O plánovaném převzetí nemocnice prostřednictvím firmy Penta Hospitals CZ, která už v Česku několik nemocnic vlastní a provozuje, Penta informovala v polovině prosince. Foto: pnsp.cz/penta

ÚOHS posuzuje odkup nemocnice v Roudnici skupinou Penta

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat převzetí Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem skupinou Penta Investments. Úřad to oznámil na svých internetových stránkách. O plánovaném převzetí nemocnice prostřednictvím firmy Penta Hospitals CZ, která už v Česku několik nemocnic vlastní a provozuje, Penta informovala v polovině prosince.

 

„K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblasti poskytování zdravotních služeb ve formě lůžkové a ambulantní péče, maloobchodního a velkoobchodního prodeje léčiv a lékárenského zboží. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno,“ uvedl ÚOHS. Případné námitky proti této transakci je podle webu úřadu třeba zaslat do pěti dnů.

Penta v prosinci uvedla, že plánuje zachovat všechna čtyři oddělení nemocnice i akutní péči, cenu transakce zveřejňovat nebude.

O vlastnictví nemocnice se u soudu přel Jakub Zavoral s Josefem Krajníkem. Vrchní soud v Praze loni v září potvrdil, že jediným vlastníkem je na základě platné opční smlouvy Zavoral, který se už dříve předběžně dohodl s Pentou na převodu podílu. Spor mezi oběma původními partnery vyvolal obavy o budoucnost nemocnice, které vyvrcholily demonstrací.

Podřipská nemocnice s poliklinikou provozuje oddělení ambulantní i lůžkové chirurgie, interny, gynekologicko-porodnické oddělení a dětské oddělení. Nemocnice poskytuje také následnou rehabilitační péči, pohotovost a provozuje zhruba desítku specializovaných ambulancí.

Skupina Penta Hospitals CZ vlastní nemocnice ve Vrchlabí, Ostrově nad Ohří, Nemocnici následné péče v pražské Bubenči, Psychiatrickou nemocnici v Písku a provozuje nemocnici Sokolov. Vlastní také ambulantní zařízení na Karlovarsku a je majoritním vlastníkem center Alzheimer Home. Je součástí nadnárodního holdingu Penta Hospitals International, který provozuje ve střední Evropě více než 30 nemocnic a 40 ambulantních zařízení.

-čtk-