Ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci. Reprofoto: TN.cz

Česko přešlo do 4. stupně PES, experti budou jednat o 5. stupni. Blatný chce posuzovat rizikovost aktivit

Česko se včera vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Rizikové skóre ale stouplo už na 76 bodů ze sta, což odpovídá pátému stupni. Pokud bude setrvale vysoké, experti ministerstva zdravotnictví budou řešit, zda úřad přechod do nejpřísnějšího stupně vládě navrhne. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je cílem zejména ochránit kapacity zdravotnického systému. Spolu s metodikou započítávání antigenních testů bude podle Blatného ke konci roku posouzeno i riziko jednotlivých aktivit. Mohlo by to vést ke změně tabulek PES. Velké nemocnice mají také ministerstvu do pondělního rána nahlásit seznam zaměstnanců, kteří budou očkováni novou vakcínou proti covid-19. Vládní kampaň o covidu má vláda spustit kolem Vánoc.

Expertní skupina ministerstva zdravotnictví bude muset řešit, zda úřad při setrvale vysokém skóre protiepidemického systému PES vládě navrhne přesun do pátého stupně pohotovosti. Skóre musí zůstat horší po tři dny, řekl včera novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Dalším faktorem pro rozhodování podle něj bude nápor nových nakažených koronavirem na nemocnice.

„Skóre musí být ve vyšší kategorii minimálně tři dny, a to samo o sobě bude důvodem k tomu rozhodování,“ uvedl ministr. S dalšími opatřeními bude podle něj nutné počítat minimálně v první polovině příštího roku. S otevřením škol se v lednu počítá podle aktuálního stupně rizikového skóre.

Skóre PES včera stouplo na 76 bodů ze sta a odpovídá pátému, nejpřísnějšímu stupni rizika. Česko se ale teprve včera z rozhodnutí vlády přesunulo ze třetího do čtvrtého stupně přísnosti opatření, navíc platí výjimka například pro obchody.

„Počet nově diagnostikovaných se zvyšuje, částečně i díky populačnímu testování antigenními testy,“ uvedl ministr. Na přelomu roku odhaduje až 10.000 nakažených denně. Zatím maximální denní počet byl zhruba 15.000.

Už tento týden bude podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška průměrně nových případů kolem 6.000. Za týden jejich průměrný počet vzrostl o 30 procent, příští týden to bude ještě víc. Reprodukční číslo je 1,2, roste i podíl pozitivních ze všech testů. Stoupá i podíl nakažených seniorů, díky pravidelnému testování ale klesá počet nakažených v domovech důchodců.

Cílem je podle ministra zejména ochránit kapacity zdravotnického systému. „Dochází ke zhoršováním stavu v nemocnicích. V části krajů se opět zvyšuje množství nakažených zdravotníků, což kapacitu také snižuje,“ dodal Blatný. Aktuálně je nemocných 5.100 zdravotníků. V průměru teď do nemocnic přichází kvůli zhoršení stavu 300 až 350 pozitivních denně. „Počet nových případů nemusí být takový problém, pokud se nepromítne do nemocnic,“ dodal.

Způsob, jak se vrátit k normálnímu životu ještě před proočkováním populace, je podle Blatného testování. Od 4. do 17. prosince bylo provedeno téměř 44.000 antigenních testů na covid-19 u učitelů a veřejnosti. Pozitivních bylo zhruba pět procent. Na bezplatný antigenní test mají od středy nárok všichni klienti zdravotních pojišťoven, a to jednou za pět dní. Ve čtvrtek test podstoupilo 10.587 lidí, přibližně o 5.000 méně než ve středu. Konec dobrovolného antigenního testování je naplánován na 15. ledna, do té doby si podle twitteru Chytré karantény rezervovalo termín 223.500 lidí.

MZd chce posoudit rizikovost aktivit kvůli covidu-19, změní PES

Spolu s metodikou započítávání antigenních testů bude podle ministra Blatného ke konci roku posouzeno i riziko jednotlivých aktivit. Mohlo by to vést i ke změně tabulek PES, řekl. Podle Ladislava Duška plošné testování antigenními testy nevyhnutelně změní statistiku a ta se jim bude muset přizpůsobit.

„Budeme dělat všechno pro to, abychom byli schopni kvalifikovat riziko jednotlivých aktivit. To by mohlo vést i ke změnám v tabulkách. Méně rizikové aktivity by tak mohly být umožněny,“ uvedl Blatný. Současně ale také upozornil na to, že není nakloněn dalším výjimkám.

