Letošní už třetí ročník Smart Health Hackathon se musel uskutečnit online. Přesto organizátory překvapil rekordní zájem ze strany mladých hackerů. Foto: ceehack

Aplikace pro snadnější dávkování heparinu a inzulinu vyhrála zdravotnický hackathon. Letos probíhal zcela online

Celkem 27 soutěžních týmů složených ze 120 mladých lidí z 20 zemí světa a 48 hodin jako časový limit pro řešení jedné z vybraných 12 výzev v oblasti zdravotnictví, to byl letošní Smart Health Hackathon, inovační zdravotnická soutěž, která se letos uskutečnila už potřetí. Absolutním vítězem se stala aplikace Mild Blue Breviary pro optimalizaci podávání parenterálních léků týmu Mild Blue složeného z Tomáše Kouřimi, Marka Poláka a Anastasie Surikovy.

 

Na jedné straně příležitost pro mladé lidi uplatnit své schopnosti v praxi a vytvořit něco, co skutečně pomůže zlepšit životy pacientů, na té druhé pak možnost pružně reagovat na potřeby zdravotníků a nabídnout jim něco, co zjednoduší jejich práci. To je Smart Health Hackathon, inovační zdravotnická soutěž, která se letos uskutečnila již potřetí. Podruhé jí hostil pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), který také letos poskytl zázemí pro tuto mezinárodní akci, jenž se z důvodu proti-epidemických opatření přesunula do virtuálního prostoru. I tak během zadaného časového limitu 48 hodin vzniklo hned několik zajímavých projektů, jenž mají šanci uplatnit se nejen v rámci českého zdravotnictví.

„To, že mladí hackeři nejsou zatíženi řešením daného problému právě jen a pouze po medicínské stránce, ale nahlíží na něj třeba jako na čistě technickou věc, může vést ke snadnějšímu řešení a nalezení ojedinělých ‚hacků‘. Jejich jiný, neotřelý pohled na věc, drive, znalosti a zkušenosti pomáhají našim mentorům vypořádat se s technickými i technologickými úskalími, které limitují inovativní posun v medicíně,“ popisuje Petr Raška, vedoucí odboru informatiky IKEM. „Právě spojení erudovaných lékařů s nadanými ‚IŤáky‘ nám dává možnost za 48 hodin vyvinout prototypy, které lze pak dále rozvíjet a dostat přímo až k reálnému pacientovi,“ dodává. Letos mohli hackeři vytvářet například aplikaci pro optimalizaci parenterálních léků na základě odpovědi pacienta nebo aplikaci, jež by pomocí fotografie analyzovala průběh hojení ran. Dále pak optimalizovat algoritmus strojového učení využívaného magnetickou rezonancí 31P, vytvořit algoritmus k identifikaci pacientů s akutním srdečním selháním, navrhnout domácí zařízení pro rozpoznávání léků, které užívají pacienti či software pro monitoring nežádoucích pohybů pacientů na jednotce intenzivní péče, nebo mohli vytvořit nástroje pro zvýšení povědomí o aortální stenóze.

Petr Raška, vedoucí odboru informatiky IKEM

„Zdravotnictví je oblast, kde váš projekt může podstatně ovlivnit svět ihned. Mojí motivací je potkat experty a naučit se něco nového. A možná vytvořit něco velkého,“ vysvětluje svou motivaci k účasti hacker Ilia Ryabhukin.

Z hackathonu do zdravotnické praxe

Vlastní hackathon probíhal od 14 hodin pátku 20. listopadu do 14 hodin neděle 22. listopadu. Vzhledem k platným proti-epidemickým opatřením se celý odehrával ve virtuálním prostoru. Organizační tým pak vysílal online z pražského IKEM a po celou dobu byl soutěžícím týmům byli online k dispozici mentoři specializující na různé lékařské obory, umělou inteligenci a datovou analýzu.

Z celkem dvaceti sedmi soutěžních týmů pak porota vybrala jako vítězný projekt s názvem Mild Blue Breviary, který vytvořil tým Blue Mild ve složení Tomáš Kouřim, Marek Polák a Anastasia Surikova. Porota ocenila rychle vytvořenou funkční aplikaci pro optimalizaci podávání parenterálních léků, včetně její webové verze. Tato aplikace usnadní dávkování heparinu a inzulinu. Její inovativní přínos spočívá v tom, že dokáže komunikovat s databází informačního nemocničního systému a do budoucna díky anonymizovaným datům pacientů umožní zpřesnit dávkování léčiv.

Organitační tým.

