Ilustrační foto: Freefipk/snowing

Němečtí lékaři chtějí zpoplatnit návštěvy specialistů

Čekárny u německých odborných lékařů jsou prý přeplněné. Šéf Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven proto požaduje za návštěvy specialistů zavést poplatky. Zdravotní pojišťovny i pacienti se bouří.

 

Zástupci Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven (KBV – Kassenärztliche Bundesvereinigung), chtějí omezit naprostou volnost ve volbě lékaře v Německu. Kritizují, že mnoho pacientů až příliš často navštěvuje specialisty, což prý vede ke vzniku zbytečných dodatečných výdajů ve zdravotnickém systému.

Průkaz zdravotního pojištěnce podle nich funguje jako karta s neomezeným čerpáním péče. „Existují pacienti, kteří to nemilosrdně využívají,“ uvedl podle webového portálu deníku Die Zeit Andreas Gassen, předseda KBV. Podle něho je „trvale nemožné, aby kterýkoli pacient navštěvoval každého specialistu tak často, jak si přeje, aniž by za to musel nějakým způsobem platit. Nejde to dokonce ani jen u dvou nebo tří specialistů,“ dodal Gassen.

Zpoplatnění, jen trochu jinak

Šéf KBV ovšem nevolá po znovuzavedení poplatků za návštěvu lékařů, nýbrž navrhuje takovou změnu ve zdravotním pojištění, která by od nadměrného využívání specialistů odrazovala. Fakticky by ale byla namířena proti odborným lékařům. Andreas Gassen totiž navrhuje, aby byli penalizováni za to, že údajné chronické zneužívače péče vůbec přijmou. Například tím, že by měli od pojišťoven méně úhradové výhodně tarify.

Zdravotní pojišťovny i zástupci pacientů podrobili Andrease Gassena nemilosrdné kritice. „Měli by být připraveni na pokuty za to, že přijmou pacienty, kteří třeba hledají pomoc na špatném místě? To není dobrý nápad,“ uvedl mluvčí asociace německých zdravotních pojišťoven (GKV – Spitzenverband) Florian Lanz.

„Jde o zdravotníky na plný úvazek,“ hájil specialisty předseda Německé nadace pro ochranu pacientů Eugen Brysch a Gassenův návrh jasně odmítl. Podle něho je načase, aby se asociace (KBV) zaměřila na to, co jí ukládá zákon, tedy především na zajištění poskytování kvalitní zdravotní péče.

Pacienti: nejsme rukojmí

Přitom v Německu se až do roku 2012 vybíral za návštěvu lékaře poplatek ve výši deseti eur (necelých 260 korun). Cílem bylo snížení počtu pacientů, kteří k lékařům chodí příliš často. „Jenže ani poplatek za návštěvu praktických lékařů k tomuto efektu nevedl, takže byl v roce 2013 zrušen,“ argumentoval Brysch.

Gassen ovšem namítl, že zejména pohotovostní oddělení jsou přetížená, a to nejvíce o víkendech. Pacienti prý často kombinují návštěvu obchodních center a lékařů. „Nejprve do IKEA, pak na pohotovost,“ řekl také Gassen. Nároky jsou podle něho šílené. Výsledkem je, že personál nemá čas na řešení opravdu nouzových situací, míní předseda KBV.

Také těmito výroky si Andreas Gassen vysloužil další kritiku. „Musíme zdravotní i pohotovostní péči přizpůsobit potřebám pacientů, nikoli naopak,“ namítl Florian Lanz. Podle něho není možné přeplněné čekárny vyřešit tím, že si zdravotníci vezmou pacienty jako rukojmí.

Lhůty zkrácené zákonem?

Představitelé Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven (KBV) ale již dříve upozorňovali, že lékaři mají na vyšetření pacientů stále méně času. Podle nedávného průzkumu, který si nechala zpracovat právě KBV, jen asi třicet procent pacientů nemuselo na vyšetření u specialisty čekat „výrazně dlouhou dobu“.

Z průzkumu, který před necelým měsícem zmiňoval také deník Die Zeit, vyplývá, že v tomto ohledu je výhodnější mít povinné zdravotní pojištění sjednáno u soukromých pojišťoven. Jejich pojištěnci totiž na vyšetření čekají kratší dobu. Do jednoho dne až jednoho týdne se ke specialistovi dostala čtvrtina pacientů ze systému zákonného zdravotního pojištění (GKV), zatímco ze systému soukromého zdravotního pojištění (PKV) to byla třetina. Zhruba každý šestý zákonně pojištěný musel na termín čekat déle než tři týdny, kdežto ze soukromě pojištěných to byl jen každý osmý.

Už na jaře letošního roku předložil spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn zákon o termínovaných službách. Spolková rada jej schválila v dubnu. Nová norma mimo jiné stanoví, že lékaři nabízejí nejméně 25 konzultací týdně, namísto předchozích dvaceti. Specialisté by pak měli nabídnout pět otevřených konzultačních hodin týdně pro pacienty bez objednání. Na oplátku za to lékaři mohou očekávat zvýšení plateb. Podle kritiků je však tento zákon nedostatečný, protože čekací lhůty podstatně nezkrátí.

Petr Musil