Vysokoškolští studenti lékařských fakult mohou při uzavření smlouvy s Krajskou zdravotní měsíčně získat až 7000 korun, studentky středních zdravotnických škol až 4000 korun. Foto: Flickr

Krajská zdravotní, vlastněná Ústeckým krajem, nabízí stipendia

Krajská zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, vyhlásila stipendijní program pro akademický rok 2019 až 2020. Vysokoškolští studenti lékařských fakult mohou měsíčně získat až 7000 korun, studentky středních zdravotnických škol až 4000 korun. Podmínkou je závazek uzavřít po dokončení studia smlouvu s Krajskou zdravotní, vlastněnou krajem. ČTK o tom informovala KZ. Stipendia medikům vyplácí také Ústecký kraj.

 

Nadační fond Krajské zdravotní vyplácí stipendia od školního roku 2014/2015. „V letošním roce očekává Krajská zdravotní 32 nových nástupů do pracovního poměru ze stipendijního programu,“ uvedla společnost. Studenti musí pod KZ pracovat aspoň takovou dobu, po kterou dostávali stipendia.

Studenti 6. ročníku vysokoškolského prezenčního studia v oboru lékař, kteří deklarují zájem působit na konkrétních pracovištích KZ v oborech s dlouhodobým nedostatkem lékařů, mohou za rok získat 157.500 korun.

O stipendium mohou medici současně požádat i kraj a za akademický rok mohou od něj získat 50.000 korun. V programu pro studenty lékařství a farmacie je nyní zařazeno 67 stipendistů. Za dobu existence tohoto stipendijního programu kraj vyplatil studentům 6,7 milionu korun. Žadatel o zařazení musí mít trvalé bydliště v ČR, musí být studentem, který úspěšně ukončil nejméně první ročník, a musí splnit podmínku, že budoucí zaměstnavatel vyjádří zájem s ním uzavřít budoucí pracovní smlouvu.

Speciální stipendium má kraj i pro nelékařské zdravotnické pracovníky, kteří mohou získat 30.000 korun na akademický rok. Pro žadatele platí stejné podmínky jako u mediků.

V regionu je nedostatek zubařů, praktičtí lékaři odchází do důchodu bez náhrady a chybí i odborníci v nemocnicích. „Účelem stipendijního programu je podpora budoucích zdravotníků, kteří jsou tím motivováni k tomu, aby po dokončení studia pracovali v oboru, který vystudovali,“ uvedl ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala. Stipendium je určeno na úhradu nákladů spojených se studiem. Žádost o poskytnutí stipendia musí být doručena Krajské zdravotní nejpozději do 31. října.

Dlouhodobým politickým záměrem kraje je zřízení lékařské fakulty v Ústí nad Labem. Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě Krajské zdravotní minulý týden uvedl, že zřízení pobočky lékařské fakulty v Ústeckém kraji si bere za svůj úkol. „Já to určitě podporuji, aby tu byla zřízena pobočka lékařské fakulty,“ uvedl Babiš. Dodal, že o tom bude jednat s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou, který se v minulosti postavil proti tomu.

-čtk-