Nemocnice Frýdlant. Foto: Facebook

Krajská nemocnice Liberec bude mít čtvrtého akcionáře – město Frýdlant

Krajská nemocnice Liberec (KNL) bude mít čtvrtého akcionáře. K Libereckému kraji a městům Liberec a Turnov přibude ještě Frýdlant. Péči v tamní nemocnici převzalo největší krajské zdravotnické zařízení loni v červenci od společnosti EUC. Areál nemocnice ale patří městu Frýdlant, což komplikuje investice do jeho modernizace odhadované na více než sto milionů korun. Frýdlant proto část areálu v hodnotě 60 až 70 milionů korun vloží do majetku KNL a za to získá její akcie. Počítá s tím memorandum, o němž včera jednali krajští zastupitelé.

Nemocnice Frýdlant zajišťuje péči pro 25.000 lidí z Frýdlantského výběžku. Od roku 2013 do poloviny loňského roku ji provozovala společnost EUC (dříve Euroclinicum), která kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči a přestala zajišťovat i lékařskou pohotovost. Situaci ještě zkomplikovala otrava krve, která se v závěru roku 2018 objevila u devíti operovaných pacientů. Nikdo nezemřel. Kriminalisté příčinu neodhalili a případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin.

Krajská nemocnice Liberec, která loni péči převzala, zaplatila EUC 8,6 milionu korun. Budovy ale potřebují modernizaci, aby odpovídaly současným potřebám. Město na ně nemá a pro nemocnici je investice do cizího majetku komplikovaná. Akcionáři Krajské nemocnice Liberec se tak dohodli s Frýdlantem na společném postupu. Memorandum už schválili krajští, liberečtí i turnovští radní a v pondělí také frýdlantské zastupitelstvo.

Frýdlant do společnosti vloží zhruba 3500 metrů čtverečních pozemků v areálu nemocnice včetně budov, které slouží k zajištění zdravotní péče. Zbytek areálu zůstane v majetku města. Frýdlant také nechá zpracovat projekt modernizace areálu za zhruba 3,5 milionu. „Pro nás je to garance toho, že se frýdlantská nemocnice stane plnohodnotnou součástí akciové společnosti a také záruka zdravotnických služeb. My jsme přislíbili, že budeme přispívat 4,5 milionu korun ročně v dalších čtyřech letech,“ řekl ČTK frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS).

-čtk-