Ministr zdravotnictví je v domácí karanténě kvůli nákaze hlavní hygieničky Jarmily Rážové, středeční test na covid byl u Vojtěcha negativní. Nákaza se naproti tomu potvrdila u ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška, řekl ministr v České televizi. Foto: KHS

Covid má hlavní hygienička ČR, nárůst případů poprvé překonal hranici 600 za den

Česko zaznamenalo nový rekordní přírůstek potvrzených případů nemoci covid-19, který poprvé překonal hranici 600 za jeden den. Ve středu přibylo 650 nakažených, což je zatím nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí epidemie před půl rokem. Dosavadní maximum z předchozího prvního zářijového dne bylo 504. Laboratoře od začátku března prokázaly nákazu u 25.773 lidí, z nich 425 zemřelo a víc než 18.300 se už vyléčilo. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Koronavirem se nakazila hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová a ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

 

Kvůli nákaze Rážové musel do karantény i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO), který se jednání s Rážovou účastnil, podle hygieniků v karanténě být nemusí.

Rážová podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové pocítila příznaky onemocnění, a proto se nechala otestovat. Podle premiéra, který s Rážovou mluvil kvůli zajištění fungování hygienické služby, má hlavní hygienička příznaky chřipky, ale nemá teplotu. Rážová je nyní v domácí izolaci, řekla ČTK Štěpanyová. Pražští hygienici oznámili, že dohledávají kontakty a posoudí, u kterých bude nutné testování a karanténa.

Premiér řekl, že on sám ani další lidé z úřadu vlády do karantény nemusí, přestože se v úterý účastnili jednání s Rážovou. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová Babišovi podle jeho slov dnes oznámila, že se ho žádná omezení týkat nebudou. „Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“ řekl ČTK Babiš. Jágrová serveru iROZHLAS.cz řekla, že zmíněná jednací místnost je velká asi 50 až 60 metrů čtverečních, všichni účastníci měli roušky a používaly se mikrofony, takže nebylo nutné křičet. Hygienici tedy podle ní nikoho nevyhodnotili jako „epidemiologicky závažný kontakt“.

Kvůli rostoucímu počtu nových případů bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha pravděpodobně nutné přistoupit zejména v Praze k dalším opatřením proti koronaviru, zmínil třeba rozšíření pravidel pro nošení roušek.

Aktuálně nemocných je 7022 lidí, to je nejvíc od začátku epidemie. Za uplynulý měsíc také výrazně přibylo lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnici. Od začátku srpna do začátku září stoupl počet hospitalizovaných skoro o polovinu na 172. Množství nakažených ve vážném stavu se za měsíc více než zdvojnásobilo na 40 těžce nemocných. V nemocnicích je nyní 2,6 procenta nemocných, zatímco například na přelomu dubna a května se podíl hospitalizovaných z celkového počtu nemocných pohyboval kolem deseti procent. U většiny pozitivně testovaných má nemoc mírný průběh, někteří jsou úplně bez příznaků.

V posledních dnech bylo v Česku uzavřeno několik škol kvůli tomu, že učitelé skončili v karanténě. Podle školských odborů by vláda měla upřesnit pravidla pro uzavírání škol kvůli výskytu nákazy. Nyní mohou hygienici nechat školu při karanténě pedagogů otevřenou. Podle odborářů je to problém. Například v Praze poslali hygienici do karantény několik pedagogických sborů, ale rozhodnutí o uzavření škol nechali na ředitelích. Podle odborů čelí nyní vedení škol i jejich zaměstnanci negativní odezvě od rodičů, kteří museli zůstat doma s dětmi bez ošetřovného. ČTK to řekla zástupkyně školských odborů v Praze Eva Dvořáčková.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) bude podle své mluvčí Anety Lednové požadovat zpřesnění pravidel pro rozhodování hygieniků po ministru zdravotnictví Vojtěchovi. Podle Plagy by hygienici měli postupovat předvídatelně.

Ministerstvo práce předložilo návrh novely, podle níž by se mělo při výuce na dálku po celou její dobu vyplácet ošetřovné na školáky do 13 let. Premiér Babiš ale dnes novinářům řekl, že úprava ošetřovného kvůli případné karanténě ve školách teď není urgentní a téma „není na stole“.

-čtk-