Podle ministerstva zdravotnictví je třeba epidemii rozložit, aby neochromila zdravotnický systém. Foto: Pixabay.com

Stát zakázal akce nad sto účastníků a výuku na školách

Stát kvůli novému koronaviru zakázal od včerejších šesti hodin hromadné akce nad sto účastníků. Od dnešního dne budou zároveň na neurčito uzavřeny veřejné i soukromé školy včetně přípravných tříd základních škol. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu na včerejším jednání. Ministr zdravotnictví dále rozhodl, že na hranicích budou kontrolováni všichni přijíždějící cizinci, tedy i běžní turisté. Počet nakažených v České republice včera vzrostl na 61.

Bezpečnostní rada státu včera rozhodla o přijetí dalších dvou mimořádných opatření v souvislosti s onemocněním COVID-19. Zakázány byly všechny hromadné akce, kde je najednou více než sto osob. Dále byla zakázaná výuka na základních, středních, vysokých i vyšších odborných školách.

„Epidemiologická situace v Evropě se nevyvíjí dobře, a to nejen v Itálii, ale i dalších státech. Je lepší být aktivní na začátku, když je epidemie v počátku, než situaci řešit „ex post“ jako je tomu například v Itálii, kde vzrostl za jeden den počet případů skokově,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) po jednání rady.

Zákaz hromadných akcí se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas sto osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů. Dosud musely být pouze hlášeny akce a shromáždění nad 5.000 lidí krajským hygienickým stanicím.

Stát zatím neuvažuje o tom, že by byly zavírány restaurace či nákupní centra, řekl Vojtěch. Nechystá ani omezení městské hromadné dopravy. „Toto, o čem hovoříme a na co se to vztahuje, jsou nějaké jednorázové akce, kde je najednou poměrně velký počet lidí,“ řekl Vojtěch. „Nejsou to zařízení, kde se ti lidé mění v čase, procházejí a podobně, jako jsou nákupní centra, wellness centra. Problém je, pokud se lidé koncentrují na jednom místě v rámci plesu, taneční akce, společenské události, sportovní události. Nejsou až takový problém místa, kde lidé korzují,“ doplnil ministr. Hokejové a fotbalové ligy by se mohly konat bez diváků.

Skoro dva miliony dětí a mladých lidí zůstane doma

Kvůli uzavření základních, středních, vyšších odborných i vysokých škol by mělo od středy naneurčito zůstat doma zhruba 1,7 milionu dětí a mladých lidí. Nejvíce půjde o žáky základních škol, kterých je přibližně 953.000. Opatření státu kvůli koronaviru se ale dotkne i víc než čtvrt milionu studentů vysokých škol. Z domova nebo v prázdných budovách škol by mělo pokračovat v práci asi 130.000 učitelů a 26.000 akademických pracovníků. Vyplývá to ze statistik, které včera ČTK poskytlo ministerstvo školství. „Tam, kde to podmínky školy a žáků či studentů umožní, je možné používat nástroje distančního vzdělávání/studia. O využití těchto nástrojů rozhoduje ředitel školy,“ uvedlo ministerstvo školství na svém webu.

Přestože se rozhodnutí Bezpečnostní rady zavřít školy výslovně netýká mateřských škol a základních uměleckých škol (ZUŠ), doporučuje ministerstvo školství zvážit i omezení nebo přerušení jejich provozu. Do mateřských škol chodí dle statistik úřadu z loňského roku kolem 363.500 dětí, pracuje v nich zhruba 32.200 vyučujících. ZUŠ navštěvuje přibližně 253.500 žáků. Doporučení ministerstva k omezení provozu se týká rovněž výchovných a ubytovacích zařízení nebo středisek volného času.

Co se týče zákazu vstupu studentů do prostor vysokých škol, zahrnuje podle ministerstva školství jak výuku, tak zkoušky. I vysoké školy mohou využívat různé způsoby distančního vzdělávání. „V případě státních zkoušek se doporučuje posuzovat situaci individuálně,“ informovalo ministerstvo. Pokud jde například o praxe, které se konají mimo budovu školy, měla by škola sama vyhodnotit, zda a jak je omezí. Na rozhodnutí rektorů je také to, jaká opatření učiní směrem ke studentským kolejím. Školy se musí řídit nařízeními ministerstva zdravotnictví a hygieniků.

