Už v devíti ze 14 krajů se nemoc šíří komunitně a jsou v nejvyšším červeném stupni rizika nákazy, před týdnem takových bylo pět. Foto: MZ ČR

Zdravotnictví se chystá na nápor, denní počet nakažených přesáhl 11 tisíc. Očekává se strmý nárůst hospitalizací

Nebližší týdny budou pro české zdravotnictví mimořádně těžké, velmi náročné především pro zdravotníky, kolaps systému kvůli epidemii covidu-19 ale nehrozí. Prohlásil to koordinátor intenzivní péče v zemi Vladimír Černý. Nakažení budou přibývat podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) ještě deset dní až dva týdny, kapacity pro ně v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit. Další opatření v nejbližších dnech nebudou, řekl ministr. Vláda schválila další pomoc pro podnikatele zasažené protiepidemickými omezeními.

 

Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Česku přesáhl poprvé od začátku epidemie 10.000, v pátek laboratoře zjistily 11.105 nakažených. Do statistik od pátečního podvečera přibylo dalších 11 úmrtí, celkem s onemocněním covid-19 zemřelo 1283 lidí. V zemi je nyní 92.736 nakažených. Většina lidí má mírný průběh nemoci, ale počet hospitalizovaných roste. Podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích 3120 pacientů s covidem, ve vážném stavu je 551 z nich.

Už v devíti ze 14 krajů se nemoc šíří komunitně a jsou v nejvyšším červeném stupni rizika nákazy, před týdnem takových bylo pět. Ve druhém oranžovém stupni jsou aktuálně Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina. Zelený na takzvaném semaforu není žádný region.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je výpovědní hodnota počtu pozitivních testů relativně nízká, lépe se dá usuzovat z hospitalizací. Na konci měsíce by v optimističtějším scénáři mohlo potřebovat nemocniční péči 5000 lidí a v horším scénáři až tisíc intenzivní péči, uvedl. „Pokud by se neprojevila přijatá opatření, ve druhé polovině října se nakazí 200.000 až 250.000 lidí,“ řekl. Reprodukční číslo, které popisuje průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, mírně kleslo z víkendových 1,5 na současných 1,4.

Dříve zveřejněné grafy ukazovaly, že dostupná kapacita lůžek by se na konci října mohla vyčerpat. Kapacita nemocniční péče bude proto posílena o 5000 lůžek a také až 1000 lůžek intenzivní péče. Nemocnice mají odložit nezbytnou péči. Ministerstvo zdravotnictví požádalo vládu o 400 milionů korun na nákup nemocničních postelí a plicních ventilátorů. Medici povolaní k pomoci s epidemií budou smět nově působit i v nemocnicích, které nepatří do sítě páteřních zařízení, rozhodla dnes vláda.

Primárně se budou využívat kapacity „kamenných“ nemocnic. Polní nemocnice se podle Prymuly připravují z bezpečnostních důvodů, aby kapacity lůžek nedošly. „Neznamená to, že je využijeme,“ dodal. Pro záložní polní nemocnici až s 500 lůžky v pražských Letňanech, jejíž vznik dnes schválila vláda, začne armáda přivážet hlavní vybavení v pondělí.

Navíc v každém kraji mají být vyčleněny dva hotely. Jeden pro nenakažené lidi v karanténě či pacienty, kteří se vrátí z nemocnice a již nejsou pozitivní na covid-19, druhý pro pozitivní pacienty, kteří nevyžadují lékařskou péči. Metodiku pro plánované plošné testování na koronavirus v Česku chystají krajská nemocnice v Karviné, která má zkušenost s testy v ohnisku v těžební firmě OKD, a ostravský zdravotní ústav.

Prymula řekl, že přes rychlý nárůst počtu nakažených další protikoronavirová opatření v těchto dnech vláda zavádět nebude. Kabinet dnes k omezením přidal jen zákaz návštěv ve věznicích a detenčních ústavech, platit bude od příštího pátku. Zatím poslední zpřísnění opatření platí od středy, kdy se zavřely mimo jiné školy a restaurace, lidé se mohou venku i uvnitř scházet maximálně v šesti. Speciální otevírací hodiny pro seniory v obchodech jako na jaře se neplánují, ve hře je ale povinnost nosit roušky i venku. Každý by měl podle ministra především začít sám u sebe a vycházet ven co nejméně. Proti „zmatečným“ vládním restrikcím chtějí v neděli v centru Prahy protestovat fanoušci fotbalových a hokejových klubů.

Příští týden by hygienici měli rozhodnout, zda, případně za jakých podmínek se uskuteční předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Prymula, kterému prezident Miloš Zeman udělí na státní svátek Řád bílého lva za zvládnutí epidemie při jarní vlně, by si jej osobně převzal, pokud budou splněny všechny hygienické podmínky. Výjimku pro ceremoniál může podle pražských hygieniků udělit jen ministerstvo.

Na pomoc podnikatelům, které zasáhla vládní omezení proti šíření nemoci, dnes vláda schválila odklad elektronické evidence tržeb (EET) do konce roku 2022. Nyní je EET pro všechna odvětví přerušena do konce letoška. Podle rozhodnutí kabinetu by také podnikatelé, kteří museli zavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání, měli dostat kompenzační bonus 500 Kč denně. Ministři souhlasili rovněž s tím, aby po celou dobu uzavření škol měli živnostníci nárok na ošetřovné 400 korun na den.

Vláda schválila také prodloužení nejméně do poloviny příštího roku u záručního programu COVID III. Peníze z něj budou moct firmy vedle provozních nákladů využít nově i na investice. Zemědělci a potravináři budou moci dostat podle ministerstva zemědělství jako pomoc až tři miliardy korun, vláda zatím souhlasila se zásadami dotačního programu.

-čtk-