Projekt nového pavilonu IKEM společně představili (zleva): předsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví Věra Adámková, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, premiér Andrej Babiš (všichni ANO), ředitel IKEM Michal Stiborek. Foto: IKEM

Do tří let vyrostou v IKEM nové pavilony za miliardu

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) se připravuje na jednu z největších tuzemských investic do zdravotnictví za posledních deset let. Do tří let postaví dva zcela nové pavilony, které umožní IKEM rozšířit kapacity zejména pro transplantační a kardiovaskulární programy. Hodnota dostavby je vyčíslena na jednu miliardu korun, investici aktuálně schválil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Souhlas ministerstva zdravotnictví se stavbou nových pavilonů G1 a G2 pro největší transplantační centrum v ČR a vedle Vídně a Berlína i jedno z největších v Evropě je podmínkou pro uvolnění peněz ze státního rozpočtu. Z celkové výše investice 1,05 miliardy korun si IKEM hradí z vlastních prostředků 446 milionů korun, tedy necelou polovinu, zbytek stát.

Vizualizace projektu. Zdroj: IKEM

V nové části IKEM vznikne společný urgentní příjem, oddělení ARO nebo kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Rozšíří se také ústavní lékárna a technické zázemí nemocnice. Celkově vznikne 56 nových lůžek. „Dostavba nám umožní rozvoj našich klíčových programů, neboť v současné době jsme již na svých kapacitních i prostorových limitech,“ prohlásil ředitel IKEM Michal Stiborek na včerejší tiskové konferenci s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, kterou přijel osobně podpořit i premiér Andrej Babiš. „Nové pavilony bychom chtěli slavnostně otevřít v roce 2023,“ dodal Stiborek.

Podle Vojtěcha je dostavba IKEM jednou ze strategických investic ministerstva. „Spádovou oblastí IKEM je celá republika, jde o významný projekt z pohledu českého zdravotnictví obecně,“ prohlásil Vojtěch. „Nové pavilony umožní IKEM zvýšit počet pacientů, kteří potřebují superspecializovanou léčbu kardiovaskulárních chorob, poruch metabolismu či transplantaci orgánů.“

Pacientů IKEM každým rokem přibývá. V roce 2008 transplantovali jeho lékaři 333 orgánů, vloni to bylo již 508. „O všechny tyto pacienty se však musíme starat i nadále. Jsem velmi ráda, že jim budeme moci nabídnout větší komfort, který bychom jim bez dalšího prostoru nebyli schopni zabezpečit,“ popsala dlouholetá lékařka IKEM a zároveň předsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví Věra Adámková. V současnosti je to již téměř 5000 transplantovaných. Ročně ošetří IKEM ve svých ambulancích přes 160 tisíc pacientů, počet hospitalizací za rok přesahuje 11 tisíc.

Na rozšíření svých prostor se IKEM připravuje již několik let, a to i z finanční stránky. Původně totiž počítal s tím, že si celý projekt zaplatí sám, a proto již nějakou dobu za tímto účelem ukládal peníze stranou. „Když se však objevila strategická investiční iniciativa státu, rozhodli jsme se toho využít a naplánovali celý projekt komplexněji,“ popsal Stiborek.

Nyní, po schválení projektu ze strany státu, může IKEM začít s přípravou výběrového řízení na zhotovitele projektu, s jehož stavbou plánuje začít v srpnu. Na přípravu a výběrové řízení dohlíží Transparency International.

Návštěva v IKEM je další ze série „spanilých jízd“ premiéra Babiše a ministra Vojtěcha po pražských nemocnicích, které jsou spojeny zejména s otevřeným příslibem finanční podpory státu na investiční projekty těchto nemocnic. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady chystá stavbu nového traumacentra s heliportem za zhruba sedm miliard korun. Plány na stavbu nového urgentního příjmu představila premiérovi rovněž Thomayerova nemocnice v Krči a Všeobecná fakultní nemocnice, kde se mluvilo i o odprodeji některých budov mimo hlavní areál a o stavbě nových. Hlavním tématem návštěvy Nemocnice Na Bulovce byly problémy s pozemky a budovami, které patří hlavnímu městu a státu. Nemocnice nemá kvůli dluhům prostředky na vlastní investice.

Babiš se již dříve vyjádřil, že jeho návštěvy pražských nemocnic souvisí s požadavkem primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na výstavbu nové nemocnice v Letňanech.

-sed-