Česko trasovat nepřestane, říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: Pixabay

Vojtěch: ČR chce trasování zefektivnit, nikoli od něj odstoupit

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v souvislosti s plánem měnit systém trasování kontaktů nakažených koronavirem zdůraznil, že Česko trasovat nepřestane. Stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO) se ohradil vůči varování české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) před ústupem od sledování kontaktů. Změnu systému trasování kontaktů nakažených koronavirem, jak ji v pondělí naznačil Babiš, posuzují nyní pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví. Prvotní návrh předloží do konce týdne, následně probere materiál Rada vlády pro zdravotní rizika, sdělil ministr zdravotnictví ČTK.

 

„Odborníci nyní zahájili debatu o změně systému trasování tak, aby byl efektivnější. Navyšujeme kapacity hygienických stanic i laboratoří. Děláme maximum pro to, abychom udrželi epidemii pod kontrolou,“ uvedl Vojtěch později v tiskové zprávě. Podrobně se k záměru odmítl vyjadřovat do jeho projednání. K plánu trasovat pouze kontakty nemocných s příznaky a těžším průběhem onemocnění se odmítla vyjádřit také hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Babiš, který nedávno ustavené vládní radě předsedá, v pondělí po jednání tohoto orgánu a následném zasedání kabinetu uvedl, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19. Více informací by podle něj mělo být oznámeno do pátku. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nabídl v případě nutnosti při trasování pomoc policejních vyšetřovatelů. ČTK řekl, že k dispozici by jich mohly být desítky. Babiš ale po společném jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že to zatím není na stole. I podle Hamáčka jde spíše o záložní plán do budoucna.

Změna v dosavadní praxi by se mohla týkat také lidí, kteří používají respirátor. V případě jeho použití by po setkání s infikovaným nemuseli do karantény, naznačil Babiš, co hygienici zvažují. Podle premiéra je v karanténě velké množství lidí, kteří nemají žádné symptomy.

O změně systému trasování kontaktů nemocných s covidem-19 se mezi hygieniky diskutuje už delší dobu podle ředitele krajské hygienické stanice v Liberci a bývalého hlavního hygienika Vladimíra Valenty. „Některé země, jako třeba Nizozemsko, které je s Českem srovnatelné jak z hlediska zajištění zdravotní péče, tak počtem obyvatel, už k tomu přistoupily. Diskuse zatím probíhá, hygienici zvažují, jak k tomu přistoupit,“ řekl dnes ČTK. Kvůli náporu nových případů má problémy s trasováním pražská hygienická stanice, vedle armádních mediků jí začali na dálku pomáhat i zaměstnanci hygien dalších krajů. Podle Babiše to není nic zvláštního, podobně podle něj pomáhali například při přetížení hygieny v Moravskoslezském kraji.

Před odstoupením od trasování varovala dnes česká kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO). „Testování, trasování kontaktů a izolace nemají žádnou jinou alternativu ve zvládání covid-19. Ani u nás, ani kdekoliv jinde,“ uvedla organizace. Doplnila, že testování na covid-19 se značně rozšířilo a ukazuje dobré výsledky. Proti názoru WHO se obratem ohradil Babiš, podle kterého Česko situaci zvládá.

Denní nárůst nakažených v Česku v pondělí překonal pošesté od začátku epidemie pětistovku a aktuálně nakažených je přes 8400 lidí. Nejvýrazněji se zvýšil počet nakažených na Pelhřimovsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 101 nových případů covidu-19. Druhý nejvýraznější nárůst nemocnosti eviduje Praha, kde za poslední týden připadá téměř 74 nakažených na 100.000 obyvatel.

-čtk-