Dát populisticky přednost ekonomickým a lobbystickým zájmům před ochranou zdraví je pro odboráře nepřijatelné. Foto: koláž ZD

Zdravotnické odbory žádají vládu, aby neuvolňovala opatření

Odbory, které zastupují lékaře a pracovníky ve zdravotnictví, žádají vládu, aby nyní neuvolňovala opatření zavedená kvůli epidemii koronaviru. Uvedly to v otevřeném dopise adresovaném vládě. Kabinet se má kvůli možnému uvolnění sejít v neděli. Pokud by jej schválil, mohly by s omezeními začít fungovat mimo jiné obchody a služby.

Odbory, které zastupují lékaře a pracovníky ve zdravotnictví, žádají vládu, aby nyní neuvolňovala opatření zavedená kvůli epidemii koronaviru. Uvedly to v otevřeném dopise adresovaném vládě. „S velkými obavami o lidské životy a přetížený zdravotnický systém sledujeme současné tendence vlády a jejích jednotlivých členů rozvolňovat a rušit současná opatření, a to bez odpovídajícího zlepšení situace, pouze pod tlakem ekonomických a lobbistických skupin. Dát populisticky přednost těmto zájmům před ochranou zdraví je pro nás nepřijatelné,“ píše se v dopise, který podepsal šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Podle nich možnost poskytovat zdravotní péči nemocným s covidem-19 i ostatním pacientům závisí především na dostatku kvalifikovaného personálu. „Ten je nyní dlouhodobě přetěžovaný, často již na hranici fyzických a psychických sil. Jejich vyčerpání populistickým nepodloženým rozvolňováním a vracením ‚do normálu‘ je hloupý a riskantní krok,“ dodaly odbory.

K uvolnění vládních opatření jsou skeptičtí i někteří odborníci a politici. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vláda v neděli rozhodne podle nejaktuálnějších dat. Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření kvůli covidu-19 ve čtvrtek odhadoval padesát na padesát.

-čtk-