Z rezerv zdravotních pojišťoven se vybere dalších 11 miliard korun, ty prý podle některých poskytovatelů stejně nestačí na pokrytí jejich požadavků. Foto: archiv

Lékárnická komora žádá navýšení platů i v lékárnách, málo podle AČMN prý mají i nemocnice

Česká lékárnická komora (ČLnK) žádá navýšení platů zdravotníků i v lékárnách. Uvedla to ve včerejší tiskové zprávě. Zaměstnanci ve veřejné sféře, včetně zdravotníků, mají v roce 2020 dostat přidáno o 1500 korun měsíčně. Peníze přidané úhradovou vyhláškou z veřejného zdravotního pojištění ale podle lékárníků nestačí.

Málo peněz bude podle prohlášení Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) také na navýšení odměn v nemocnicích. Na zdravotní péči vyhláška počítala pro rok 2020 s 335 miliardami korun, což je o 26 miliard korun více než letos.

Kvůli vládou schválenému navýšení platů ve veřejné sféře bylo po jednáních minulý týden přidáno pět miliard korun z rezerv. Rozdělí se plošně, do každé oblasti zdravotní péče tak půjde asi o 1,5 procenta navíc k už dříve schválené částce.

„Platy pracovníků ve zdravotnictví by měly být od příštího roku navýšeny o 1500 korun měsíčně. Dle výpočtů České lékárnické komory bude k navýšení platů lékárníků a farmaceutických asistentů potřeba zhruba 270 milionů korun. Proto ČLnK požaduje navýšení úhrady za signální výkon,“ uvedl v tiskové zprávě viceprezident komory Aleš Krebs.

Signální výkon je paušální platba 15 korun za vydání léku na recept, komora chce zvýšení na 18 korun. Pojišťovny ji platí od zrušení třicetikorunových poplatků za recept placených pacienty od roku 2015. Další příjmy lékáren tvoří marže a prodej volně prodejných léků, doplňků stravy, kosmetiky a podobně.

Peníze na navýšení platů nebudou ale podle AČMN dostatečné ani v nemocnicích, které neprovozuje ministerstvo. „Pro zaměstnavatele zvýšení o 1500 korun znamená zvýšení osobních nákladů včetně odvodů na 2100 korun a představuje nutnost navýšit úhrady jen z tohoto titulu o čtyři procenta nad navýšení v původním návrhu vyhlášky pro nemocniční péči,“ uvedla asociace v tiskové zprávě.

Dalších šest miliard navíc přislíbily do zdravotní péče přidat nad rámec úhradové vyhlášky zdravotní pojišťovny. Peníze rozdělí jednotlivým poskytovatelům podle toho, kde podle nich nejvíc chybí. S tím Asociace nesouhlasí, patří podle ní do peněz rozdělovaných vyhláškou. Posílit by měly úhrady regionálních nemocnic, která právě AČMN zastupuje.

-čtk-