Kauza se týká období od ledna 2014 do července 2015 a nemá nic společného se současným vedením Vojenské zdravotní pojišťovny. Foto: Max Pixel

Soud začal řešit kauzu zakázek Vojenské zdravotní pojišťovny

Bývalý ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny Karel Štein dnes odmítl obžalobu, podle které za úplatky ovlivňoval zadávání veřejných zakázek na propagaci pojišťovny. Žalobkyně tvrdí, že spolu s dalšími třemi muži způsobil pojišťovně škodu přes devět milionů korun. Kauzou se začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 9, hlavní líčení je zatím nařízeno do 15. listopadu.

 

Podle obžaloby pojišťovna nejméně od ledna 2014 do července 2015 vypisovala jako tendry malého rozsahu marketingové zakázky na propagaci svého dobrého jména při sportovních přenosech či na koncertech českých umělců a uzavírala k tomu nevýhodné, finančně nadhodnocené smlouvy. Státní zástupkyně Helena Kroupová uvedla, že šlo o 35 zakázek s plněním do 500.000 korun.

Obžalobě čelí kromě Šteina další tři muži – Martin Lafek, Josef Svoboda a Pavel Vondruška. Lafek podle státní zástupkyně oslovil Šteina s nabídkou, aby pojišťovna realizovala zmíněné zakázky, ke kterým vždy osloví předem vybrané dodavatele. Z těch pak podle obžaloby vyhrála firma, kterou obžalovaní určili, účast zbylých byla podle vyšetřovatelů pouze formální.

Štein dnes řekl, že s obžalobou nesouhlasí. Uvedl, že zakázky nemohl nijak ovlivnit, podepisoval jen smlouvy, které vždy prošly právním oddělením. Popřel také obvinění, že od Lafka převzal peníze. K propagaci pojišťovna podle něj přistoupila kvůli tomu, že na počátku roku 2014 byly zakázány externí nábory pojištěnců. „To nebyl marketing, šlo o pokračování náborů,“ řekl dnes mimo jiné Štein.

Lafek soudu řekl, že se nikdy nepodílel na hodnocení nabídek či na rozhodování o tom, jaká nabídka by měla být vítězná. S Vondruškou údajně podnikal. Svoboda, který dnes vypovídat nechtěl, v jejich firmě působil v právní oblasti.

Vondruška naopak jednání, které obžaloba popisuje, přiznal. Lafkova a jeho firma se podle něj nemohla zúčastnit soutěže o zakázky opakovaně, získávala je proto prostřednictvím dalších firem. Jednu z nabídek pak údajně zatraktivnili, aby byla větší pravděpodobnost, že firma vyhraje.

Vondruška také popsal, že Lafkovi dával peníze, o nichž se domníval, že jsou pro Šteina. Přímo u předání ale nikdy nebyl. Obžalovaný také řekl, že z každé zakázky měla jeho firma zisk kolem deseti procent. Doplnil však, že podle jeho názoru vzhledem k přínosům, které pojišťovně zakázkami zajistili, obžalovaní nezpůsobili žádnou škodu.

Obžaloba čtveřici viní ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Štein je stíhán také kvůli přijetí úplatku, zbylí tři muži kvůli podplácení. Za zjednání výhody by mužům hrozilo maximálně osm let vězení, protože však podle obžaloby jednali jako organizovaná skupina, zvyšuje se hranice trestní sazby o třetinu. Za braní úplatků může soud Šteina potrestat až deseti lety ve vězení.

VoZP se k trestnímu řízení připojila jako poškozená s nárokem na 12,7 milionu korun. Zástupce pojišťovny dnes uvedl, že rozdíl oproti škodě, kterou uvádí obžaloba, vychází z jiné kalkulace škody.

Štein vedl pojišťovnu od roku 2009. Správní rada pojišťovny ho na podzim 2016 nadvakrát odvolala. Pražský městský soud ovšem v létě nepravomocně rozhodl o tom, že rozhodnutí o prvním odvolání je neplatné.

-čtk-