Ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konfereci po včerejším jednání vlády. Foto: vlada.cz

Česko se od pátku vrátí do přísnějšího čtvrtého stupně opatření

Česko se v protiepidemickém systému PES vrátí od pátku 18. prosince do čtvrtého stupně přísnosti opatření. Po včerejším jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Třetí stupeň platil od 3. prosince, otevřely se tehdy obchody, restaurace, služby a skončil zákaz nočního vycházení. Obchody a služby se ani ve čtvrtém stupni zavírat nebudou, budou fungovat při organizačních a režimových opatřeních.

 

Oproti původní verzi čtvrtého stupně systému PES budou moci být prodejny i obchodní centra otevřeny i o nedělích. Zavřeno budou muset mí ve státní svátky. Nouzový stav platí nyní do 23. prosince. Pokud by nebyl prodloužen, budou moci obchody podle dosavadních pravidel fungovat 24. prosince do 12:00. „Pokud bude nouzový stav prodloužen, domluvíme režim na Štědrý den,“ napsal na dotaz ČTK ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Obnoven naopak bude zákaz vycházení mezi 23:00 a 05:00, shromažďovat se znovu bude moci jen nejvíce šest osob. Od pátku budou muset znovu zavřít hotely pro rekreační účely a restaurace, stravovací podniky budou moci otevřít výdejní okna.

Počty lidí na bohoslužbách se sníží od pátku z 30 na 20 procent kapacity kostela, svateb či pohřbů se bude moci účastnit maximálně 20 namísto 30 osob. Uzavřou se znovu vnitřní sportoviště pro amatéry, nebude možný ani trénink více než šestičlenných skupin venku.

Návštěvy v domovech seniorů budou i po pátečním přechodu do přísnějšího stupně PES možné. Návštěvníci se budou muset nechat testovat. Zavřená budou znovu wellness centra či bazény, s výjimkou poskytovatelů zdravotních služeb. Ve věznicích by podle matice PES měl platit zákaz návštěv.

„Bylo to velmi těžké rozhodnutí, protože si samozřejmě uvědomuje, jaký dopad to má na životy lidí,“ řekl Babiš. Počty nových případů podle něj stoupají i mezi seniory a reprodukční číslo je 1,2. „Při takovém trendu bychom skutečně riskovali ke konci měsíce možná až deset tisíc nakažených (denně),“ dodal.

Babiš dále uvedl, že ho to mrzí a poprosil o pochopení a toleranci. „Chápeme rozpoložení těch, kteří se těšili, že budou moci právě teď v rámci Vánoc realizovat svůj byznys,“ dodal Babiš.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) narůstají počty nových pozitivně testovaných zatím jen postupně, nikoliv skokově. Doufá v to, že tomu tak bude i v případě počtu hospitalizovaných.

-čtk-