Stálý výbor politbyra Komunistické strany Číny vyzval ke zlepšení systému řešení mimořádných událostí, jako je koronavirus. Foto: Pixabay

Čínské vedení přiznalo chyby v reakci na výskyt nového koronaviru

Čínské nejvyšší vedení přiznalo nedostatky v reakci země na propuknutí epidemie nového typu koronaviru. Stálý výbor politbyra Komunistické strany Číny vyzval ke zlepšení systému řešení podobných mimořádných událostí. Nařídil rovněž přísně zakročit proti nelegálním trhům, kde se prodávají divoce žijící zvířata. Z jednoho z takovýchto trhů ve městě Wu-chan se nákaza podle předpokladů koncem loňského roku rozšířila. Počet obětí infekce vzrostl od pondělí o 65, což je denní rekord. Celkový počet mrtvých je 427, nakažených přes 20.600 – převážná většina z nich pochází z Číny. WHO ovšem včera upozornila, že zatím nejde o pandemii.

 

„Vzhledem k chybám a nedostatkům… musíme zlepšit náš národní systém řešení mimořádných událostí a posílit naše schopnosti poradit si s naléhavými a nebezpečnými úkoly,“ uvedl podle BBC stálý výbor politbyra vládnoucí komunistické strany. „Je nutné zvýšit dozor nad trhy a rezolutně zakročit proti nelegálnímu obchodování s volně žijícími živočichy,“ dodal.

Počáteční reakce čínské vlády se stala terčem všeobecné kritiky. Čínské úřady jsou obviňovány, že na počátku podcenily agresivitu viru a v některých případech se snažily držet jeho výskyt v tajnosti.

Nejhůře postiženo je město Wu-chan v provincii Chu-pej, kde jsou tisíce nakažených. Úřady během deseti dní vybudovaly ve Wu-chanu novou nemocnici s kapacitou tisíc lůžek, která již začala přijímat pacienty. Další nemocnice s 1500 lůžky má být dokončena v příštích dnech. Úřady ve Wu-chanu navíc přeměňují v provizorní nemocnice s celkovým počtem 3400 lůžek také místní sportovní halu, výstaviště a kulturní centrum. Sloužit budou pacientům nakaženým koronavirem, kteří mají jen mírné příznaky choroby.

Šíření nového typu koronaviru ovšem podle vysoké představitelky Světové zdravotnické organizace (WHO) Sylvie Briandové ještě nelze označit za pandemii. Pandemie jsou epidemie postihující enormně velká území nebo celé kontinenty. Briandová nynější situaci popsala jako „epidemii s několika ohnisky, kterou se snažíme v každém z těchto ohnisek vymýtit“.

„V tuto chvíli nejsme v situaci, kdy bychom mluvili o pandemii,“ prohlásila představitelka WHO Sylvie Briandová. Podle ní také nejsou důkazy, že by virus zmutoval.

Od prosince se novým typem koronaviru v Číně a v zahraničí nakazilo již více než 20.600 lidí, naprostá většina z nich na čínském území. Nákaza si vyžádala 427 obětí, z toho 426 v Číně a jednu na Filipínách. Světová zdravotnická organizace vyhlásila kvůli šíření nového koronaviru již dříve celosvětový stav zdravotní nouze.

-čtk-