Zatímco před dvaceti lety lékaři výjimečně měli pacienty vážící 170 kilo, dnes v Česku žijí desítky lidí vážící víc než 200 kilo. Foto: Wikipedie

Pražská VFN chce vytvořit centrum péče o extrémně obézní pacienty

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze vytvoří první ze sítě takzvaných XXL center, která budou léčit extrémně obézní pacienty. Takovýchto lidí jsou v tuzemsku desítky, ale běžné nemocnice na ně nejsou připraveny a je obtížné pro ně nalézt vhodné zdravotnické zařízení. VFN proto vybaví své klíčové kliniky speciálními operačními stoly, lůžky s potřebnou nosností, vozíky, přístroji nebo XXL sanitkami. Představitelé nemocnice o tom informovali na včerejší tiskové konferenci.

 

„Je to věc, kterou vnímám jako jednu z priorit,“ řekl novinářům ředitel VFN David Feltl. Peníze na centrum by měly jít z evropských fondů a příslušný operační program se má otevřít koncem letošního roku. Centrum by poté podle něj mělo vzniknout v horizontu asi dvou let. Investiční náklady odhadl na 200 až 300 milionů korun. Extrémně obézní pacienti se ve VFN léčí už léta, proto její vedení považuje za logické tuto péči dál rozvíjet, řekl ČTK Feltl. Extrémně obéznímu pacientovi by se mělo dostat v podstatě jakékoli péče, popsal.

Lékař III. interní kliniky Martin Matoulek řekl, že například převozový vozík pro takové pacienty stojí víc než 100.000 korun. Chodicí pásy pro nácvik chůze stojí od půl milionu korun výše. Bude podle něj nutné také vybudovat rehabilitační nebo lázeňské zařízení pro následný pobyt v délce tří až šesti měsíců. Poznamenal, že zapotřebí bude také dostatečný počet erudovaného personálu pro manipulaci s extrémně obézním pacientem. Takový personál bude muset být hlavně fyzicky zdatný, dodal.

Matoulek řekl, že v roce 2000 měl pacienty s maximální hmotností do 170 kilogramů a jen vzácně se vyskytovali lidé vážící víc než 200 kilogramů. Nyní, o 20 let později, se podle něj vyskytují desítky pacientů, kteří váží víc než 200 kilogramů. „Za 20 let, kdy se věnuji obezitologii, jsme se v české populaci posunuli o jednu až dvě hmotností kategorie výš,“ uvedl.

„Schopnost akumulovat přebytečnou energii ve formě tukových zásob v přípravě na hladomor a válku je u našich pacientů extrémní. Schopnost přizpůsobit se hladomoru, válce, adoptovat se na dietu je taky extrémní. Takže až budou tlustí hubení, hubení budou studení, to platí,“ řekl Matoulek. „Nechci se rouhat, ale 70 let jsme v tomto regionu bez válek, to nikdy v historii nebylo,“ poznamenal.

Zástupci VFN současně připomněli, že letos je to 75 let, co tato klinika vznikla. V květnových dnech roku 1945 ji založil profesor Jaroslav Charvát. Je mimo jiné autorem takzvané Charvátovy diety. Klinika se zaměřuje zaměřuje na endokrinologii a metabolismus a její odborníci se věnují jak běžným metabolickým chorobám, jako je cukrovka, poruchy metabolismu nebo vysoký krevní tlak, ale i vzácným onemocněním.

Jedním z těchto vzácných onemocnění je i takzvaná akromegalie. Jde o onemocnění způsobené nadměrným vylučováním růstového hormonu vyvolaného nádorem podvěsku mozkového. Podle odhadů jí v ČR trpí 600 až 800 lidí.

Přednosta III. Interní kliniky Michal Kršek dnes řekl, že jde o vzácné onemocnění, kdy se zvětšují koncové části těla v době, kdy už jedinec neroste. Nemoc se vyvíjí nenápadně, osm až deset let, a v době, kdy je diagnostikována, zanechává změny, z nichž řada je už nevratná. Snahou lékařů z VFN proto je včasná diagnostika a rozpoznání této nemoci.

-čtk-