Jsou dny Evy Gottvaldové ve funkci hlavní hygieničky už sečteny? Foto: Tomáš Cikrt

Musí být hlavní hygienička či hygienik lékař? Poslanci si myslí, že ano. Byl by to konec pro Gottvaldovou

Sedm poslanců z hnutí ANO a jeden z KDU-ČSL předložilo pozměňovací návrh k novele zákona o ochraně veřejného zdraví, který požaduje, aby hlavní hygienik měl lékařské vzdělání se specializací v oboru hygieny. Uvedl to portál Seznam Zprávy.  Současná hlavní hygienička Eva Gottvaldová není lékařkou, vystudovala zdravotnický obor Výživa člověka. Pokud by novela prošla, musela by funkci opustit.

 

Význam velmi odpovědné funkce zejména pro komunikaci s veřejností, ale i pro strategická rozhodnutí v oblasti opatření na ochranu veřejného zdraví, roste vždycky v době, kdy se objeví hrozby v podobě epidemií jako dnes zažíváme s koronavirem. Pak je výhodou, když je hlavní hygienik lékař, protože může svoji autoritou uklidnit veřejnost a výrazně tak utlumit tlak, který je v takových případech soustředěn na ministra zdravotnictví. Po dlouhá léta byl v této funkci vždy nejen člověk s medicínským vzděláním, ale také specializovaný odborně i manažersky na oblast hygieny.  Sice legislativně byla taková podmínka zrušena už v roce 2003, tabu ale zlomil až ministr Svatopluk Němeček, který v roce 2016 prosadil do funkce nelékařku Evu Gottvaldovou.

Zmíněný návrh ve Sněmovně podle Seznam Zprávy předložila šéfka sněmovního zdravotního výboru Věra Adámková a s ní další poslanci z ANO Jana Pastuchová, David Kasal, Kamal Farhan nebo Rostislav Vyzula a také lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. „Jsem spolu s dalšími předkladateli přesvědčen, že úsek ochrany veřejného zdraví by měl řešit odborník s lékařským vzděláním a specializovanou způsobilostí v oboru hygiena a epidemiologie. Segment hygieny a ochrany veřejného zdraví v posledních letech v ČR přešlapuje na místě, což považuji za velmi rizikové,“ uvedl poslanec Kaňkovský pro Seznam Zprávy. Portál také tvrdí, že návrh sepsal bývalý hlavní hygienik Vladimír Valenta a že se jako o nové hlavní hygieničce hovoří o ředitelce Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Květoslavě Kotrbové.

Návrh by měl v nejbližší době projednat sněmovní zdravotní výbor.

-red-