Václav Moravec rozšířil fámu: David Šmehlík na schůzce s Faltýnkem nebyl. Foto: Martin Kovář

Náměstek VZP Šmehlík: Vyšehradské schůzky jsem se nezúčastnil, byl jsem doma s rodinou

„Jednoznačně odmítám spekulace o mé údajné účasti na této schůzce. Schůzky jsem se nezúčastnil, v době jejího konání jsem byl doma se svojí rodinou,“ uvádí ve svém oficiálním prohlášení pro Zdravotnický deník náměstek VZP David Šmehlík. Má na mysli středeční noční schůzku v restauraci Rio na Vyšehradě, kterou organizoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a která stála post ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Fámu o účasti Davida Šmehlíka rozšířil ve veřejném prostoru moderátor Václav Moravec prostřednictvím svého pořadu Otázky VM a následně jí převzala prakticky všechna velká média v zemi. „Informace, které se objevily v médiích, jsou zcela nepravdivé a jsou podle mého názoru šířeny ve snaze zpolitizovat blížící se volbu ředitele VZP,“ domnívá se David Šmehlík.

 

Moravec sám dal špatně ověřenou informaci do souvislosti s volbou ředitele VZP a trval na ní přesto, že mu přímo ve studiu ministr zdravotnictví Roman Prymula jasně řekl, že on tam Davida Šmehlíka nepotkal. „Určitě tam nebyl (Šmehlík), nebo musel být v prostoru, kde jsem ho neviděl,“ dodal Prymula. Vyloučil, že by na schůzce mluvili o vedení VZP. Moravec si informaci přímo u Šmehlíka neověřil. Dokonce ani nikdo jiný z médií, která Moravcovu informaci převzala. „Nikdo mi nepsal, ani nevolal, ani neznámé číslo,“ řekl Šmehlík Zdravotnickému deníku.

Nového ředitele volí správní rada VZP. Ta má 30 členů. Deset z nich jmenuje vláda na návrh ministra zdravotnictví. Prymula navrhl výměnu některých členů. Podle něj o tom kabinet zatím nejednal, protože na obměně není „všeobecný souhlas, primárně premiéra“.

Podle Prymuly jsou dvěma „hlavními kandidáty“ na post ředitele VZP dosavadní ředitel Zdeněk Kabátek a David Šmehlík. Informaci ČT, že by se ředitelem mohl stát šéf ostravské fakultní nemocnice Havrlant, nepotvrdil. „Tuhle informaci já nemám,“ řekl dnes Prymula.

Tomáš Cikrt, -čtk-