Prof. MUDr. Jaroslav Štěrba, PhD (1962) je lékař a profesor v oboru onkologie. Foto: FN Brno

Štěrba chce zlepšit hospodaření i spolupráci nemocnice v Brně

Zlepšit hospodaření nemocnice a spolupráci s ostatními zařízeními chce nově jmenovaný ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Řekl to dnes ČTK. Přednosta kliniky dětské onkologie se funkce ujme od ledna. Nahradí bývalého ředitele Romana Krause, který bude kandidovat do Senátu za ODS. Za prioritní investici Štěrba považuje výstavbu gynekologicko-porodnického pavilonu. Personální situaci chce zlepšit zkrácenými úvazky nebo zřízením firemních školek.

 

Štěrba chce navázat na Krausovu práci, některé věci chce ale zlepšit.

„Máme celou řadu specializovaných center, která zasluhují větší pozornost. Je potřeba jednat s krajem a městem, protože nemocnice je přetížená pacienty, o které se mohou postarat právě nemocnice kraje a města. Musíme hledat řešení ve prospěch lidí v regionu,“ uvedl Štěrba.

Zapracovat chce i na hospodaření nemocnice. Loni byla ve ztrátě 80 milionů korun, letos by mohla dosáhnout ztráty až 200 milionů. „Musíme zlepšit příjmovou stránku nemocnice a jednat s pojišťovnami tam, kde to má smysl, protože pojišťovny nepokrývají náklady na péči. Další věcí by mohlo být zeštíhlení administrativního aparátu a vést tyto lidi k tomu, aby fungovali jako servis pro zdravotníky. Všichni jsme od toho, abychom poskytovali kvalitní péči pacientům,“ řekl Štěrba. Podle něj je potřeba si uvědomit, že Brno je nejvýchodnější oblast západního zdravotnictví.

Za prioritní považuje stavbu nového gynekologicko-porodnického pavilonu v areálu nemocnice v Bohunicích. Nemocnice je s více než 6000 porody největší porodnicí v zemi. Funguje ale na dvou pracovištích, v Bohunicích a na Obilním trhu. Pracoviště na Obilním trhu je podle nemocnice už velmi zastaralé. Nemocnice jedná o výstavbě nové porodnice už několik let. Podle Štěrby je ale potřeba investic i do hlavní budovy v bohunickém areálu. Vznikne proto klinická rada a stanoví strategický plán rozvoje nemocnice.

Nemocnice v celé zemi se potýkají s nedostatkem personálu, především sester, což chce Štěrba také řešit. „Jedna věc je finanční ohodnocení, ale druhá věc je vlídné zacházení. Chceme sestrám nabídnout zkrácené úvazky nebo předškolní zařízení, jako školky a podobně, což by mohlo ženám pomoct,“ dodal Štěrba.

Od roku 2003 působí jako přednosta kliniky dětské onkologie. „Zatím kliniku povede můj zástupce a primář Peter Múdry, protože se chci plně vrhnout do řešení problémů nemocnice. Jeden den ale budu na kliniku docházet a čas ukáže, do jaké míry to půjde zkombinovat,“ řekl Štěrba.

Štěrba vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Kromě přednosty dětské onkologie je proděkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a předsedou Pediatricko onkologické sekce České onkologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

-čtk-