finančně nadhodnocené smlouvy. Čtveřice obviněných údajně takto pojišťovnu připravila o 12,5 milionu korun.

Za braní úplatků hrozí obviněnému tři až deset let vězení nebo propadnutí majetku. Ostatním stíhaným může soud v případě prokázání viny uložit dva až osm let odnětí svobody.

VoZP se k trestnímu řízení připojila jako poškozená. „Počkáme na pravomocný rozsudek, od kterého mimo jiné očekáváme vyčíslení škody, jež pojišťovně vznikla, abychom ji mohli ihned poté začít důsledně vymáhat na odpovědné osobě nebo osobách,“ sdělil ČTK vedoucí oddělení marketingu pojišťovny Jan Mates. Více se instituce nechce k věci vyjadřovat.

Štein, který vedl pojišťovnu od roku 2009, vinu popřel a obvinění označil za absurdní. Správní rada pojišťovny ho na podzim 2016 nadvakrát odvolala. Pražský městský soud ovšem před měsícem nepravomocně rozhodl o tom, že rozhodnutí o prvním odvolání je neplatné.

-čtk-