S blížícím se koncem přechodného období roste riziko, že hranice, která měla být podle původní dohody propustná, zas tak volná nebude. Foto: Pixabay

V Severním Irsku se hromadí léky. Farmaceutické firmy nevědí, jaký režim na hranici nakonec bude

Již za necelé tři měsíce vyprší přechodné období po odchodu Velké Británie z Evropské unie, během kterého si obě strany měly dohodnout uspořádání vztahů. Jenže jak se zdá, kámen úrazu v podobě hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou stále vyvolává bolest a nejistotu.

Farmaceutické společnosti proto nenechávají nic náhodě a na Britských ostrovech vytvářejí zásoby léků právě pro severoirský trh. Doposud totiž není jasné, jaký režim na hranici oddělující Spojené království od Irské republiky nakonec bude platit. S blížícím se koncem přechodného období pro uspořádání vztahů mezi Bruselem a Londýnem totiž roste riziko, že hranice, která měla být podle původní dohody propustná, zas tak volná nebude.

Podle Richarda Torbetta, šéfa Asociace britského farmaceutického průmyslu „farmaceutické společnosti prostě nevědí“, zda léky překračující Irské moře budou muset podléhat nákladným a časově náročným kontrolám, či nikoli. „Dochází k hromadění zásob, které jsou určeny zvláště pro severoirský trh,“ uvedl Torbett pro portál BusinessInsider.com.

Farmaceutickým průmyslem cloumá nejistota

Jde o to, že Severní Irsko je z převážné většiny zásobováno léky, které jsou tam přiváženy z Velké Británie, takže předzásobení je z pohledu farmaceutických firem logickým krokem. Stále totiž čekají a nemají jasno v tom, jak to nakonec od 1. ledna 2021 bude.

A podle Torbetta nejsou potenciální fyzické kontroly přepravovaného zboží jediným problémem či jedinou nejistotou. „Nemáme dokonce ani tušení, zda bude Severní Irsko součástí databáze Evropské unie, takže vůbec nevíme, co by mělo na obalech léků vlastně být,“ dodal šéf Asociace britského farmaceutického průmyslu.

Asociace tak vyzývá vládu Borise Johnsona a představitele Evropské unie, aby rychle dosáhly dohody, která umožní plynulé proudění léků z Velké Británie do Severního Irska i od 1. ledna příštího roku. Otázka pohybu léků po Velké Británii je jen jedna z několika, které vyplývají ze severoirského protokolu dohodnutého jako součást dohody o vystoupení Spojeného království z Evropské unie.

Severní Irsko musí dodržet unijní pravidla, Británie ne

Severní Irsko by totiž od ledna mělo i nadále dodržovat obchodní pravidla Evropské unie, aby se právě vyhnulo tvrdé hranici s Irskou republikou. Zbytek Spojeného království se však od Unie v tomto smyslu odtrhne. Severní Irsko se tedy bude i nadále řídit směrnicí Evropské komise o padělaných léčivých přípravcích, Velká Británie ovšem nikoli.

Zmíněná směrnice má za cíl překazit vstup falšovaných léků a léčivých přípravků na jednotný evropské trh. Obsahuje vůči výrobcům léků požadavek, aby na každý ze svých produktů umístili čárový kód a zaznamenali informace o přípravku do evropské lékové databáze.

„Výrobky budou směřovat z Velké Británie na území, kde bude vlastně vyžadováno, aby protokol dodržoval předpisy Evropské unie. Nevíme, jaké z toho plynou důsledky. Dokud nebudeme mít právní jistotu, která říká, že to bude tak, nebo onak, farmaceutické společnosti nejsou schopné plánovat výrobu a upravovat své výrobní linky,“ vysvětlil Richard Torbett.

Ještě rok přechodného období

V Severním Irsku navíc neexistuje testovací infrastruktura pro provádění kontrol léčivých výrobků podle předpisů Evropské unie, které by do této části Velké Británie vstupovaly právě z Ostrovů. A dokud nebude právní jistota, že je nutné takovou infrastrukturu vybudovat, nikdo se do jejího budování nebude pouštět.

Podle Richarda Torbetta ale není pro pacienty žijící v Severním Irsku důvod panikařit, přestože nejistota je vysoká. Farmaceutické společnosti prý dělají vše pro to, aby současnou situaci zvládly. „Udělají vše, co je v jejich silách, aby v případě nutnosti byly připraveny i na situaci, kdy k dohodě nedojde. Existuje-li vůle léky na severoirský trh dostat, existuje i způsob. Věřím, že na obou stranách zvítězí dobrá vůle a pragmatismus,“ uzavřel Richard Torbett, šéf Asociace britského farmaceutického průmyslu. Jednou z možností podle něho je prodloužit přechodné období mezi Velkou Británií a Evropskou unií pro farmaceutické výrobky ještě alespoň o rok.

Petr Musil