Jens Spahn zatím neočekává, že by se výroba účinných látek měla v Číně co nevidět obnovit. Foto: www.jens-spahn.de

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn varuje před nedostatkem léků v Evropě kvůli koronaviru

Spolkový ministr zdravotnictví upozorňuje, že kvůli epidemii koronaviru Covid-19 bude v Číně váznout výroba účinných látek. Pro Evropu tím roste riziko nedostatku léků. Spahn požaduje celounijní řešení.

 

Už před několika dny farmaceutičtí odborníci varovali, že výrobní ztráty způsobené epidemií koronaviru Covid-19 v Číně mohou v Německu vést mimo jiné k problémům se zásobováním antibiotiky.

V těžce zasažené čínské provincii Chu-pej výroba účinných látek zcela stojí a jejich zásoby pro další zpracování se snižují. Pokud se bude výrobní odstávka i nadále prodlužovat, hrozí reálné riziko, že brzy budou problémy se zásobováním léky nejen v Evropě, uvedl pro list Deutsches Ärzteblatt Morris Hosseini, farmaceutický analytik společnosti Roland Berger.

Spolkový úřad pro léčiva a zdravotnické prostředky (BfArM – Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) již proto zkoumá riziková místa v zásobovacím řetězci, kde by potenciálně mohl vzniknout nějaký problém. A snaží se podávat spolehlivé informace o tom, zda a u jakých druhů léků by mohlo dojít k potížím se zásobováním.

Kromě toho je v úzkém kontaktu s Evropskou lékovou agenturou a dalšími důležitými oborovými institucemi. Podle BfArM však momentálně žádné potíže se zásobováním nejsou, respektive není prokázáno, že by případný nedostatek nějakého léku na trhu souvisel s epidemií koronaviru Covid-19 v Číně. To ale neznamená, že taková situace nemůže nastat.

Rychlá schůzka ministrů zdravotnictví

Proto Brusel svolal ministry zdravotnictví členských zemí Evropské unie ke krátké schůzce, na které si měli ujasnit koordinaci boje proti koronaviru pro případ, že by došlo k jeho rozšíření ve větším měřítku. Doposud bylo v Evropa potvrzeno jen několik případů, z toho v Německu šestnáct. Evropská unie však chce být připravena na všechny eventuality.

Ministři zdravotnictví se dohodli, že cestující z oblastí, kde se koronavirus rozšířil, budou obeznámeni s režimem, který je čeká při vstupu na evropskou (unijní) půdu. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) uvedl, že by bylo vhodné požádat o kontaktní údaje na osoby, které z postižených oblastí přicestovali, a to pro případ rychlé identifikace, kdyby se infekce začala šířit v Evropě.

Nezbytná je celounijní koordinace, apeloval Spahn. „Musíme hlasovat o tom, zda a případně jaká opatření na letištích zavedeme v rámci Evropské unie plošně,“ dodal. Německo už zavedlo pravidlo, podle kterého musí piloti informovat úřady o podezření na výskyt možných infekcí u cestujících, kteří míří do některé z cílových destinaci v Německu.

Podle Spahna ministři zdravotnictví členských zemí rovněž souhlasili s poskytnutím dalších finančních prostředků na výzkum vakcíny proti koronaviru. Spahn už den předtím vyzval evropské instituce k větší finanční angažovanosti v této oblasti. Evropská unie doposud vyčlenila ze svého rozpočtu na výzkum vakcín deset milionů eur. Kromě toho do Číny dodala kolem dvanácti tun ochranných pomůcek a prostředků pro poskytování první pomoci při mimořádných událostech.

Situace nejasná i díky nové metodice výpočtu nakažených a zemřelých

Řeč přišla také na rizika v zásobování léky právě v důsledky výpadku výroby v Číně způsobeného šířením nákazy. Jens Spahn zatím neočekává, že by se výroba účinných látek měla v Číně co nevidět obnovit. Navíc zde pořád existuje riziko, že se regionálně omezená epidemie může změnit v pandemii. „To znamená, že se situace stále může ještě zhoršovat,“ řekl Spahn.

V Číně bylo dosud potvrzeno kolem šedesáti tisíc případů nákazy koronavirem Covid-19. Na následky choroby už více než 1300 lidí zemřelo. Mimo Čínu bylo potvrzeno asi 400 případů infekce, která se rozšířila už do pětadvaceti zemí.

Svět v posledních dnech vylekala zpráva o skokovém přírůstku obětí koronaviru Covid-19 v Číně. Šlo však o upřesnění metodiky, podle které se zemřelí na následky této infekce počítají. Znamená to, že absolutní počet obětí sice výrazně vzrostl, šlo však jen o přepočítání všech úmrtí od 1. ledna do 9. února.

Petr Musil