Světoví výrobci léčiv se v posledních letech pravidelně vydávají na "lov" malých biotechnologických firem. Akvizice jsou oboustranně výhodné. Foto: Koláž ZD

Johnson & Johnson a Sanofi vyrazily na nákupy. Za miliardy dolarů získají biotechnologické firmy

Velké farmaceutické společnosti hledají způsob, jak rozšířit své produktové portfolio o léky proti vzácným chorobám. A zdá se, že jednou z cest jsou akvizice menších, biotechnologických společností, pro něž se také jedná o výhodné obchodní transakce.

 

Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson oznámila svůj záměr koupit jinou americkou biotechnologickou společnost Momenta Pharmaceuticals. Hodnota transakce dosáhne 6,5 miliardy dolarů (asi 144 miliard korun). Johnson & Johnson za akcie Momenty nabídl cenu, která zaručuje skoro sedmdesátiprocentní prémii oproti běžné tržní ceně. Zatímco před oznámením akvizice se akcie Momenty obchodovaly za zhruba 30 dolarů, po této události vylétly nad 52 dolarů, tedy téměř na 52,50, které akcionářům Momenty zaplatí společnost Johnson & Johnson.

Farmaceutický gigant nákupem momenty získá přístup k několika produktům (včetně nipocalimabu) nacházejícím se v nějaké fázi svého vývoje, jimiž by mohlo být možné léčit chronické autoimunitní onemocnění myasthenia gravis. Jde o chorobu, která postihuje kosterní svalstvo skrze narušení komunikace mezi nervy a svalovými vlákny. Myasthenia gravis se poprvé typicky projeví tím, že způsobí slabost očních svalů s příznaky jako padání očních víček nebo dvojité vidění.

Johnson & Johnson si na akvizici půjčí

„Naše rozhodnutí bylo motivováno velkou nadějí, kterou nipocalimab představuje, spolu s možností propojit vědecké týmy Momenty a naší farmaceutickou divize Janssen Pharmaceutica,“ uvedla společnost Johnson & Johnson ve svém tiskovém prohlášení. Podle viceprezidentky společnosti Johnson & Johnson Jennifer Taubertové se tak upevní výsadní postavení této farmaceutické firmy v oblasti autoimunitních onemocnění. „Jsme potěšeni příležitostí vylepšit péči pro pacienty s těmito chorobami a věříme, že kombinace našeho špičkového výzkumu a vývoje a talentovaných lidí, kteří pracují pro Momentu k tomu významně přispěje,“ dodala.

Přestože společnost Johnson & Johnson by si nákup Momenty zřejmě mohla dovolit pokrýt z vlastních zdrojů, rozhodla se emitovat dluhopisy. Podle portálu Marketwatch.com tak učinila na základě svého ratingu, který dosahuje stupně AAA. Z hlediska dlužnické důvěryhodnosti je tak na stejné úrovni jako například Microsoft. Ovšem agentura Moody´s k hodnocení připojila komentář „s negativním výhledem“.

Johnson & Johnson si půjčí celkem 7,5 miliardy dolarů (asi 166 miliard korun), které z naprosté většiny využije právě na financování akvizice Momenta Pharmaceuticals. Zbylé peníze pak podle Marketwatch.com použije na „jiné korporátní účely“. Bližší detaily emise dluhopisů, jako úroková sazba či splatnost, nebyly zveřejněny. Podle odhadů se ale sazba bude pravděpodobně pohybovat v rozmezí 0,57 procenta v případě nejkratších pětiletých dluhopisů do 2,49 procenta, pokud by si Johnson & Johnson půjčoval na čtyřicet let.

Sanofi jde stejnou cestou

K podobnému kroku jako Johnson & Johnson se v uplynulém týdnu odhodlala také francouzská farmaceutická skupina Sanofi. A rovněž ona si vyhlídla biotechnologickou společnost. Sanofi získá za 3,4 miliardy dolarů (přibližně 75 miliard korun) sanfranciskou společnost Principia Biopharma. I v tomto případě je motivací rozšířit portfolio terapií pro léčbu vzácných nemocí, zde jde především o roztroušenou sklerózu.

Podle agentury Bloomberg Sanofi zaplatí 100 dolarů za jednu akcii společnosti Principia, což představuje asi desetiprocentní prémii oproti tržní ceně, která byla obvyklá před oznámením transakce. „Tato akvizice zefektivní transformaci našeho výzkumu a urychlí vývoj nadějných léků, které mohou výrazně zlepši stav pacientů,“ uvedl v tiskovém prohlášení Paul Hudson, výkonný ředitel skupiny Sanofi.

Sanofi plánuje nákup Principie financovat ze svých volných peněžních prostředků a celý obchod by měl být dokončen v posledním čtvrtletí tohoto roku. Pro Paula Hudsona, který do čela Sanofi nastoupil loni v září, je to již druhá akvizice ve funkci. Jen tři měsíce poté, co vystřídal Oliviera Brandicourta, Sanofi akvírovala kalifornskou společnost Synthorx, která se zaměřuje na imunoterapeutickou léčbu onkologických onemocnění. Sanofi za ni zaplatila 2,5 miliardy dolarů (přibližně 55 miliard korun).

Petr Musil