Nový školní rok začne na Slovensku příští středu, roušky budou povinné kromě žáků prvního stupně základních škol. Foto: Pixabay

Slovensko ohlásilo nová opatření kvůli koronaviru

Starší žáci na Slovensku budou muset během vyučování od nadcházejícího školního roku nosit roušku nebo jiným způsobem zakrýt ústa a nos. Zaměstnavatelé zase mají kontrolovat, zda pracovníci dodrželi karanténní opatření, pokud je museli podstoupit. Vyplývá to z nařízení, které včera vydal úřad slovenského hlavního hygienika. Jde o součást opatření, které země zavádí po nárůstu počtu nových potvrzených případů koronaviru.

 

Nově se výjimka ze zakrytí úst a nosu během vyučování bude vztahovat pouze na žáky prvního stupně základních škol a také na žáky s postižením sluchu nebo se středním a těžkým mentálním postižením.

Nový školní rok začne na Slovensku příští středu. Dosud výjimka z nošení roušek nebo jiného způsobu překrytí nosu a úst na školách platila například pro učitele i pro všechny žáky základních a středních škol.

Zaměstnavatelé na Slovensku podle dalšího nařízení hygieniků budou muset od začátku září pod hrozbou pokuty kontrolovat své zaměstnance a další osoby, zda například absolvovali domácí karanténu a test na koronavirus, pokud se na ně tato povinnost vztahovala. V případě, že tyto osoby splnění nařízení neprokážou, zaměstnavatel bude povinen odepřít jim vstup na pracoviště.

Podle úřadu hlavního hygienika zaměstnavatelé nebudou muset kontrolovat všechny pracovníky, ale příslušná potvrzení by měli vyžadovat jen od osob, u nichž vědí nebo důvodně předpokládají, že jim zmíněné povinnosti kromě jiného ohledně karantény vznikly. Jako příklad úřad uvedl služební cestu zaměstnance.

Domácí karanténa a podstoupení testu na koronavirus jsou na Slovensku povinné až na výjimky pro všechny obyvatele, kteří se vracejí ze zemí, jež nejsou v souvislosti s pandemií covidu-19 zařazeny do seznamu takzvaně méně rizikových států. Z tohoto seznamu, na němž se nyní nachází zhruba tři desítky států včetně Česka, bude od začátku září vyřazeno Chorvatsko a dalších pět zemí. Kromě toho Bratislava omezí pořádání hromadných akcí.

-čtk-