Podle Martina Kupky by středočeské nemocnice neměly za stejný výkon dostávat propastně nižší úhrady než třeba nemocnice pražské. Foto: Flickr/ODS

ODS: Kraj by měl pomoci menším středočeským nemocnicím

Středočeský kraj by měl podle opoziční ODS usilovat o lepší podmínky pro menší nekrajské nemocnice. Změnit by se měl úhradový systém i podmínky pro čerpání dotací, aby se o ně mohla ucházet také menší zařízení. Novinářům to po včerejším jednání se zástupci nemocnic v Mělníku, Nymburku, Čáslavi, Rakovníku, Neratovicích a ve Slaném řekl lídr středočeské ODS Martin Kupka.

 

Ředitel rakovnické nemocnice Tomáš Jedlička novinářům řekl, že nynější situace už malé nemocnice přivedla do vážných provozních problémů. „Rozdíly v úhradách za stejnou péči jsou v desítkách procent, nemůžeme si sáhnout na investiční prostředky, nemůžeme se přihlásit do evropských grantů,“ uvedl Jedlička.

Nemocnicím, které nejsou zřizovány krajem, už podle něj odchází personál a nepřicházejí mladí lékaři a absolventi, protože jinde jim díky dotacím a dalším výhodám mohou nabídnout lepší podmínky. „To celé ve svém výsledku znamená ohrožení některých oddělení v naší nemocnici, potažmo i rozpad péče v celém regionu našich nemocnic,“ dodal Jedlička.

Menší nemocnice se podle něj dvakrát obrátily s žádostí o pomoc na kraj, ale neuspěly s odůvodněním, že jde o soukromá zařízení. Například rakovnická nemocnice je součástí skupiny Privamed. Kupka ale míní, že i tato zařízení jsou součástí krajského zdravotnictví a hejtmanství by jim mělo pomáhat. ODS navrhuje mimo jiné vytvoření grantového programu na podporu nového vybavení v těchto nemocnicích.

Podle Kupky by vedení kraje mělo tlačit na ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby byly úhrady od pojišťoven spravedlivé. „Není dále myslitelné, aby za stejný úkon dostávaly středočeské nemocnice propastně nižší úhrady než třeba nemocnice pražské. Příkladem je operace slepého střeva spojená s hospitalizací, za kterou středočeská nemocnice dostane od pojišťoven 27.000 korun, zatímco pražská nemocnice i více než 40.000 korun. Takové rozdíly jsou naprosto nezdůvodnitelné a nepřijatelné,“ uvedl Kupka. Pro menší středočeské nemocnice, které nemají v zádech silného zřizovatele, jsou podle něj důsledky ještě vážnější.

-čtk-