„Inteligentní aplikace Mild Blue se jednoduše instaluje a pochopí a nemocnice ji mohou snadno integrovat do interních IT systémů a začít používat prakticky okamžitě. K používání stačí běžný chytrý telefon, ve kterém ošetřující personál přes aplikaci uvidí informace o pacientovi, historii dávkování, výsledku, a algoritmus založený na umělé inteligenci mu zobrazí optimální dávku léku na základě aktuálních laboratorních výsledků. Po aplikaci se podaná dávka léku automaticky zaznamená do aplikace a zdravotní personál má tak všechny informace jednoduše po ruce,“ říká Tomáš Kouřim, člen vítězného týmu a zároveň CEO nového start-upu Mild Blue zaměřeného na vývoj zdravotnických aplikací, a dodává: „Velice mě těší také fakt, že náš druhý tým získal sponzorskou cenu od Edwards Lifesciences za nástroj na automatickou detekci nízkého srdečního výdeje a nízké saturace kyslíkem.“ Jeho samotného motivuje právě to, že inovace ve zdravotnictví znamenají záchranu životů, tedy smysluplnou práci. „Myslím si, že chytré algoritmy by se měly používat v důležitějších věcech, než je optimalizace reklam,“ shrnuje svou motivaci.

Jako druhý byl oceněn projekt Scope od týmu Quantum preachers. Jedná se o aplikaci usnadňující vyhodnocování fotografií hojících se ran, například u pacientů se syndromem diabetické nohy. Díky této aplikaci by tak bylo možné lépe diagnostikovat a následně i léčit rány a další kožní léze.

Třetí místo získal tým Stuffed scientist za I.C.U.AI, systém pro monitoring a prevenci nežádoucích událostí na jednotkách intenzivní péče, který využívá živý obraz z bezpečnostních kamer (bez nutnosti nahrávání) a zpracovává jej s pomocí algoritmů hlubokého učení.

Také byly uděleny tři další ocenění. Cena IKEM týmu The Binary Trio za projekt IcuGuard a cena Edwards Lifesciences týmu Mild Blue za projekt ICU Watchdog, oba byly zaměřeny právě na sledování jednotek intenzivní péče. Cenu Creative Dock si pak odnesl tým Quantum preachers za projekt Scope.

„Potěšila a vlastně i překvapila mě kvalita projektů a inovativnost řešení, kterou mladí hackeři letos ukázali. A to i přes to, že mnoho z nich spolupracovalo pouze online a nemohli kooperovat face to face. Vítězný projekt navrhuje řešení, které je velice praktické, jednoduché na ovládání, a lze ho jednoduše aplikovat do zdravotnické praxe,“ popisuje Jiří Malý, Ph.D., zástupce ředitele z IKEM a dodává: „IKEM pak ocenil systém, který by mohl výrazně pomoci na jednotkách intenzivní péče při monitoraci nežádoucích událostí. Časem by jim mohl pomoci také předcházet a tím zlepšovat péči o naše pacienty. V systému vidíme velký potenciál a rozhodli jsme se inovátorům nabídnout, že jejich projekt budeme u nás dále rozvíjet.“

Loňská inovace má využití v diabetologii

Tomáš Studeník ze CEE Hacks, hlavní organizátor celéjo projektu

Smart Health Hackaton se letos uskutečnil už potřetí. Zapojilo se do něj 27 týmů z celkem 20 zemí světa. Největším rozdílem bylo to, že se nyní jednotlivé týmy se svými mentory nepotkávaly osobně. Mnohdy spolu komunikovali na dálku i členové jednoho týmu. „Letošní už třetí ročník Smart Health Hackathon se musel uskutečnit online. Překvapil mě rekordní zájem ze strany mladých hackerů z Čech i zahraničí,“ popisuje Tomáš Studeník ze CEE Hacks, který hackathony organizuje. „Do virtuálního světa jsme se dokázali přesunout hladce a téměř všechny přihlášené týmy dotáhly projekty do konce. Věříme, že se některé z nich podaří podobně jako v předchozích letech převést do praxe a přinesou brzy výsledky nejen v českém zdravotnictví.“

Konkrétně v IKEM v loňském roce zdejší centrum diabetologie přišlo s požadavkem na to, že potřebují najít způsob, jak by nevidomí pacienti mohli jednoduše odečíst hodnoty krevního cukru z glukometru. Podrobněji jsme o loňském ročníku i úspěšných projektech hackerů psali zde. „Tento projekt nakonec loňský hackhaton vyhrál a my aplikaci, která vznikla za 48 hodin, nadále rozvíjíme a věříme, že už v blízké budoucnosti bude plnohodnotně sloužit nevidomým pacientům. Letos jen naši mentoři z institutu zadali téměř polovinu výzev, které se týkají například podávání léčiv, hojení ran, monitoringu neobvyklého pohybu pacienta apod., a pevně doufáme, že mladí hackeři nám pomohou najít cestu k inovacím, které zásadně ovlivní poskytování zdravotních služeb nejen u nás v IKEM,“ shrnuje Petr Raška.

Ludmila Hamplová

Foto: IKEM