Národní linka pro odvykání pomáhá závislým na tabáku, alkoholu, hazardních hrách a nově i nelegálních drogách. Foto: chciodvykat.cz/

Linka pro odvykání rozšiřuje působení, nově pomáhá i se závislostmi na nelegálních drogách

Pomoc při odvykání kuřákům, těm, kdo mají problém s alkoholem či hraním a nově také uživatelům nelegálních drog. Takto široký záběr si vytyčila bezplatná Národní linka pro odvykání, která v Česku funguje od roku 2016. Jak na včerejší tiskové konferenci uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, pracuje se navíc v tuto chvíli na tom, aby číslo linky bylo uvedeno i na všech krabičkách od cigaret.

 

„Linka byla spuštěna v září 2016, v roce 2018 byla rozšířena a dosud poskytla pomoc dvěma a půl tisíci občanů. Naším cílem je linku nadále rozvíjet, aktuálně diskutujeme o tom, že chceme linku umístit na krabičky cigaret tak, aby byla co nejviditelnější,“ uvádí ministr Adam Vojtěch. „Když se číslo linky dostane na balení tabákových výrobků, podle zkušeností kolegů z Rakouska vzroste v ten moment počet volajících osm až desetkrát a ukazuje se, že je to i stabilní v čase. Je to tedy velká výzva,“ doplňuje prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek.

Linka de facto existovala už roku 2002, ale byla financována velmi skromně. Zpočátku dostávala peníze od VZP, pak zůstala bez financování, v posledních třech letech je ale podporována Úřadem vlády a ministerstvem zdravotnictví. Loni tak na linku šlo cca 1,5 milionu z Úřadu vlády a zhruba skoro milion z MZ, letos pak má dotaci 2,1 milionu plus tři čtvrtě milionu z ministerstva.

„Službu se nám tak povedlo v posledních letech nově nastartovat, a to v rámci Evropy v mimořádném rozsahu. Jde o jednu národní linku pro odvykání, která navíc funguje v součinnosti několika institucí. Je to dobrý příklad spolupráce, kterou se povedlo navázat, což není zcela obvyklé,“ načrtává Lukáš Kohoutek.

Národní linku s číslem 800 350 000 tak dnes zřizuje Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky a je provozována Českou koalicí proti tabáku, která spolupracuje také s klinikou adiktologie 1. LF UK a VFN. V případě, že o to klient projeví zájem a je to na místě, jsou tak pracovníci na lince schopni ho odkázat na správné zařízení v síti adiktologických služeb. Volat na linku, která je v provozu ve všední dny od 10 do 18 hodin, mohou nejen lidé nad 15 let, kteří mají sami problém se závislostí, ale i jejich blízcí. Vedle poradenství mohou konzultanti poskytovat i informace preventivního charakteru.

Úspěšnost linky je podobná jako v centrech léčby závislosti na tabáku

Základem linky je pomoc závislým na tabáku, která tvoří 85 procent hovorů. „Volají samotní kuřáci, kteří opakovaně selhali a zjistili, že informace zvyšují úspěšnost v odvykacím procesu. Na základě statistik, které děláme rok poté, co s námi klient naváže kontakt, víme, že se dostáváme na úspěšnost 44 procent lidí, kteří nekouří. To je podobné jako u klientů, kteří navštěvují síť center léčby závislosti na tabáku, zatímco u samoléčby jde o tři až čtyři procenta. Naše služba je přitom nízkoprahová,“ přibližuje Lukáš Kohoutek.

Léčba závislosti na alkoholu, která byla spuštěna před rokem, tvoří asi deset procent hovorů na linku. Často přitom jde o lidi, kteří si ověřují svou míru závislosti na alkoholu. Trochu jiný přístup pak vyžaduje hazardní hraní, závislost na hrách či sociálních sítích, protože člověk může fungovat bez kouření a alkoholu, ale v dnešní době se těžko obejde bez internetu.

Včera spuštěnou novinkou je navíc poradenství v oblasti závislostí na nelegálních drogách, ať už marihuany, extáze, kokainu, opioidů, pervitinu, nových syntetických drog či dalších. „Nabízíme jednorázové poradenství, pokud se člověk ocitne v situaci spojené s drogami, dále základní krizovou intervenci pro lidi, kteří jsou na tom i psychicky špatně, a aktivně odkazujeme uživatele drog do služeb. Můžeme tam odkazovat i osoby blízké, aby jim někdo pomohl zorientovat se v náročné situaci. Nejčastěji odkazujeme na síť adiktologických ambulancí, ale i právních poraden či intervenčních center,“ uvádí vedoucí týmu konzultantů Kristýna Fišerová. Podle ní je linka vedle rozsahu služeb unikátní i tím, že konzultanti po domluvě klientům proaktivně volají ve smluvený termín. Pokud někomu nevyhovuje telefonická forma, je také možná komunikace přes chat nebo mail.

Zatímco v roce 2016 měla linka za čtyři měsíce fungování 117 klientů, o rok později to bylo i díky podpoře ministerstva zdravotnictví a rozesílání propagačních materiálů 366, loni téměř tisíc a letos za prvních šest měsíců 750 klientů. „Prostou extrapolací lze očekávat, že bychom měli mít letos 1500 klientů, já ale doufám ve 2000,“ dodává Kohoutek.

Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová připomíná, že nelegální drogy alespoň jednou za život zkusí třetina lidí (obvykle marihuanu, případně extázi), dvacet procent je užije alespoň jednou ročně. V Česku dnes máme přes 30 tisíc uživatelů pervitinu, více než deset tisíc uživatelů opioidů, 800 tisíc problémových uživatelů alkoholu a 2,4 milionu kuřáků.

-mk-