Pacienti se návštěvy lékaře nemusí bát, lékaři mají společný zájem, chtějí se naplno věnovat všem nemocem tak, jako doposud, ne jenom covidu. Foto: Pixabay/koláž D

Pacienti se už kvůli covidu ordinací nebojí. Jsme připraveni, ale je třeba dodržovat disciplínu a být odpovědní, apelují lékaři

Obavy z návštěvy ordinací nejsou na místě – je jen třeba být zodpovědní a dodržovat jednoduchá pravidla, vzkazují lékaři pacientům. V tuto chvíli to přitom nevypadá, že by se opakovala situace z konce jara, kdy pacienti měli ze zavítání do zdravotnických zařízení strach. Právě naopak, mnozí lékaři mají dnes plné ruce práce a pacienti se snaží využít možnosti lékaře navštívit pro případ, že by se epidemiologická situace nadále zhoršovala a nastalo by omezení péče.

 

„Ačkoli se epidemiologická situace rapidně zhoršuje, neochotu nemocných přicházet do ordinací zatím nepozorujeme. To se ale může lehce změnit, čísla v posledních dnech narůstají exponenciálně a mohou budit strach a respekt. Není také vyloučeno, že dojde k saturaci volných kapacit pro urgentní péči a výpadku personálu nemocnic právě z důvodu onemocnění covid-19. Jako první to samozřejmě pocítí právě sektor plánovaných ambulantních ošetření a elektivních procedur. To si ale řada nemocných dobře uvědomuje, takže se zatím s neochotou pacientů přijít na vyšetření či ošetření nesetkáváme také z důvodu argumentu, že ,zatím to jde, tak je toho třeba nyní využít pro případ, že bude hůř‘,“ uvádí předseda České kardiologické společnosti profesor Aleš Linhart.

Podobné zkušenosti mají i onkologové, kteří zároveň připravili postup pro případ, že by u některého pacienta vzniklo podezření na covid. „Nepozorujeme úbytek pacientů, kteří přicházejí na kontroly či pokračování léčby. Vidím rozdíl oproti jaru, pacienti jsou odpovědní – chrání se, nosí roušky. Jsme připraveni, máme systém, jakým postupujeme, ptáme se pacientů na zdravotní stav, měříme teplotu, orientačně zjišťujeme, zda nemají kašel, rýmu a podobně. V případě podezření je pošleme na výtěr, na výsledek čekají doma, ale máme i možnost čekání na expektačním pokoji. Zatím jsme měli všechny negativní,“ popisuje předsedkyně České onkologické společnosti docentka Jana Prausová.

V první linii jsou ovšem pochopitelně praktičtí lékaři. Ani oni ovšem vesměs neevidují, že by se pacienti báli návštěvy ordinace, a mnozí lidé právě nyní dohánějí jarní preventivní prohlídky.

„Od začátku září v mé praxi jedeme opravdu naplno, a už i srpen byl hodně akční. Když jsem se teď díval na statistiku, měl jsem k 15. září zhruba 70 preventivních prohlídek, což je číslo, které jsme neměli loni v září za celý měsíc. Zářijový počet preventivních prohlídek tak budeme mít rekordní. Do toho začíná očkování. Neeviduji přitom, že by se pacienti do ordinace báli přijít, i když někteří kolegové to avizují – že jim pacient objednaný na preventivní prohlídku řekne, že nepřijde, protože má strach. Rozhodně to ale není masový jev,“ konstatuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Primární péče bez ekonomického výpadku

Situace se tak od té na jaře velmi liší. Jak připomíná Petr Šonka, na začátku pandemie scházely ochranné pomůcky a nikdo nevěděl, co čekat. Výsledkem bylo, že samo ministerstvo zdravotnictví vyzývalo pacienty, aby nechodili k lékaři, pokud to není vysloveně nezbytné. I když se pak ordinace postupně otevíraly, byl jejich provoz omezen, zejména co se týče preventivní a dispenzární péče.

„My jsme v rámci restartu rozjeli ordinace na plno v polovině května. Z jednání se zdravotními pojišťovnami mám ale informace, podle kterých v segmentu primární péče žádný ekonomický výpadek nenastal – bodová úhrada, kterou platily, byla nakonec stejná jako jiné roky, a produkce bodů dokonce byla vyšší, což bylo dáno tím, že jsme měli distanční péči hrazenou ze zdravotního pojištění. To nás ekonomicky zachránilo. Od poloviny května jedou praxe naplno a snažili jsme se výpadky dohnat zejména v preventivní péči. Dramaticky na nás ale dopadlo také to, že jsme dva, tři měsíce vůbec nedělali pracovně lékařské prohlídky. V létě jsme tak byli v trochu jiném režimu než standardně, i když pacienti byli na dovolených, takže provoz nebyl tak divoký,“ přibližuje Šonka.

Jarní propad se vesměs povedlo dorovnat i kardiologům. „Z našeho pohledu se zdá, že jarní výpadek plánované ambulantní péče se podařilo celkem dobře vyrovnat – počet návštěv není sice ani zdaleka na číslech běžných, ale medicínsky se zdá, že se u většiny nemocných vše podařilo dát i díky elektronické preskripci a vzdáleným konzultacím dohromady,“ poukazuje profesor Linhart.

Před návštěvou je třeba lékaři zavolat

Na jednu stranu se tak pacienti z velké části návštěvy ambulancí přestali obávat, na stranu druhou nyní začíná období respiračních infekcí, které každoročně přivádí nemocné zejména do ordinací praktiků. Ti ovšem na rozdíl od jara nejsou nepřipraveni a s náporem kýchajících a smrkajících lidí vyžadujících péči počítají. Aby ovšem nedocházelo k šíření na další pacienty v čekárně, apelují praktici na všechny nemocné, aby si před návštěvou zavolali.

„Náš cíl je udržet ordinace v chodu co nejvíce se blížícímu normálu po co nejdelší dobu, tedy dělat prevence, screeningy i dispenzární péči, a zároveň se starat o pacienty s respiračními infekty, kteří podle algoritmů, jež máme k dispozici, budeme alespoň zpočátku řešit převážně distančně. Není dobře, aby takový pacient přišel do čekárny mezi ostatní pacienty, kteří tam jsou kvůli běžné péči a nemají respirační infekci. Nechceme, aby se zvyšovalo riziko nákazy. Apelujeme proto na všechny, aby první kontakt proběhl telefonicky a my měli možnost lidi objednat na dobu, kdy víme, že je v čekárně bezpečno. Snažíme se tam udržovat bezpečný režim v podobě omezeného počtu lidí, kteří mohou být uvnitř, dodržování vzdálenosti, dezinfekce rukou a roušky. Abychom dokázali udržet disciplínu v čekárně a stoprocentní provoz ordinace, potřebujeme, aby lidi volali a objednávali se,“ podtrhává Petr Šonka, který vyzývá lidi, aby se nebáli do ordinací přijít a nechali se například očkovat proti chřipce – jen musí dodržovat disciplínu.

„Lidé si již uvědomují, že infekce tady je a bude, nezbývá, než si na přítomnost viru zvyknout. Není důvod k obavám vyhledávat zdravotní péči. Apeluji ale na všechny pacienty, aby se snažili být opatrní, dodržovali hygienická opatření, nosili roušky, udržovali rozestupy a myli si ruce. Nemůžeme odložit léčbu na dobu, až bude covid pod kontrolou. Musíme volit racionální přístup – odpovědný, ale bez paniky a strachu,“ uzavírá Jana Prausová.

-cik, mk-