Předchozí ministr zdravotnictví Roman Prymula a jeho současný nástupce Jan Blatný - zdá se, že se jejich názorové cesty rychle rozcházejí. Foto: Koláž ZD (MZ a FB Brno)

Blatný se k plošnému testování žáků nekloní, Prymula ano

Ministerstvo zdravotnictví podle ministra Jana Blatného (za ANO) nedoporučí u žáků prvních a druhých tříd, kteří se ve středu vrací k prezenční výuce, plošné testování na koronavirus. U učitelů si to představit umí, řekl včera Blatný v České televizi. Jeho předchůdce Roman Prymula (za ANO) se v televizi CNN Prima News přiklonil k tomu, aby byli testováni učitelé i děti. Epidemie v Česku podle něj brzdí, s částečným otevřením škol by nicméně ještě týden počkal. Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka by se měli pedagogové i školáci testovat každé pondělí pomocí antigenních testů.

 

Zatím bylo nařízeno plošné testování antigenními testy v domovech pro seniory a dalších lůžkových sociálních zařízeních. Podle ministra se tam šíření koronaviru podaří zmapovat pomocí trojího testování nejdříve počátkem prosince, mezi jednotlivými testy totiž musí být pětidenní lhůta. Zatím se tam prokázal covid-19 asi u pětiny klientů.

V sobotu v Česku přibylo 4199 potvrzených případů koronaviru, nejméně v tomto týdnu. Ve volných dnech se ovšem méně testuje. Proti minulé sobotě byl nárůst nižší o zhruba 3500. Nemocných je nyní přes 129.000 a většina má mírný průběh nemoci. Prymula si myslí, při zachování současných protiepidemických opatření se Česko pod 1000 nových případů covidu denně dostane zhruba 14. prosince. Pokud by se začala opatření v nejbližší době rozvolňovat, vrátí se podle něj země rychle k vysokým počtům nakažených.

Kubek v diskusním pořadu Partie na stanici CNN Prima News vyjádřil obavu, že pokud ministr podlehne tlaku kolegů ve vládě, začne rozvolňování příliš brzy. Varoval, že pokud se začátkem prosince otevřou nákupní centra, může již po Novém roce nastat velký problém. Na druhou stranu prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek v pořadu uvedl, že všechny hotely a restaurace v Česku jsou nyní kvůli koronavirovým opatřením v problémech. Tuzemský cestovní ruch podle něj čeká letos propad ve spotřebě 160 miliard korun.

Podle Kubka je přitom možné, že se koronavirus začne více šířit už s návratem dětí do škol. Pustit děti do škol bez antigenních testů považuje za nesmysl. Vedle toho senátorka a neuroložka Alena Dernerová z klubu Starostů se v pořadu ČT Otázky Václava Moravce stejně jako Blatný vyslovila jen pro testováním pedagogů.

Antigenní testy musí ale provádět lékaři nebo zdravotní sestry, Blatný proto chce, aby se o případném testování učitelů rozhodlo do doby, než se do škol vrátí další ročníky. V návratu žáků prvních a druhých tříd nevidí v tomto ohledu problém, protože je možné je od sebe oddělit, aby se nepotkávali ani oni, ani učitelé.

Řešením nynější epidemické situace by měla být proočkovanost populace proti novému typu koronaviru. Aby byla účinná, měla by dosáhnout 65 až 70 procent, uvedl Blatný. ČR má zájem o čtyři miliony dávek vakcíny proti onemocnění covid-19 od americké firmy Pfizer, což by vystačilo pro dva miliony lidí. Prioritní skupinou pro první dávky očkování budou senioři a zdravotníci. Blatný i Prymula očekávají, že vakcíny dorazí počátkem příštího roku.

Blatný chce navrhnout prodloužení nouzového stavu, na který jsou navázány některé protikoronavirové restrikce, o 30 dní. Zatím platí do 20. listopadu. Předseda Sněmovny Vondráček (ANO) očekává, že vládní žádostí o prodloužení nouzového stavu se bude Sněmovna zabývat ve čtvrtek. Řekl, že schůze zatím svolána není, ale že s ní počítá. V reakci na to šéf poslaneckého klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala řekl, že jeho poslanci prodloužení o 30 dní nepodpoří a navrhnout prodloužení nejvýše o týden. Piráti se podle předsedy Jakuba Michálka o tom musí ještě poradit.

-čtk-