Obce dostanou informace počtu nakažených, o tom, kolik se udělalo testů, jestli o ně žádali hygienici, nebo praktičtí lékaři, což by naznačovalo komunitní šíření, nebo jestli jsou mezi nakaženými senioři. Foto: Pixabay

Dušek: Obce v týdnu dostanou data o nákazách na jejich území

Obce v příštím týdnu dostanou data o nákaze covidem-19 na jejich území. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška půjde zřejmě o údaje na úrovni obcí s rozšířenou působností. Řekl to včera v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). Starostové v minulých týdnech kritizovali to, že o nákaze v obcích nemají dostatečné informace. Informace si museli zjišťovat z médií či prostřednictvím žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím na krajské hygienické stanici. Na konci července proto požádali prostřednictvím Svazu měst a obcí (SMO) o data přímo ÚZIS.

 

„Dohodli jsme se, že jim nemůžeme hlásit přímo bydliště nakažených. Ale můžeme dát informace za obec s rozšířenou působností,“ řekl Dušek. Kromě informací o počtech nakažených plánuje obcím poskytnout i více podrobností. Půjde například o informace o tom, kolik se udělalo testů, jestli o ně žádali hygienici, nebo praktičtí lékaři, což by naznačovalo komunitní šíření, nebo jestli jsou mezi nakaženými senioři. „Příští týden to obcím rozešleme,“ dodal.

Svaz měst a obcí na konci července uvedl, že starostové nyní přístup k informacím o počtu nakažených novým typem koronaviru na území obcí nemají. Dodali, že data potřebují k efektivnímu krizovému řízení, nastavení místních bezpečnostních opatření a režimu veřejných institucí.

O tom, zda mají hygienici poskytovat data samosprávám a jak podrobná, se vede debata už řadu měsíců. Někteří lidé, kteří se nemocí covid-19 nakazili a jejichž jména se veřejnost dozvěděla, čelili výhrůžkám nebo útokům na sociálních sítích. Byli mezi nimi zejména první čeští nemocní, kteří si nákazu dovezli většinou z Itálie nebo v poslední době dívka, která zřejmě nakazila další návštěvníky klubu Techtle Mechtle. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly byl i případ, kdy nakaženému někdo rozbil okna.

-čtk-