Na 835 milionů korun by měl vyjít nový urgentní příjem v Thomayerově nemocnici. Foto: Wikipedie

Thomayerova nemocnice postaví urgentní příjem za 835 milionů Kč

Thomayerova nemocnice v pražské Krči postaví urgentní příjem za 835 milionů korun. Ministerstvo zdravotnictví projekt registrovalo mezi své investice a dá na něj přes půl miliardy korun, informoval úřad v tiskové zprávě. Z vlastních zdrojů má nemocnice investovat asi 250 milionů korun, se stavbou se počítá v letech 2022 až 2025. Mezi dalšími strategickými investicemi ministerstvo v nedávné době registrovalo také stavbu nových objektů v areálu sousedního Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo fakultních nemocnic v Hradci Králové a Plzni.

 

„Thomayerova nemocnice poskytuje kompletní lékařskou a ošetřovatelskou péči, a to nejen pro obyvatele Prahy, ale i pro pacienty ze Středočeského kraje. Nemocnice má významnou plicní kliniku, kam se jezdí léčit lidé z celé republiky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nový moderní pavilon urychlí podle ministra převzetí pacientů v ohrožení života od záchranné služby a díky tomu se jim dříve dostane léčba celým týmem lékařů a dalších zdravotníků včetně komplexní diagnostiky. Budova bude vybavena pro nárazový příjem většího množství pacientů, možná bude i jejich dekontaminace v případě zasažení chemickými nebo biologickými látkami. Urgentní příjem také umožní převzetí pacientů od letecké záchranné služby, heliport je přímo v areálu nemocnice.

Při loňské návštěvě premiéra Andreje Babiše (ANO) nemocnice sečetla potřebné investice na více než tři miliardy korun. Plánuje také opravy budovy plicní kliniky za 270 milionů korun a zateplení budov, výměnu oken a nové fasády za 500 milionů. Nejstarší budovy nemocnice pocházejí z konce 20. let minulého století, jsou navíc památkově chráněné. Problémem nemocnice je rozdělení do mnoha pavilonů, mezi nimiž se musí pacienti převážet sanitkami.

Ministerstvo zdravotnictví je zřizovatelem fakultních nemocnic, psychiatrických nemocnic a dalších tří velkých pražských nemocnic – kromě Thomayerovy také Nemocnice na Bulovce a Nemocnice Na Homolce. Další nemocnice v regionech zřizují kraje, obce, církve nebo jsou soukromé. Péče v nich je z většiny hrazena z veřejného zdravotního pojištění, na investice ale podle jejich vedení většinou nezbývá a musí je dotovat zřizovatel.

-čtk-