Vizualizace nového traumacentra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Zdroj: FNKV

Praha smění se státem pozemky pro traumacentrum FNKV

Pražský magistrát poskytne vinohradské nemocnici pozemky pro vybudování traumacentra. Výměnou nemocnice na město převede pozemky v Říčanské ulici včetně vily, kde město plánuje vybudovat zařízení duševní péče. Od státu město získá také zbylou část areálu tenisového klubu na Letné a pozemky ve Vršovicích, kde funguje pražská záchranná služby. ČTK to řekl radní města pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Dodal, že směnu bude rada města schvalovat v pondělí.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) plánuje stavět traumacentrum, tedy oddělení pro pacienty ve vážném stavu, například po úrazech či dopravních nehodách. Podle dřívějších informací má centrum stát asi sedm miliard korun. Plánovaná stavba však má být na pozemcích, které vlastní hlavní město.

Podle radního města pro majetek Jana Chabra (TOP 09) se již obě strany dohodly na podmínkách směny. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) souhlasil s tím, že na město převede část tenisového areálu klubu LTC na Letné, který je nyní vlastnicky rozdělen mezi stát a město. Magistrát tak získá čtyři tenisové kurty a budovy včetně historické klubovny. Ta by se měla následně zrekonstruovat a celý areál v případě schválení směny čeká úprava a má dále sloužit sportu.

Magistrát dále získá od FNKV vinohradskou vilu, kde magistrát plánuje vybudovat centrum psychiatrické a psychologické podpory. Poslední položkou, které se směna týká, je areál ve Vršovicích, který využívá pražská zdravotnická záchranná služba. Ten by měla po směně také čekat rekonstrukce.

Podle znaleckého posudku je hodnota pozemků pro traumacentrum zhruba 286,6 milionu korun. Vinohradská vila s pozemky má odhadní hodnotu zhruba 123,5 milionu korun, parcely na Letné 78,3 milionu a areál záchranné služby ve Vršovicích asi 86,2 milionu korun. Město státu uhradí rozdíl, který činí zhruba 1,5 milionu korun.

V minulosti provázely otázku směn majetku mezi hlavním městem a státem spory. Premiér Andrej Babiš (ANO) koncem roku 2018 otevřel otázku magistrátních pozemků v Letňanech, kde chce vybudovat kanceláře pro státní úředníky. Vedení Prahy se k tomu stavělo spíše odmítavě a následně mimo jiné obvinilo premiéra, že zablokoval již dříve sjednané směny majetku, což Babiš popřel. Situace se od té doby zlepšila, ohledně Letňan má vzniknout společná studie a Babiš například uvedl, že vyhoví zájmu města o Karlínské kasárny. Vedení magistrátu také navrhlo změnu zákona, podle které by města měla předkupní právo na státní majetek na svém území. Zákon zatím změněn nebyl.

-čtk-