Opatření jsou na místě

Včera večer přijal ministr Vojtěch ještě další mimořádné opatření. Možnost uvalit karanténu rozšířil i na cizince, kteří budou na hranicích kontrolováni a budou mít příznaky infekčního onemocnění. Dosud byla tato možnost jen u Čechů a u cizinců s trvalým nebo přechodným pobytem v ČR, uvedl ministr Vojtěch na svém twitteru. Kontroly na hranicích byly zavedeny od pondělí 07:00. Za prvních 24 hodin policisté na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země zkontrolovali 35.834 vozidel, přičemž 65 aut odstavili kvůli podezření na koronavirus. Víc než 9.000 lidem hasiči změřili teplotu, do karantény putovalo šest osob. Na přechodech postupně vzniká zázemí pro odběry vzorků od lidí s podezřením na nákazu koronavirem. Testovaní lidé budou muset na hranicích vyčkat zhruba 30 minut do chvíle, než bude k dispozici výsledek jejich vyšetření. Podobně se bude nyní přistupovat i k zahraničním turistům. Pokud se u nich nemoc ve zrychleném testu ukáže, půjdou do dvoutýdenní karantény. Běžné laboratorní testy trvají zhruba šest hodin, pozitivní rychlý test musí potvrdit.

Při porušení všech mimořádných opatření vydaných ministerstvem zdravotnictví hrozí pokuta až tři miliony korun. „Je to sankce podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ řekl Vojtěch. Stejná pokuta hrozí v případě, že lidé poruší dvoutýdenní karanténu, kterou jim nařídí krajská hygienická stanice či praktický lékař.

Podle Vojtěcha je situace vyhodnocována průběžně, a pokud bude epidemie na ústupu a bude jisté, že nehrozí nárůst počtu nakažených, okamžitě budou mimořádná opatření zrušena. „Tak, aby neměla platnost na dobu, která není nezbytně nutná,“ uvedl.

Dle ministra jsou opatření na místě. Zároveň dodal, že je nezbytné, aby byli lidé odpovědní a dodržovali základní hygienická pravidla. „Je důležité, aby si lidé častěji myli ruce, udržovali vzdálenost na cca 1,5 – 2 metry, vyhýbali se davům či větším shromážděním. Nedoporučujeme ani podávání rukou a jiný blízký kontakt. Budeme dělat maximum pro to, abychom zabránili rozšíření infekce po České republice,“ dodal ministr.

O komunitní přenos zatím snad nejde

Počet nakažených novým typem koronaviru v Česku se včera zvýšil na 61. Za jediný den je to 21 nových potvrzených případů nákazy, řekl včera večer v České televizi Adam Vojtěch. Očekává další nárůst, protože ještě včera večer měly dorazit další výsledky testů.  Jedná se tak o dosud největší nárůst počtu případů za jeden den.

Mezi nakaženými je podle Vojtěcha poprvé člověk, který byl lyžovat v Rakousku, konkrétně ve středisku Bad Gastein. „Máme pacienta ve vztahu k Mnichovu, máme pacientku ve vztahu k příbuzným ze Španělska, takže vidíme, že ta situace je dynamická,“ doplnil ministr. Klíčová oblast, odkud nákaza v Česku pochází, je podle něj nadále Itálie.

Mezi novými nakaženými zřejmě není žádný takzvaný komunitní přenos, při kterém není jasné, kde nebo od koho se pacient nakazil, řekl ministr. Takovým případem je taxikář společnosti Uber, který před svou hospitalizací vozil několik dní v Praze zákazníky. Podle Vojtěcha jich bylo zhruba 90 a řidič byl v kontaktu i s kolegy z taxislužby. Jsou posíláni do karantény a testováni. Právě z obav z tohoto komunitního přenosu ohlásila Bezpečnostní rada státu zmíněná nová opatření.

-red-