Protiepidemické skóre má fungovat tak, že pokud je překročena hranice pro vyšší stupeň, zvažuje ministerstvo zpřísnění po třech dnech, u nižšího stupně po sedmi dnech. Do třetího stupně, který umožnil například otevření obchodů, hotelů či restaurací, se Česko posunulo 3. prosince. Už po několika dnech ale skóre stouplo do čtvrtého stupně. Opatření, která mu odpovídají, platí od včerejška.

Skóre se vypočítává ze čtrnáctidenního počtu nakažených na 100.000 obyvatel, stejného parametru vztaženého na populaci seniorů, reprodukčního čísla a podílu pozitivních ze všech provedených testů. Kvůli antigenním testům ale bude nutné tuto metodiku podle ÚZIS upravit, protože se jich díky plošnému testování provádí velké množství, a pro jejich potvrzení se dělají další, většinou pozitivní, testy i původní metodou PCR.

„Antigenní testy vytáhnou z té populace část lidí, kteří by jinak šli na test PCR. A tím se mění skupiny lidí, které jsou testovány PCR. Pozorujeme, že nám narůstá podíl indikovaných praktickými lékaři, nemocnicemi a mimo jiné je to i jeden z důvodů, proč roste pozitivita záchytu, protože tam je větší pravděpodobnost pozitivity,“ vysvětlil Dušek.

Se startem plošného testování podle něj za chvíli budou antigenní testy dominantním testem, který bude prováděn. Za čtvrtek bylo asi devět procent nových případů odhaleno při antigenním testování, očekává se do budoucna až pětina. Změní se kvůli nim relativní pozitivita. „Pracujeme na změně metodiky v hodnocení indexu rizika,“ uvedl. Dodal, že změna nastane nejspíš kolem konce roku.

Prioritu v očkování budou mít zdravotníci a domovy seniorů

V prvních týdnech budou proti covidu-19 v Česku očkováni zdravotníci, kteří pečují o těžké případy. Další prioritou jsou podle ministra zdravotnictví domovy seniorů. „Jakmile dojde ke zvýšení počtu dodávaných dávek, což bude v průběhu ledna, tak budou další skupiny upřesňovány,“ dodal ministr.

Včera dopoledne Blatný při návštěvě připraveného očkovacího centra Ústřední vojenské nemocnice v Praze řekl, že první dodávka vakcín by do Česka mohla dorazit už 26. prosince. První dodávky v řádu desítek tisíc budou distribuovány do očkovacích center velkých nemocnic. Ty mají do pondělního rána ministerstvu nahlásit seznam zaměstnanců, kteří budou očkováni.

„Do konce roku se první vakcíny dostanou do všech krajů v ČR,“ řekl ministr. Primárně ale podle něj budou směřovat do Prahy a Brna. Ústřední vojenská nemocnice v Praze bude schopná očkovat asi 300 lidí denně, nejdříve to budou zdravotníci. Připraveny má také venkovní vyhřívané kontejnery, kde by mohla být očkována i veřejnost. Podobnou kapacitu přislíbily také Fakultní nemocnice v Motole nebo Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL) Václav Řičář řekl ČTK, že když se očkovalo proti chřipce, využilo toho kolem 30 procent zaměstnanců KNL. Největší zdravotnické zařízení v kraji zaměstnává v nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu přes 2700 lidí, pacienti s covidem jsou ale jen v Liberci. „Prioritou pro nás je, abychom očkovali zaměstnance, kteří pracují na covidových jednotkách,“ uvedl. Minimálně pětina zaměstnanců liberecké nemocnice covid prodělala. „Tudíž není potřeba je bezprostředně očkovat,“ dodal Řičář.

„Zjišťujeme zájem u zdravotníků ve všech čtyřech krajských nemocnicích. Vypadá to, že zájem bude velký, určitě větší než například při očkování proti chřipce,“ řekl ČTK mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. Seznamy by měly být hotové v pondělí. „Poskytujeme ministerstvu zdravotnictví maximální součinnost a jsme připraveni,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice v Plzni Václav Šimánek.

„Základní priorita bude proočkování zdravotníků v krizové infrastruktuře. Potom se chceme zaměřit na domovy pro seniory, protože to je místo, které je třeba ochránit naprosto zásadně. To samo o sobě si vyžádá velké množství vakcíny,“ dodal ministr Blatný.

Velké nemocnice mají také pro očkování připravený rezervační systém podobně jako pro antigenní testování. Spuštěn bude k 26. nebo 27. prosinci podle toho, kdy bude vakcína přivezena do ČR. „Následně se budou zapojovat další centra tak, že člověk se bude moci objednat na vakcínu. Při objednání bude nějakým způsobem identifikován, což mimo jiné poskytne informaci o tom, jestli patří do té dané skupiny,“ řekl ministr.

Počet vakcín je podle něj dostatečný pro proočkování všech lidí, kteří budou mít zájem. Podle průzkumů ho má zhruba 40 procent populace, dalších zhruba 20 procent je nerozhodnutých.

Až bude dostupná vakcína dalších výrobců, která nevyžaduje skladování v silném mrazu, zapojí se do očkování také praktičtí lékaři. Celkem by mělo být asi 200 očkovacích míst ve zdravotnických zařízeních a 5000 praktických lékařů.

Očkování bude hrazeno z pojištění a nebude povinné. Jeho dobrovolnost a zákaz diskriminace neočkovaných lidí ale v zákoně o pravidlech pro nákup a distribuci vakcín nebude výslovně stanovena. Zákon včera podepsal prezident Miloš Zeman.

Vládní kampaň ke covidu má být už kolem Vánoc

Ministerstvo zdravotnictví dále připravuje společně s úřadem vlády kampaň o covidu-19, která začne ještě před Vánocemi. Jan Blatný uvedl, že bude natočeno video a kampaň bude souviset i s vakcínou, která by měla do Česka dorazit možná už 26. prosince. Velká kampaň za téměř 40 milionů korun má začít v lednu. „Je snaha ve spolupráci s úřadem vlády připravit první video už kolem Vánoc tak, aby to bylo spojeno i s tou vakcinací, protože to považujeme za naprosto zásadní,“ řekl ministr. Není podle něj možné tuto kampaň udělat dříve, než bude vakcína schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a Evropskou komisí.

Za nedostatečnou komunikaci kolem epidemie nového typu koronaviru, a zejména tématu očkování, kritizovala ministerstvo opozice i někteří odborníci. Kampaň měla podle nich dávno začít a je třeba se zaměřit i vyvracení dezinformací. Některé reklamní agentury už samy nabídly ministerstvu své nápady na vizuály kampaně.

Vznikla také iniciativa několika reklamních a komunikačních agentur i nezávislých expertů s cílem vytvořit kampaň na podporu očkování. „Agentury i jednotlivci pracují bez jakékoli vyhlídky na finanční odměnu. Věří v to, že čím dříve se lidé proočkují, tím dříve se země vrátí ‚do normálu‘, ve kterém bude možné dobře žít a samozřejmě i podnikat,“ informoval včera o iniciativě týdeník Marketing & Media na svém webu.

„Poslední kapkou byla myšlenka ministerstva zdravotnictví, že očkování bude propagovat vyvracením dezinformací. Jsem přesvědčen, že je to špatný přístup, že není potřeba přesvědčovat zaryté odpůrce, ale asi čtvrtinu populace, která nemá s běžnou vakcinací problém, jen se ztrácí v mediální záplavě a v často protichůdných názorech odborníků,“ uvedl Eduard Piňos z agentury Optimist. Nyní iniciativa jedná i s vládou. Kampaň by se měla zaměřit na většinu společnosti, ale především na nerozhodnuté.

Dodavatele velké kampaně, na kterou dostalo peníze od vlády, ministerstvo nyní hledá. Podle zadání k veřejné zakázce by měla začít v polovině ledna, skončí na konci února. Pilíři komunikace má být atraktivní vizuální podoba, důvěryhodnost a konzistentní informace. Kampaň se zaměří na různé formy sdělení od tištěných po půlminutová videa i na různé věkové skupiny.

Ministerstvo zdravotnictví dosud komunikovalo o epidemii zejména na svých sociálních sítích, dezinformace začalo vyvracet na webu nebo na pravidelných tiskových konferencích. Minulý týden publikovalo inzerát, který za svůj obsah i vzhled sklidil kritiku opozice, odborníků na marketing i premiéra Andreje Babiše (ANO), který ho označil za katastrofu.

-čtk-